İstanbul’dan çıkış zordu ama giriş rahat oldu

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan çıkış zordu ama giriş rahat oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 00:00

12 Eylül darbesinin ardından önce İsveç’e kaçan, 31 yılın ardından önceki gün Türkiye’ye dönen Kürt aydını Kemal Burkay, kaldığı otelin penceresinden İstanbul Boğazı’nı izleyerek hasret giderdi.

Burkay’ı ziyaret eden Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye’de genel olarak şiddetle, silahla sorunların çözülemeyeceği inancının güçlü bir biçimde geliştiğini belirterek, Kemal Burkay’ın sürece katkıda bulunacak bir insan olduğunu söyledi.

Adalar ve Boğaz’ı görmek çok güzel

Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, yakınları ve HAK-PAR yöneticileriyle, kaldığı otelde kahvaltıda bir araya geldi. En son 1980 Mart’ında, İsveç’e gitmek için İstanbul’a geldiğini belirten Burkay, “Adalar görünüyor buradan. İstanbul’a ilk geldiğimde Sirkeci’ye gitmiştim. Biraz düş kırıklığına uğramıştım. Tabii İstanbul’a Sirkeci’den başlarsanız düş kırıklığına uğrarsınız. Sonradan İstanbul’u dolaştım. İlk romanımı göstermek için İstanbul’a gelmiştim. Adalar ve Boğaz’ı görmek çok güzel. Adalar’ı ilk kez 1962’de İstanbul’a ilk geldiğimde görmüştüm. Çok güzeldi. Umarım bir daha Adalar’a giderim” diye konuştu.

Lüks otelde kalacağımı tahmin etmemiştim

Adalar’ı en son 50 yıl önce gördüğünü dile getiren Kemal Burkay, “Geçmişte görüp de, hoşuma giden yerlerden biri Adalar, biri de Emirgan. İstanbul’un çok değiştiğini biliyorum ama yeterince göremedim. Ben böyle bir lüks otelde kalacağımı da tahmin etmiyordum. Böyle şeylere alışık değilim. Sağ olsun arkadaşlar böyle bir yer gösterdi. Aynı Aziz Nesin hikayelerindeki gibi” dedi. “İstanbul’dan çıkış zor olmuştu ama giriş rahat oldu” diyen Burkay, “Ustamın bir sözü var, diyor ki, ‘Bir yere girerken çıkış yolu var mı diye düşünün. Ben pek, ‘Çıkış yolu var mı’ diye sormadan girdim” dedi.

Hak-Par Genel Başkanı: Sürece katkı sunacak

Kaldığı otelin girişinde hem sivil hem de resmi polis ekiplerinin beklediği, Burkay’ı ziyaret eden HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, Kemal Burkay ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “12 Eylül darbesi bir bütün olarak silinmese bile etkisini yitirdi. Şimdi Türkiye yeni bir dönemin eşiğinde, yeni bir Anayasa Türkiye’nin gündeminde, Kürt sorunu Türkiye’de kendisini dayatmış durumdadır. Dolayısıyla Türkiye sorunlarını barışçıl, demokratik, diyalog yollarıyla çözmek ihtiyacını daha çok hisseder duruma gelmiştir. Sayın Burkay tam da böyle bir sürece katkı sunacak bir insandır ve gelişiyle birlikte bu sürece bir soluk katacağını düşünüyoruz.”
Burkay’ı görmeye gelen ziyaretçiler ve gazeteciler, polis aramasından geçirildikten sonra otele alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!