İstanbul 2010 AKB programı tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul 2010 AKB programı tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 18:52

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Eğitim Programı”nın 2 bin 500 okulu, kültür ve sanatla ilgili 20 bin öğretmeni, 3 milyon öğrenci ve ailelerini 2010 kültür ve sanat etkinliklerinin paydaşı yaparak, İstanbul halkının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediğini söyledi.

İstanbul 2010 AKB Projesi çerçevesinde, İstanbul'daki sanat etkinlikleri ve kültürel değerlerin okullar, eğitimciler vasıtasıyla İstanbullulara ulaşması için başlatılan “İstanbul 2010 AKB Eğitim Programı”nın tanıtımı, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Çubukçu, 2011 Haziranına kadar etkinliklerin yürütüleceği eğitim programıyla, eğitimle ilgili kamu kurum, yönetici, görevli, öğretmen, öğrenci ve ailelerinin İstanbul 2010 AKB sürecine üreteci, faydalanıcı ve paydaş olarak katılmasını amaçladıklarını söyledi.

Çubukçu, şöyle devam etti:
“İstanbul 2010 AKB Eğitim Programı, 2 bin 500 okulu, 20 bin kültür ve sanatla ilgili öğretmeni, 3 milyon öğrenci ve ailelerini 2010 kültür ve sanat etkinliklerinin paydaşı yaparak, İstanbul halkının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir. Müzik, görsel sanatlar, tiyatro, edebiyat, müzecilik ve kültürel mirasın korunması gibi alanlarda gerçekleştirilecek etkinlikler, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğümüzün gözetim ve eş güdümünde; sanat yönetmenleri, tanınmış sanatçılar uzmanlar ile bu alandaki çalışmalarıyla öne çıkan sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülecektir.

Bunlardan, '2010 Okullarda' projesi; Müziğin Dokunduğu Yaşamlar, Rengarenk, Gösteri ve Sahne Sanatları ve Edebiyat bileşenlerinden oluşuyor. Adından da anlaşılacağı gibi müzik, görsel sanatlar, tiyatro ve edebiyat dallarında öğretmenlerin önderliğinde okul öğrenci ve ailelerinin sanat etkinliklerine katılmaları öngörülmektedir.”

Çubukçu, ayrıca program kapsamında gerçekleştirilecek diğer projelerden “Evimiz İstanbul” için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfına, “Okulumuz Sinema” için Babil Platformuna, “Mavi Yunus Çevre Dedektifleri” için Deniztemiz Derneğine, “Sokağımda Tarih Yazıyorum” için Genç Hayat Vakfına, “Müzik Nasıl Konuşulur” için de Erdem Nusret Karataş'a teşekkür etti.

“AJANS FAALİYETLERİ UNUTULUP GİTMESİN”

İstanbul 2010 AKB Ajansının Koordinasyon Kurulu Başkanlığını da yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da Ajansın İstanbul için bir fırsat olduğunu belirterek, AB'nin, AKB olarak bundan sonra AB dışındaki ülkelerin şehirlerini seçmeyeceğini söyledi.

Ajansın çalışmalarının, İstanbul'daki sanat etkinlikleri ve kültürel değerlerin hanelere ancak okulların, eğitimcilerin vasıtasıyla taşınabileceğini, tanıtılabileceğini belirten Yazıcı, İstanbul'un tanıtımı faaliyetlerinden milletin tümünün bilincinde olmasının önemine değindi.

Yazıcı, “Arzumuz odur ki Ajans faaliyetleri 2010 sonunda unutulup geride kalmasın, çalışmalar sonunda İstanbul birtakım kazanımlara kavuşsun. Bu yüzden 2008 yılında Ajans bütçesinin yüzde 70'ini, 2009'da yüzde 60'ını kentsel dönüşüme ayırdık. Rami Kışlası boşaltılıyor, inşallah orayı da tarihi dokusuna uygun bir yere dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı, 2010 yılı içinde Moskova Devlet Müzesinin eserlerinin Topkapı Sarayı'nda sergileneceğini ve İran medeniyetinin kültür varlıklarının da İstanbul'a geleceğini anlattı.

