İstanbul da hissetti

Güncelleme Tarihi:

İstanbul da hissetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2002 01:41

44 vatandaşımızın ölümüne neden olan, Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'dan bile hissedildi. Yerin 5 kilometre altında olduğu için ‘‘yüzeysel’’ diye nitelenen depremi Ankara da hissetti.

Afyon'da dün sabah meydana gelen Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin neredeyse yarısında hissedildi.

Merkez üssü Bolvadin ile Sultandağ ilçeleri arasında saptanan deprem Afyon'a komşu iller Isparta, Uşak, Eskişehir, Konya ve Denizli'nin yanı sıra Antalya, Burdur, Kütahya, Ankara, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Yalova, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'da bile hissedildi. Depremi Fatih, Avcılar, Bakırköy, Bahçeşehir, Zeytinburnu semtlerinde oturanlar hafif şiddette hissetti.

Yerin 5 kilometre altında meydana geldiği için ‘yüzeysel deprem’ olarak nitelenen sarsıntı bu kadar geniş bir alanı etkiledi. Depremin merkez üssünün Afyon'un ilçeleri olduğu belirleninceye kadar sarsıntının hissedildiği yerleşim birimlerinde halk korku içinde bekledi.

IŞIKARA İZNİK'TE HİSSETTİ

Deprem sırasında Bursa'nın İznik İlçesi'nde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bolvadin merkezli ilk sarsıntının ardından 2 depremi hissettiğini söyledi.

İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Prof. Dr. Işıkara, depremin merkez üssünün Sultandağı kasabasının 2 kilometre kuzeyinde olduğunu belirtti. Bu nedenle depreme ‘Sultandağı depremi’ dediklerini de kaydeden Prof. Dr. Işıkara, bölgede yaşayanları oturdukları binalar kontrol edilmeden eve girmemeleri konusunda uyardı. Depremin meydana geldiği fay sisteminin en çok 6-6.5 büyüklüklerinde deprem üretebileceğini ve bir başka fayı tetiklemesinin mümkün olmadığını da belirten Işıkara şunları söyledi:

DEPREMİ KABUL EDECEĞİZ

‘‘6 büyüklüğündeki ana şokun hemen ardından büyük sarsıntı daha oldu. İkinci büyük sarsıntı, ana şokla iç içe girmiş artçı şok olabilir. Bu nedenle ikinci sarsıntı çözülemedi. Kurala göre artçılar, ana şokun en çok 1 derece altındadır. Saat 11.26'daki sarsıntının büyüklüğü 5.3 olarak belirlendi. Bölgede saat 16.00 itibarıyla 61 artçı şok kaydedildi."

Türkiye'nin 17 Ağustos depreminde 20 bin kişi ve 12 milyar dolar ekonomik kayba uğradığını vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, ‘‘Depreme güvenli binalar yapıp önlemimizi almış olsaydık, bu 12 milyar dolarlık öz varlığımız yok olmayacaktı. Deprem Türkiye'nin gerçeği. Her zaman aynı şeyi söylüyorum. Biz artık ‘deprem olacak mı?' sualini sormayacağız. Deprem gerçeğini kabul edeceğiz. Ama bir depremi en az hasarla atlatmak mümkün. Eğitime çok önem vereceğiz. Geçmiş olsun’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!