A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 11:40
İstanbul Müftülüğünün başlattığı proje kapsamında, ildeki camilerde kadınlara yer ayrılması ve abdest alma yerlerinin düzenlenmesiyle artık kadınlar da vakit namazlarının yanı sıra cuma ve bayram namazı kılabiliyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, camilerde kadınların ibadetine yönelik düzenleme yapılması fikrinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde dini bir kurum olarak kadınlar için bir çalışma yapmak istemeleri ile ortaya çıktığını söyledi.
Erdemli, bu doğrultuda camileri kadınların ibadetine uygun hale getirmeye karar verdiklerini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İstanbul'da yaklaşık 3 bin cami var. Birkaç caminin değil, bütün camilerin kadınlar için güzelleştirilmesini istedik. Bunun için camilerde kadınlar bölümü ve abdest alma yeri ile ilgili mevcut durumu tespit etmemiz gerekiyordu. Bu doğrultuda bir erkek ve bir kadından oluşan 30 ayrı ekip kurduk. Bu ekipler, 1,5 ay süre içinde bütün camileri gezdi, rapor hazırladı ve bize sundu. Manzara tahmin ettiğimiz gibi çok kötüydü. Kadınlar için ya yer yoktu ya da şartlar kötüydü. Kadınlara ayrılan bölümler ardiye olarak kullanılmış, halıların, rahlelerin, temizlik malzemelerinin konulduğu yerler... Merdiven altları, bodrum katları ya da son cemaat mahalli kadınlara ayrılmış. Oysa bir kadın camiye geliyorsa, camide namaz kılmak ve camiyi, caminin ana unsurları olan mihrabı, minberi görmek istiyor.”
Günümüzde kadınların iş ve sosyal hayatta daha fazla yer almaya başladığını dile getiren Erdemli, “Bizi harekete geçiren noktalardan biri de bu oldu. Çalışan kadın da üniversite öğrencisi de namazlarını kılmak istiyor. Ancak okullarda ya da iş yerlerinde genelde mescit yok. Üniversitede okuyan ya da çalışan kadın iş yerinin yakınındaki camide ibadetini yapıp, işine ya da okuluna devam etmek istiyor ama namaz kılacak yer ya da abdest alma imkanı bulamıyor. Bu konuda da çok şikayet aldık ve harekete geçtik” diye konuştu.
Erdemli, camilerin kadınlar bölümü düzenlemesinin sadece merkezi camilere değil, bütün camilere yönelik olduğunu vurgulayarak, “Kadınların dışarıda çok namazı geçiyor. Dışarı çıkan kadının artık 'namazım geçecek' korkusunun bitmesi lazım. Bu nedenle sadece kadınların çok gittiği camilerde değil, bir tek kadının bile gidebileceği camilerde yerler hazırlandı. Artık kadınların namazı geçmeyecek ve cemaatle namaz kılma sevabından mahrum kalmayacak” ifadelerini kullandı.
Eksikliklerin giderilmesi için yapılan tespitleri ilçe müftülüklere gönderdiklerini anlatan Erdemli, şunları kaydetti:
“Ramazana kadar küçük çaplı bir düzenleme yapıldı, fazla eşyaların kaldırılması gibi. Uzun süreçte yapılan çalışmalar kapsamında kadınlar için yer yoksa yer ayrıldı, varsa ve kötüyse şartlar iyileştirildi. Örneğin perde varsa bu kaldırıldı. Cami kadının caminin ana unsurlarını göreceği, kendini camide olduğunu hissedeceği şekilde düzenlendi. Mahfil varsa kadınlara ayrıldı. Mahfil olmayan camilerde de kadınların camiyi görebileceği ana mekanda yerler ayrıldı. Kadınlar için abdest alma yeri yoksa ya yapıldı ya da yapılma çalışmaları çalışmaları devam ediyor. Bazı tarihi camilerimizde sıkıntılarımız var. Burada, düzenlemelerin Vakıflar Genel Müdürlüğünün Tarihi Eser Koruma Birimince yapılması lazım.”
“Camiler kadınları bekliyor”
Erdemli, şubat ayında eksikliklerin ne kadar giderildiğine bakılacağını ifade ederek, “İstanbul'daki camiler kadınlar için hazır, camiler kadınları bekliyor” dedi.
Camilerde kadınlara nasıl davranılmasıyla ilgili bir bilinç oluştuğunu anlatan Erdemli, şöyle devam etti:
“Cami, erkeğin olduğu kadar kadının da ibadet mekanı. Peygamberimiz zamanında kadınlar camiye gelip vakit namazlarını, cuma ve bayram namazını kılmışlar. Onlar da o manevi coşkuya iştirak etmiş. Hatta kadınlar çocuklarıyla geliyormuş camilere. Bu dinimizde olan bir şey. Bunun ütopik olmadığı, dine sonradan sokulmaya çalışılan bir olgu olmadığı anlaşılıyor. Bu bilinç oluşmaya başladı. Bir kadın her yerde istediği zaman namazını kılabilecek.”
Erdemli, yapılan düzenleme çalışmalarıyla birlikte camilerin kadınların cemaatle cuma namazı kılması için de uygun hale getirildiğini ifade ederek, “Süleymaniye, Sultanahmet gibi camilerde kadınlar zaten cuma namazı kılıyordu. Bilinçli gelmiyorlardı, kendilerine yer ayrıldığını bilmeden tesadüfen gelenler kılıyordu. Düzenlemelerle birlikte bu camilerin sayısı arttı. Bunları ilan etmemizle birlikte de kadınlarımız daha bilinçli gelmeye başladı. Önümüzdeki dönemde önceden yerler belirleyip bunları ilan ederek kadınların da bayram namazı kılabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Projenin Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğunu aktaran Erdemli, “Diyanet İşleri Başkanlığımız İstanbul'da pilot olarak uygulanan bu projeyi ülke genelinde yaymaya başladı” dedi.
Erdemli, “Bütün kullar eşit ibadet hakkına sahip. Onlara hizmet sunmak da bizim görevimiz” diyerek sözlerini tamamladı.