Bunlara benzer daha birçok etkinliğin 2010 yılı içinde gerçekleşeceğini dile getiren Yazıcı, “Şimdi de okulların, eğitim kuruluşlarının devreye girmesiyle eminim ki Ajansın bilinirliği artacak ve 2010 yılından sonra eğer İstanbul'u çok iyi tanıtabilirsek, turizm gelirlerinde de çok büyük artış olacak” dedi.

“AJANS, SON DERECE SİVİL”

Ajansla ilgili medyada çeşitli eleştirilerin yer aldığına işaret eden Yazıcı, ajansın yapısını anlatarak, “Ajansa yöneltilen çoğu eleştiri haksız. Ajans, son derece sivil bir ajans” dedi.

Satın Alma İhale Komisyonunun, Yürütme Kurulu'ndan seçildiğini anlatan Yazıcı, karar organının da Yürütme Kurulu olduğunu söyledi.

Ajansa gelen projelerin değerlendirilmesinin de Yürütme Kurulu'nda yapıldığını dile getiren Yazıcı, projeleri kabul edilmeyen bazı kişilerin, haksızlığa uğradıklarını düşünerek, etrafta olumsuz yönde konuştuklarını ifade etti. Yazıcı, “Bu ajansın kullandığı para milletin parası. Biz burada bir kuruşun değil heba edilmesini, çiğnenmesine de müsaade etmeyiz” diye konuştu.

Bir filmin maliyetinin oyuncular, kullanılan malzeme gibi çok çeşitli faktörlere bağlı olduğunu, uzman olmayan kişilerin bunu bilemeyeceğini dile getiren Yazıcı, “Elbette her kuruşun hesabı soruluyor. Denetime tabi, yılda bir defa denetleniyor. Yasalara aykırı bir sarf etme varsa hemen soruşturmaya dönüştürülür, gereken yapılır” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI”

İstanbul Valisi Muammer Güler de İstanbullulara kentsel aidiyet duygusu kazandıracak programın, okulların kültür altyapısının gelişimine de katkıda bulunacağı, sürdürülebilir kültür üreticileri meydana getireceğini dile getirdi.

Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç de programın “sürdürülebilirlik” kavramının altını çizdiğini, çocukları kültür sanat etkinliklerinin takipçisi haline getirmeyi amaçladıkları bu programın köklü değişikliklere ön ayak olacağını ifade etti.

Ajansın Kent Kültürü Danışmanı Fikret Toksöz'ün projelerle ilgili sunum yaptığı toplantıya, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile İlçe Milli Eğitim, Halk Eğitim Merkezi ve okul müdürleri katıldı.

2010 OKULLARDA

Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenecek etkinlikler şöyle:
“Müziğin Dokunduğu Yaşamlar” projesinde 400 müzik öğretmenine İstanbul 2010 Müzik Yönetmenliğinin yanı sıra çeşitli sanatçılar ve Orkestra Şefi Cem Mansur'un katılımıyla seminer verilecek. Programın devamında 15 ilçede yine Cem Mansur yönetiminde öğrencilere yönelik, öğretmenlerin de katılımıyla, açıklamalı klasik müzik konserleri düzenlenecek.

“RengaRenk” projesi kapsamında bu yıl Kasım-Aralık aylarında, 300 Resim ve Görsel Sanatlar dersi öğretmeninin mesleki becerilerini geliştirecek ve ders verdikleri öğrencileri İstanbul 2010 Kültür Başkenti'nin paydaşları haline getirecek eğitim seminerleri ve atölye çalışmaları yapılacak. Aralık ayında öğretmenlerin hayatları boyunca kullanacakları, içerisinde değişen sanat eğitim yöntem ve tekniklerinin olduğu 'RengaRenk' adlı öğretmen kitabı ile öğretmen ve çocukların 2010 sürecine aktif katılımları sağlanacak. Çalışmalarda başarı gösteren öğretmen ve okullara, çocuklarla kullanabilecekleri 20'şer kitaptan oluşan 2 bin adet sanat kitabı verilecek.

