Güncelleme Tarihi:
Çalışanların işvereni tarafından işten çıkartıldıktan sonraki dönemde yaşadığı ekonomik zorlukları gidermek için birçok vatandaş, işsizlik maaşının hangi koşullarda ve nasıl alınabileceğini araştırıyor. İşsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları işsizlik maaşının miktarını, ne kadar süre boyunca işsizlik maaşı alacakları gibi konuları merak ediyor. İşte işsizlik maaşı hakkında merak edilen her şey...
Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre çalışan herkes, hangi mesleği yaptığı fark etmeksizin işsizlik maaşından faydalanabiliyor. Ancak bu hakkı elde etmek için bazı şartlar var. Örneğin; Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortalı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor.
İŞSİZLİK MAAŞINA KİMLER BAŞVURABİLİR?
İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için belli bazı şartların oluşması gerekiyor örneğin; Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler ve Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olan kişiler, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.
İŞSZİLİK MAAŞI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?
İşsiz kalan ve bu maaşı almak isteyen kişiler başvuruları çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Şartlarda da açıklandığı üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunların yanında e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
Son açıklanan rakamlara göre 2018'de ise işsizlik maaşı, en düşük 811 lira oldu. İşsizlik maaşının üst sınırı ise bin 623 lira olarak uygulanacak. İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun kanunen alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?
İşsizlik maaşının kaç ay ve hangi miktarda alınacağı kanunla belirlenmiştir. Kanunda yer alan ifadelere göre;
600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.