Muharrem AYDIN/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 00:00
Suna-İnan Kıraç Vakfı’nın yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla, Tepebaşı’nda TRT’nin canlı yayın stüdyoları ve İstanbul Metroplolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) de içinde yer aldığı 14 bin metrekarelik alanda yapmayı planladığı "Suna Kıraç Kültür Merkezi" projesinde anlaşma sağlandı. Kültür merkezini İspanya’nın Bilbao kentindeki ünlü Guggenhaim Müzesi’ni çizen ve yaşayan en büyük mimarlardan kabul edilen Frank Gehry projelendirdi.
İŞADAMI İnan Kıraç’la birlikte İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nde (İMP) ortak bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, söz konusu alanın yüzde 80’inin kendilerine, yüzde 20’sinin TRT’ye ait olduğunu söyledi. Binalardan çıkıp taşınmayı kabul eden TRT’nin yüzde 20’lik hissesini satmayı düşündüğünü belirten Topbaş, "Biz de yap-işlet-devret modeliyle payımızı ihaleye çıkaracağız. İnan Kıraç, eski Dram Tiyatrosu’nun yeniden yapılmasını da kapsayan koşullarımızı kabul etti" dedi. Topbaş, gösterdikleri metanet ve sabır nedeniyle İnan Kıraç’la eşi Suna Kıraç’a teşekkür etti.
TRT’nin çeşitli nedenlerden ötürü stüdyolardan çıkmaması nedeniyle 2005’ten beri yılan hikayesine dönen projenin temeli önümüzdeki yıl atılacak. TRT ve İMP, Büyükşehir Belediyesi’nin göstereceği binalara taşınacaklar.
Son eserim olacak
İşadamı İnan Kıraç da uzun gecikme yüzünden, avan projeyi çizen dünyaca ünlü mimar Frank Gehry’nin başka projelerle ilgilendiğini ve uzun zamandır görüşemediklerini belirtti. Kıraç, "Hakiki bir şekilde el sıkışırsak koşa koşa Frank Gehry’e gideceğim. İstanbul dünya çapında bir eser kazanacak. İstanbul’da Suna’nın isminin yaşamasını istiyorum" diye konuştu.
Frank Gehry’nin Mimar Sinan’a ve Ayasofya’ya hayran olduğunu, İstanbul’u çok sevdiğini anlatan İnan Kıraç, "Frank Gehry, bu projeye başladığımızda 76 yaşındaydı. Şimdi 80 yaşında. Bunun son eseri olmasını istiyordu" dedi.
İnan Kıraç’ın verdiği bilgiye göre proje, 200 milyon dolara mal olacak. Üç yıllık gecikmeyle maliyeti yüzde 25 artan projenin işletimi için yılda 5 milyon dolar gerekecek. Suna-İnan Kıraç Vakfı bunu sağlamak amacıyla, 75-80 milyon dolarlık fon oluşturacak. Proje eski Dram Tiyatrosu ve 1850 kişilik bir konser salonunu içeriyor. Binanın altına 4 bin araç kapasiteli otopark yapılacak. Konser salonunun dünyanın önemli müzik gruplarının sırada bekleyeceği bir teknolojiye sahip olacağını belirten İnan Kıraç, "Tek gayem, bizler hayattayken bu projeyi bitirmek. Kızıma bırakmak istemiyorum, o zorlanır" dedi.
Proje 200 milyon dolar
Kadir Topbaş’la anlaştıklarını anlatan İnan Kıraç, projenin 2 üniteden ibaret 200 milyon dolarlık bir proje olduğunu söyledi. Kıraç, "Birinci ünite eski tiyatrodur, dışı yenidir, ama içi eski kalacaktır. İkincisi de 1850 kişilik büyük bir konser salonu. Bu konser salonunda dünyanın en ileri teknolojisi kullanılacaktır" dedi. İnan Kıraç, "Böyle bir yatırımı Suna Kıraç adına yapılması için Suna İnan Kıraç Vakfı içinden böyle bir fon ayırdık" diye konuştu.