“Gösteri ve Sahne Sanatları Seminerleri” kapsamında 18 ilçedeki ilköğretim okullarından tiyatroyla ilgili olan 550 öğretmen belirlenerek 2 günlük eğitim verilecek. Eğitimlerde hem İstanbul 2010 sürecinin paylaşılacağı hem de Türkiye'de tiyatro konusunda kariyer sahibi olan tiyatrocuların deneyim, bilgi ve önerilerini paylaşacakları söyleşiler gerçekleştirilecek. Ayrıca, tiyatro yapan okul ve öğretmenler için hazırlanan 100 adet yerli ve yabancı oyunun teksinin olduğu arşivlerden 100 okula verilecek.

“Edebiyat Seminerleri” kapsamında, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un katılımıyla 39 ilçede görev yapan Türkçe ve Edebiyat öğretmenlerine Aralık 2009'da seminer gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kasım ve Aralık ayları içerisinde 300 Türkçe ve Edebiyat öğretmenine mesleki gelişim seminerleri verilecek, 100 okula 100 temel eserden oluşan kitap setleri dağıtılacak.

Belgesel sinemacılığı alanında farkındalık yaratmayı amaçlayan “Okulumuz Sinema” adlı proje kapsamında, 39 ilçedeki 120 okula ulaşılacak. Proje, okullarda görsel, işitsel materyaller yardımıyla eğitim atölyeleri düzenlemek, film seçkilerinin gösterimlerini gerçekleştirmek, sinema ve belgesel sinema hakkında farkındalık yaratmak ve öğrencilerin film izlemeleri, soru sormaları, bu sorulara yanıtların verilmesi olanağını yaratmak çalışmalarını içeriyor.

İlköğretim çağındaki İstanbullu tüm çocukları kent kültürünün farklı boyutlarına ilişkin bilgilendirmeyi, çocukları bu alanda geliştirmeyi ve İstanbul'un kültürel mirasını sahiplendirmeyi amaçlayan “Evimiz İstanbul” projesi kapsamında geliştirilen 5 farklı modül ile toplam 44 bin 864 çocuk, 648 gönüllü ve 3 bin öğretmene eğitim verilerek, kente dair çalışmalar yapılacak, etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerden 100 binin üzerinde çocuk yararlanacak. İstanbul'da Kültür Tırı ile sanat etkinlikleri ilçelere taşınacak.

“Sokağımdan Tarih Yazıyorum” kapsamında lise 1 ve 2. sınıf öğrencileri, 2 üniversite öğrencisiyle toplamda 2 kez bir araya gelerek, mahallelere ve sahaya çıkacak, toplam 8 saat boyunca eski iş kolları, binalar, insan hareketliliği, azınlıklar, anıtlar, çevre ve doğa, kurumlar gibi kategorilerden beraberce araştırmayı kararlaştırdıkları başlıkları araştıracak, fotoğrafını çekecek, hikayesini toplayacak ve saha araştırma raporları, günlükleri ve izlenimlerini kayda geçirecek.
“Müzik Nasıl Konuşur” projesi çerçevesinde, çocuklara çok sesli klasik batı müziğini tanıtmak ve sevdirmek, onların sanata karşı hassasiyetini artırmak ve sanata yaklaştırmak, bakış açılarını değiştirmek ve dünya vatandaşı olabilmeleri için gerekli kültür zenginliğini aşılayarak vizyonlarını genişletmek için yaklaşık 200 adet devlet ilköğretim okulunda 15 bine yakın öğrenciye açıklamalı canlı performans klasik müzik dinletileri verilecek. 40 dakikalık dersler temel alınarak düzenlenecek dinletiler, 6 aylık bir süre için ayda toplam 4 hafta temel alınarak, haftada toplam 3 gün ve her bir günde 3'er kez tekrarlanacak şekilde organize edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!