İSS'ler birleşecek

Güncelleme Tarihi:

İSSler birleşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 13:05

Son yılların gözde sektörlerinden biri olan internet servis sağlayıcılığında (İSS) şirket enflasyonu yaşanıyor. Sektörde, 85 lisanslı firma bulunuyor. İSS pazarında önümüzdeki üç yıl içinde şirket birleşmelerinin kaçınılmaz hale geleceği ifade ediliyor. Birer potansiyel telekomünikasyon şirketi olarak görülen İSS'ler, umutlarını telekomünikasyon sektörünün liberalleşmesine bağlamış durumdalar.

Türkiye'de internet kullanım oranı istenilen oranlarda olmasa da, kurumsal ve bireysel internet servis sağlayıcısı (İSS) şirket sayısında son iki yıldır patlama yaşanıyor. 85 lisanslı firmanın bulunduğu sektörde, firma sayısının fazlalığı haksız rekabeti de beraberinde getiriyor. Lisanssız şirket sayısı ise bilinmiyor. Kurumsal ve bireysel internet pazarının büyüklüğü yaklaşık 40 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Sektörün gelişmesinde kanunlar da önemli bir engel. Sektör yetkilileri, internetin medyadan ayrı bir yasaya tabii tutulması gerektiğini dile getiriyor.

Türkiye'deki ilk kurumsal internet servis sağlayıcı şirketi olan Comnet İletişim Hizmetleri'nin Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Cılız, Türkiye'de 2003 yılında tüm telekomünikasyon hizmetlerinin daha liberalleşeceğini tahmin ettiğini söylüyor. Bunun, Türk Telekom'la rekabet edebilecek birçok şirketin kurulmasına imkan tanıyacağını belirtiyor. İnternet servis sağlayıcılarının birer potansiyel telekomünikasyon şirketi olduklarını ifade eden Cılız, şöyle devam ediyor:

‘‘Pazarın liberalizasyonundan sonra her bir internet servis sağlayıcının birer profesyonel oyuncu olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle sektöre giren firma sayısı arttı. Birçok büyük holding kurumsal internet pazarına odaklanmaya çalışıyor. Ama sektörde konsolidasyon yaşanma beklentisi var. Çünkü şirket sayısı fazlalaştı. Üç yıl içinde şirket birleşmelerinin olacağını tahmin ediyorum. Geçen yıl bireysel pazarda birçok firma birleşti. Kurumsal pazarda ise halen kár potansiyeli var.‘‘

Cılız, 2002'de sektörde yüzde 35 civarında büyüme beklediklerine dikkat çekiyor. Hem internet hem de genel olarak IT (bilgi teknolojileri) sektörünün 2001'de çok daraldığını ve yılın ikinci yarısında sektörün büyümeye başlayacağı tahmininde bulunuyor.

Kanunların sektörü kısıtladığını ve RTÜK yasa tasarısının sektörün önünde çok ciddi bir engel olduğunu vurgulayan Cılız, şunları söylüyor:

‘‘İlgili farklı gruplardan görüşler alınarak internet için ayrı bir yasa tasarısı hazırlanması gerekiyor. Diğer tarafta pazarın liberalizasyonu ile ilgili sorunlar var. Bunun geç kalması, pazarın telekomünikasyon hizmetine açılmaması büyümeye engel. Eğer liberalizasyon geçekleşmiş olsaydı hem daha fazla istihdam yaratılmış olacaktı, hem de telekomünikasyon pazarının gelişimi daha iyi olacaktı.‘‘

İnternet ve telekomünikasyon sektörlerinin birbirinden ayrılmaz iki parça olduğuna işaret eden Cılız, internet sektörünün büyümesi için telekomünikasyon altyapısının şart olduğunu belirtiyor. Ancak bütün sorunlara karşın sektörde üç-dört yıl içinde gelişme olmasını beklediklerini dile getiriyor.

Cılız, durgunluğun yaşandığı dünya telekomünikasyon pazarında da 2002 yılında bir düzelme görüldüğünü ifade ediyor: ‘‘Sektör için 2001 yılı çok kötü oldu. Kapasite konusunda gereğinden fazla yatırım yapıldı. Çok büyük meblağlı lisanslar üretildi. Ama 2002'nin başından itibaren birçok şirket finansal bütçelerini yavaş yavaş düzeltmeye başladı. Dünya telekomünikasyon sektörü bu durgunluğu atmaya başladı.‘‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!