Süleyman DEMİRKAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 00:00
İstihdamı artırmak için hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nun imzasına açılan tasarı ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) bu yıl için en az 1.3 milyar YTL olmak üzere GAP’a beş yılda toplam 8 milyar YTL’nin üzerinde para aktarılacak. Devlet sıfır faizle kullanacağı bu parayı iade etmeyecek.
HÜKÜMET, hazırladığı paketle istihdamı özendirmek için işverenin sigorta payında 5’lik indirim yapacak. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan tasarı ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) bu yıl için en az 1.3 milyar YTL olmak üzere GAP’a beş yılda toplam 8 milyar YTL’nin üzerinde para aktarılacak. GAP, İşsizlik Fonu parası ile bitirilecek. Devlet sıfır faizle kullanacağı bu parayı iade etmeyecek. Muhalefet ve sendikalar bu durumu bir tür "gasp" olarak nitelendirerek, bu paranın faiziyle geri istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Meclis’te grubu bulunan partilere sunarak destek istediği "İstihdam Paketi" özetle şu hükümleri içeriyor:
GAP’A DEV KAYNAK: İSF’nin, bugüne kadar nemalanan yüzde 1’lik devlet payının 2008’de nemalanması sonucu sağlanan geliri (bu yıl için yaklaşık 1.3 milyar YTL’yi aşıyor), Fon’un tahsilini izleyen 15 gün içinde Hazine’ye aktarılacak. Aynı işlem 2009, 2010, 2011 ve 2012 yılları için de tekrarlanacak. GAP’a 5 yılda aktarılacak toplam miktar 8 milyar YTL’yi aşacak. Hazine’ye aktarılan para, YPK kararıyla GAP ve o bölgedeki ekonomik-sosyal gelişme için kullanılacak. Halen İSF’de 33 milyar YTL’nin üzerinde para bulunuyor. Devlet, Fon’dan sıfır faizle kullandığı bu parayı İSF’ye geri ödemeyecek.
ÜCRET GARANTİ FONU: İşverenin ’ödeme aczine düşmesi’ durumunda, işçilerin üç aylık alacaklarını karşılamak amacıyla İSF kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu (ÜGF) oluşturulacak. Son bir yıl aynı işyerinde çalışma koşuluyla temel ücret üzerinden işçinin üç aylık temel ücreti bu fondan karşılanacak. ÜGF, İSF’deki bir yıllık işveren ödemeleri toplamının yüzde 1’i olacak.
İŞVERENE KOLAYLIKLAR: Mevcut mevzuattaki, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor. İşverenin, terör mağduru ve özürlü çalıştırma zorunluluğu da olmayacak Bu sorumluluk sadece kamuya bırakıldı.
YÜZDE 5 İNDİRİM: İstihdamı özendirme amacıyla, SSK işveren hissesine isabet eden beş puanlık prim tutarı Hazine’ce karşılanacak. 150 ve daha fazla işçi çalıştıran işverene ’anaokulu açma’ yükümlülüğü getiren Milli Eğitim Temel Kanunu maddesi de yürürlükten kaldırıldı. 500 ve daha fazla işçi çalıştıranların spor tesisi kurma zorunluluğu da ’işveren üzerindeki yükü azalma’ adına kaldırıldı.
TİSK’İN TALEBİ KARŞILANDI: TİSK’in özellikle istediği, işçi sendikalarının da desteklediği 18-29 yaş arası gençlerin ve kadınların, işverene ait prim payının beş yıl süreyle aşamalı olarak Hazine’ce karşılanması da tasarıda yer aldı. Bu pay da Hazine’ye İSF’den aktarılacak. Mevcut mevzuattaki ’Türk Vatandaşı’ ibaresi kaldırılarak, yabancıların da Özel İstihdam Bürosu açmalarına olanak sağlandı.
Tasarıda ’Kıdem Tazminatı Fonu’ yok
İSTİHDAMI artırmaya dönük hazırlanan tasarıda bulunması beklenen "Kıdem Tazminatı Fonu"na yer verilmemesi dikkati çekti. İşverenin bu talebine, Türk-İş ve DİSK’ten, "Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimiz, dokunulursa genel greve gideriz" uyarısı gelmişti. Tasarıda fona yer verilmemesinde, Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun, hükümet nezdindeki telkinlerinin etkili olduğu öğrenildi.
Çelik: Umarım çözüm olacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketine ilişkin olarak, "Umuyorum ki ülkenin geleceği açısından, GAP’ın bitirilmesinde çözüm olacak" diyerek, şu bilgileri verdi: "Tuzla Kazası benzerlerini önlemek adına alt işverene mesleki eğitimin zorunlu hale getirildi. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdıkları işçilerle ilgili kayıt dışılığı önlemek üzere, yaptırımlar artırıldı, sıkı denetimler öngörüldü. Çalışma Bakanlığı’ndan işyeri kurma izni alma şartı kaldırıldı. İşveren, kurallar koyucu ve şevkini kırıcı, anlamsız, bürokratik işlemlerden kurtulacak. Kayıtdışı işçi çalıştıranlara ve prim borcu olanlar yüzde 5’lik indirim ile diğer teşviklerden yararlanamayacak. 217-435 YTL arasındaki işsizlik ödeneği artırılacak."