İstanbul Belediyesi'nde kış zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Belediyesinde kış zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2005 18:58

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2005- 2006 kış sezonu hazırlıklarını tamamladı.Genel Sekreter Mesut Pektaş Başkanlığı’nda yapılan Kış Zirvesi’nde Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatı üzerine Belediye araçlarında kar lastiği kullanılımına geçilme kararı alındı.

Haberin Devamı

Afet Koordinasyon Merkezi’nde yapılan toplantıya, İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Sosyal İdari İşler Müdürlüğü, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, katılarak hazırlık planlarını değerlendirdi.

Kötü hava koşullarıyla yaklaşık 1000 personel 419 araç ile 24 saat esasına göre mücadele edilecek. Vatandaşların kötü hava koşullarından en az düzeyde etkilenmesi için yapılan planlamalarda hata şartlarının durumuna göre "A", "B", "C" planları uygulanacak.

Büyükşehir Belediye Kanunuyla sınırları genişleyen İstanbul 9 bölgeye ayrıldı. Bölgeler şöyle:
1. Bölge : Bağcılar, Eyüp, Bayrampaşa, Fatih, Eminönü, Güngören, Esenler, Zeytinburnu.
2. Bölge: Avcılar, Esenyurt, B.Çekmece, Gürpınar, Bahçelievler, K.Çekmece, Bahçeşehir, Kıraç, Bakırköy, Yakuplu, Beylikdüzü.
3. Bölge: Bahçeköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Sarıyer, Şişli.
4. Bölge: Arnavutköy, Göktürk, Boğazköy, Hadımköy, Bolluca, Haraçcı, Durusu, Taşoluk, Gaziosmanpaşa.
5. Bölge: B.Çavuşlu, Değirmenköy, Muratbey, Binkılıç, Gümüşyaka, Ortaköy, Celaliye,Karacaköy, Selimpaşa, Çanta, Kavaklı, Silivri, Çatalca, Kumburgaz, Tepecik, Çiftlikköy, Mimar Sinan.
6. Bölge: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar.
7. Bölge: Adalar, Pendik, Akfırat, Sultanbeyli, Kartal,Tuzla, Orhanlı.
8. Bölge: Alemdar, Samandıra, Beykoz, Sarıgazi, Çavuşbaşı, Taşdelen, Çekmeköy, Yenidoğan
9. Bölge: Ağva, Ömerli, Şile.

Geçtiğimiz yıllarda 2 bin 987 kilometre olan İstanbul Ana arter uzunluğu yeni kanunla birlikte 4077 kilometreye ulaştı. Müdahale istasyon sayısı ise 145’den 204’e çıkarıldı.

Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5’e müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı. Su baskınlarına karşı alt geçitler ve dere yatakları çevresine motopomplar yerleştiriliyor. İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Sağlık Daire Başkanlığına bağlı Ambulanslar olumsuzluklara karşı alarma olacaklar.

Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 200 personel, 14 kamyon, 7 kamyonet, 7 kepçe, 7 kar küreme makinesi ile Eminönü, Fatih, Yenikapı, Taksim, Üsküdar, Harem, Kadıköy, Hasanpaşa, Ümraniye meydanlarında 24 saat esasına göre karla mücadele çalışması yapacak.

Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü ekipleri, hastane, okul ve büyük alışveriş merkezleri önlerinde tedbirlerini alacaklar. 24 saat esasına göre karla mücadele çalışması yapacak olan ekiplerin, tüm ihtiyaçları Sosyal ve İdari İşler Müdürlüğü tarafından sağlanacak.

A-B-C PLANLARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kışla mücadelede üç ayrı plan çerçevesinde çalışmalarını yürütecek. 9 ayrı bölgeye ayrılan İstanbul’da uygulanacak planlar şöyle:

"A" Planı: "DÜŞÜK YOĞUNLUK ALARMI" düzeyi olan A planı kapsamında, olağan kış koşulları ile mücadele edilecek, kar yağışı ve buzlanmalara karşı düzenli kontroller yapılacak. Belirlenen noktalarda kar küreme, tuz serpme için "ilk müdahale" araçları hazır bekletilecek.

"B" Planı: "YÜKSEK YOĞUNLUK ALARMI" düzeyi olan B planı kapsamında olağanüstü kış koşullarının geçerli olduğu durumlarda uygulanacak. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı diğer birimler koordineli olarak çalışacaklar. (İSKİ, İtfaiye, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü vb.) Ekipler Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından önceden belirlenmiş hassas bölgelerde plan kapsamında alarma geçecek. İlçe Belediyeleri ile yapılacak çalışmalar da (AKOM) koordinasyonunda yürütülecek.

"C" Planı: "ÇOK YÜKSEK YOĞUNLUK ALARMI" Afet boyutunda tehlike içeren kış koşullarının geçerli olduğu durumlarda uygulanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) devreye girecek.

"A" ve "B" planlarında görev alan birimlerle birlikte İSFALT, İSTON, İSBAK, PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ, Müteahhitlik hizmeti veren firmalar ve İlçe Belediye Başkanlıklarına ait birimler de görev yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!