İşsizlik ve göçe 'otantik' çözüm

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik ve göçe otantik çözüm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2007 14:59

Türkiye’deki işsizlik ve göçü önlemede çok önemli bir adım içeren “Otontic Anadolian” projesi, Anadolu’nun seçilmiş 55 bölgesindeki 5 bin kişiyi üretime özendirmeyi amaçlıyor.<1>Yeni

“Otontic Anadolian” projesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısıyla başlatıldı.  Türkiye’deki işsizlik ve göçü önlemede çok önemli bir adımı içeren “Otantic Anatolian” projesi, “kadın-usta iş gücü, geleneksel otantik üretim, sürdürülebilir yerel kalkınma ve üreterek- tüketen birey yaklaşımıyla ilk aşamada, Anadolu’nun seçilmiş 55 bölgesindeki 5 bin kişiyi üretime özendirerek dünyayla tanıştırmayı hedefliyor.

Otantic Anatolian Projesi Genel Koordinatörü Aliye Horuz, proje, dünya üzerinde yaşam sürmüş, sürdürmekte ve sürdürecek olan her kültürün ürettiği değerlerin, insanların ortak değerleri olduğu ve paylaşılması gerektiğinden hareket eden bir anlayışın ürünü olduğunu kaydetti. Projeyi Anadolu’nun binlerce yıldır sahip olduğu tarihsel ve kültürel zenginliğini, Anadolu insanının üretkenliğini, doğasını, tarih dokusunu insanlığın bilgisine sunma çabası olarak nitelendiren Horuz, “Bu proje ile geleneksel el işi ve el sanatlarının devamlılığını sağlayarak, üretici adına maddi kazanca döndürmek, öncelikle kadına yönelik olmak üzere işsizliği ve işsizliğin yarattığı sosyal bir gerçek olan göçü önlemek ve uzun vade de bölgesel kalkınmayı sağlamak en temel amacımızdır” dedi.

Projenin sponsoru olan Garanti Bankası’nın Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Temel de, hedeflerinin Otantic Anatolian ile aynı olduğunu vurgulayarak, “Biz de girişimcilerin gelişmesi, Türkiye’de girişimciliğin yayılması için tüm imkanlarımızı seferber ettik, ediyoruz. Çok değerli sonuçlar elde edeceğini düşündüğümüz bu projeye de gözümüz kapalı destek sağladık” diye konuştu.

“ANADOLU İMECESİNİ YENİDEN CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yalkın ise, Türk esnaf ve sanatkarının, Türk el sanatlarının, geleneksel Türk ürünlerinin, binlerce yıllık bu birikimin, dünya pazarlarına çıkmasının, el sanatlarının zengin birikiminin, sanayileşmiş ülkelerin kültür egemenliğine teslim olmadan, güç birliği içinde teşkilatlanmış bir üretim düzeniyle dışarıya açılmasının adımını atmış olmaktan büyük heyecan duyduğunu kaydetti. Yalkın, proje ile, geleneksel ürünlerin özgünlüğünü bozmadan, çağdaş anlayışla ekonomiye katmak, günümüz insanının kullanım alışkanlıklarına uygun bir pazar ürünü haline getirmek ve yüzü dünyaya dönük, yeni alışveriş ortamı olan “internet”i kullanarak, tüm dünyayı “pazarımız” olarak kavramak, halkın üretim kapasitesi ve yaşam kalitesini yükseltmesinin yolunu açmak,”Anadolu İmecesini Yeniden Canlandırmak” istediklerini söyledi.

OTANTIC ANATOLIAN PROJESİ

İşsizliği önlemek adına çıkılan yolda, ”geleneksel üretime dayalı istihdam” projesinin uygulamaya dönük çıktısı olan www.otanticanatolian.com isimli site, geleneksel üretimin dünya pazarlarına açılmasında temel oluşturacak.

Dantelden kanaviçeye, iğne oyasından dokumaya, yorgandan bakıra, ağaç işlerine kadar birçok el emeği göz nuru ürünlerin bilgileri ile yer aldığı bu siteye gelen talepler, organize edilmiş üreticilerden temin edilerek sahiplerine ulaştırılacak.

“e-ticaret” anlayışıyla hazırlanan ve İngilizce, Almanya, Fransızca ve Japonca dillerini içeren sitede; ürün satın alma bilgisinin yanı sıra, ürün-desen öyküsünden, yerel tarihi ve turistik bilgiye, sosyal yaşam zenginliğinden doğal dokuya kadar Anadolu’nun sahip olduğu bütün değerler, farklı bir yaklaşımla portal niteliğinde kullanıcılara sunulması hedefleniyor.

Öncelikle, kadının geleneksel üretim alışkanlığı içinde yer alan değerlerin piyasa ekonomisine kazandırılarak, kadın gücünü aktif kılmayı amaçlayan proje, “Anadolu Açık Atölye” yaklaşımı ile yerinde kalkınma, yerel kalkınma ile; Bölgesel göçü, göçle başlayan niteliksiz işgücü yığılması ile kentlerde doğan işsizliği önleme çabalarına katkıda bulunmak, son ustalar ve eserleri ile ilgili olarak araştırma?belgeleme ve sergileme pazarda hayat vermek amacı da taşıyor.

Projenin önemli ayaklarından birini de yerel örgütlenme oluşturuyor. Bu çerçevede; kentlerde, ilçelerde, beldelerde yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları yanı sıra, yerel sivil dinamikler ile işbirliğine girilerek “Otanticanatolian Evleri”nin oluşturulması öngörülmektedir. Böylece yerel girişimciler yaratmayı, yerel bilgi toplama, model üretme ve geliştirme doğrultusunda çalışma sürekliliği sağlamak ve geleneksel üretim noktası olmak, proje uygulaması içinde önemli bir yer tutuyor.

Projenin önemli olmazsa olmazı, “çıraklık mekanizması” ve “usta öğretici” ortamlarının oluşturulması, kooperatifleşme sürecinin başlatılması, ilgili halk eğitim merkezleri ve üniversiteler ile sürekli işbirliği yapılması.

Proje çerçevesinde, kurulacak kooperatifler ve ilgili yerel sivil örgütler aracılığıyla bölge adına uluslararası fonlar ve başta AB normlarında kalkınma programlarına uyumlu, ihtiyaca uygun “mikro projeler”e yönelik ortak fon çalışmaları da yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!