Ä°stanbul’dan köye büyük göç

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan köye büyük göç
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 22, 2001 12:02

'Taşı toprağı altın' İstanbul, bozgunun, işsizliğin kenti oldu. Daha iyi yaşam uğruna köylerini terkedenler, geri dönmek için Belediye'den yardım istiyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da Ocak’tan bu yana 433 aile, memleketine geri dönmek için Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. 472 kişiden oluşan 167 aile eşyalarıyla geri döndü. Son sekiz ayda bu sayı iki bine ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, eşyalarıyla göç etmek için Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yapan ailelerden 38'ine ise geri dönüş yardımı yapılmasına uygun görülmedi, 39 aile de başvuru yaptıktan bir süre sonra bu kararlarından vazgeçtiler. Geri kalan ailelerin dönüş işlemleri ise sürüyor.

İstanbul'dan 8 ayda, bireysel başvuru yapan 1535 kişiyle toplam 2 bin 7 kişi memleketlerine geri döndü.

SÃœREKLÄ° ARTIÅž VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, göç eden ailelerin sayısında özellikle ekonomik krizin ardından bu yıl sürekli bir artış yaşandığını belirterek, Ocak ayında 7 aile, Şubat'ta 14, Mart'ta 13, Nisan'da 16, Mayıs'ta 27, Haziran'da 28 ve Temmuz'da 33, Ağustos ayının ilk 10 gününde de 29 ailenin memleketine geri döndüğünü ifade ettiler.

Haberin Devamı

1580 Sayılı Belediye Yasası'nın 15. Maddesi'nin 48. Fıkrası'nın ''Yersiz, yurtsuz olanlara iş bulmak, bunlardan garip olup çalışmayanları memleketlerine göndermek ve kimsesiz kadın ile çocukları korumak'' hükmünü içerdiğini hatırlatan yetkililer, 1969 yılında çıkarılan Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliği'ne göre de belediye zabıtasına bu konuda görev verildiğini belirttiler.

TEMEL NEDEN Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K

Sosyal ve ekonomik sebeplerle hızlanan göç sebebiyle İstanbul'un nüfusunun yaklaşık 15 milyona ulaştığına dikkat çeken yetkililer, göç eden ailelerin istenen hayat seviyesini kurmakta zorlanmaları, işsizlik sebebiyle bunalıma sürüklenmeleri ve bu nedenle gayri meşru yollara sapmalarının toplumsal suç oranını yükselttiğini kaydettiler.

Yetkililer, belediyenin, tersine göç eden ailelerin eşyalarının taşınması için ilk 8 ayda toplam 34 milyar 506 milyon lira kamyon nakliye bedeli ödediğini, otobüsle geri dönüş için de 8 milyar 719 milyon lira parasal yardım yaptığını bildirdiler.

Haberin Devamı

Tersine göçün daha çok Adana, Tokat, Sivas, Hatay, Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Ä°zmir, Ankara, Giresun, Samsun ve Ordu'ya gerçekleÅŸtirildiÄŸini kaydeden yetkililer, memleketine geri dönen her ailenin, Ä°stanbul'a yerleÅŸmeyi düşünenlere karşılaÅŸtıkları zorlukları anlatarak dolaylı da olsa daha fazla göçü engellediklerini ifade ettiler.Â

 

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!