Güncelleme Tarihi:
Topbaş, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey'de düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma konusunda Üst Düzey Siyasi Forum'un açılış oturumunda, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler ile Küresel Görev Gücü altında toplanan yerel liderleri temsilen konuşma yaptı.
BM'nin 2015 sonrası kalkınma gündemine kentler ve yerel yönetimler olarak katkı vermeye kararlı olduklarını ifade eden Topbaş, "Yoksulluğun azaltılması, refah ve sürdürülebilir kalkınmanın beraber elde edilebileceği bir çözümün ve yeni bir kalkınma gündeminin ortaya konulabileceğine inanıyoruz" dedi.
"Yaşam koşullarını iyileştirdiğimizde, toplumlarımızın dirençliliğini artırmış, yeni fırsatlar oluşturmuş ve gelecek nesillere daha iyi bir miras bırakmış olacağız" diye konuşan Topbaş, çözüm ortağı olarak, küresel hedefleri yerel ve bölgesel katkılarla gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Ülkeler ve bölgeler içinde ve arasındaki eşitsizliğin artışının, birçok uluslararası forumda Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin zayıf noktası olarak dile getirildiğini hatırlatan Topbaş, "Bu gerçeklik artık sadece en az gelişmiş ülkeler için geçerli değildir. Günümüzde dünyadaki en yoksul nüfusun yüzde 70'i orta gelirli ülkelerde ve kentlerde yaşamaktadır" dedi.
Kalkınma hedefleri
Kadir Topbaş, yerel ve alt ulusal yönetimlerin, yoksulluğun ve hastalıkların azaltılmasında kritik öneme sahip olduğunu belirterek, kalkınma gündeminin önemini en çok sokaklarda, okullarda, hastanelerde ve karakollarda gördüklerini kaydetti.
"Belediye Başkanları olarak, çoğu zaman doğrudan yetkinliklerimizin üzerinde çalışmalar gerektiren durumlarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuşan Topbaş, 2015 sonrası kalkınma gündeminin, yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası liderlerin ortak çalışmasını gerektirdiğini vurguladı.
Kentleşmenin getirdiği zorluklara da işaret eden Topbaş, bu nedenle kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi için yerel ve bölgesel yönetimlerin tam katılımı gerektiğini ifade etti.