Güncelleme Tarihi:
BUGÜN 17 milyonu aşkın öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapıyor. 4+4+4’lü eğitim sisteminin bu ilk zilinde milyonlarca öğrenci birçok yenilikle sınıflara giriyor. Okullar ilkokul, ortaokul ve lise diye 3’e bölündü. İlkokula başlama yaşı 72 aydan 60 aya düştü. Zorunlu eğitim 12 yıla çıktı. İlkokullarda norm fazlası öğretmenler açığa alındı. Hz. Muhammed’in hayatı ve Kuran-ı Kerim, Kürtçe seçmeli ders olarak 5’inci sınıflarda okutulacak. Yabancı dil eğitimi 2’nci sınıftan itibaren başlayacak. Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi ile İnsan Hakları ve Yurttaşlık ve Demokrasi dersi, zorunlu eğitim kapsamına alındı. Sistemin tartışılmaya başladığı ilk günden itibaren 66 aylık çocukların yüzde 3’ü tüm Türkiye genelinde rapor alırken, İstanbul’da 7994 aile çocuğunu göndermemek için devlet hastanelerinde raporla belgelendirdi. İsteğe bağlı olarak bırakılan 60-66 aylık çocukların ailelerinden 22 bini ise okula gönderme kararı aldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, gerçek rakamın bu hafta sonuna doğru belirlenebileceğini açıkladı.
Öğrencileri bekleyen yenilikler
- 2012 - 2013 eğitim ve öğretim yılına yeni sistemde ilk kez eğitim hayatına girenler şöyle:
1’inci sınıflar arttı
- Her yıl ilkokul 1’inci sınıfa 1 milyon 150 ile 1 milyon 300 bin arasında öğrenci baÅŸlıyordu. Bu sayıya bu yıl 450 bin öğrencinin daha eklenmesi bekleniyor. Milli EÄŸitim Bakanlığı 60 aydan itibaren isteyen ailelerin çocuklarının ilkokula baÅŸlamasına izin verdi. Buna göre 30 Eylül 2012’de 66 ayını dolduran çocuklar 1’inci sınıfa baÅŸlayacak. 61-66 aylık olanların okula baÅŸlama kararını ise veliler verecek. Okul öncesine ise 36 ayı dolduranlar baÅŸlayacak. 37-66 ay arasındaki çocuklar anaokulu veya uygulama sınıflarına, 48-66 ay arasındakiler ise anasınıflarında okul öncesi eÄŸitim alabilecek.Â
Okullar 3’e bölündü
- 12 yıllık zorunlu kademeli eğitimde okullar ilkokul, ortaokul ve lise olarak 3’e bölündü. Yeni düzenleme ile ilkokul, ortaokul ve liseler, birlikte veya birbirinden bağımsız oluşturulacak. Şu anda mevcut öğrenciler mezun oluncaya kadar, bazı okullar, ilköğretim okulu olarak adlarını koruyacak. 4 yıl içinde ise tamamı bölünecek. Bunun için de yeni 22 bin derslik kazandırıldı.
Oyun ağırlıklı müfredat
- 66 ay sonrası için müfredat değişti. Daha hafif, oyun ve fiziksel etkinlikler ağırlıklı bir program geldi. 1’inci sınıflarda ise öğrenciler, eskiden olduğu gibi okula başlar başlamaz okuma yazma eğitimi değil, oyun ve etkinlikler dersleri ile okullarına ısınacaklar.
2. sınıfta yabancı dil
- Yabancı dil dersi ilkokul 2’nci sınıftan itibaren başlıyor. Ayrıca seçmeli dersler içinde de yabancı dil dersi bulunuyor. Bu derste yabancı dildeki 4 temel beceri olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma çalışmaları yapılıyor, sınıf içi aktiviteler veriliyor.
Ãœcretsiz kitap devam ediyor
- Öğrencilere bu yıl ücretsiz ders kitabı dağıtılacak. 518 çeşit olmak üzere 187 milyon ders kitabı basıldı. Bu kitaplar için yaklaşık 300 milyon TL ödenek ayrıldı. İlkokul 1’nci sınıf öğrencilerinin okullara uyumunu sağlamak üzere hazırlanan çalışma kitaplarıyla, öğretmen kitabından toplam 3 milyon 570 bin adet basıldı.
Derslik sayısı artırıldı
- Türkiye genelinde bu yıla 11 bin 536 derslikle girildi. Milli eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in talimatıyla müdür ve yönetici odaları bozularak kazanılan
derslik sayısı 10 bin 645 oldu.
Okula göndermeyen veliye her gün için 15 TL para cezası
BU yıl ilk kez okullu olan minikler okula uyum eğitimini geçen hafta tamamladılar. Yeni eğitim dönemi 66 ay tartışmaları ile başlarken çocuğunu okula göndermemekte direnen veliler, para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. İlköğretime kaydını yaptırdıktan sonra okula devam etmediği veya okul yaşında olmasına rağmen rapor almadan kayıt yaptırmadığı tespit edilirse velilerden çocuğun devam etmediği her gün için 15 lira para cezası kesilecek. Buna rağmen veli okula göndermemeye devam ederse buna ek olarak 500 lira idari para cezası verilecek.
Okullar hazır değil
Doğan Ceylan (Müfettişler Derneği Başkanı) ÇOCUKLARIN kendi yaş grubu içinde eğitim alması ilkokul ve ortaokulun farklı binalarda açılması çok iyi. Ancak, birçok ilde okulların ayrı kurulması esas olduğu halde aynı okulda sabah ortaokul, öğleden sonra ilkokul uygulaması olumsuz. Matematik ve fen derslerinin artırılması iyi oldu. Ama o da Türkiye koşullarına uygun değil, 2’li öğretim sorunu halledildikten sonra ders saatleri artırılmalıydı. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması iyi bir uygulama. Ama bunun için özellikle 9’uncu sınıflarda derslikler belli bir sayıya ulaşana kadar ertelenmesi gerekirdi. Seçmeli derslerin çeşitlendirilmesi de çok yararlı oldu. Ancak bunun uygulanabilmesi için okullarda yedek derslerin olması gerekiyor. Öğrenci sayısı az olan okullar bunu uygulayabilecek, ama kalabalık olanlarda sorun yaşanacak.