Güncelleme Tarihi:
Küreselleşme Fonu'nda toplanan para 500 milyon Euro'ya ulaşıyor. Finlandiyalı telekomünikasyon devi Nokia’nın Bochum’daki tesislerini, üretim maliyetlerinin yüksekliğini gerekçe göstererek Romanya’ya taşıma kararı almasıyla Nokia çalışanları da umudunu AB’nin küreselleşme fonuna bağladı.
AB’nin ‘Küreselleşme Fonu’ Avrupalı büyük firmaların kısmen ya da tamamen tasfiyesi ve binlerce çalışanını işten çıkarmasıyla devreye giriyor. Bununla amaç, AB bütçesinden işyerini kaybedenlere karmaşık bürokratik uygulamalara başvurmadan destek sağlamak.
Deutsche Welle’nin haberine göre AB Komisyonu Sözcüsü Katharina Von Schnurbein, amaçlarının, kapanmak üzere olan işletmeleri kurtarmak olmadığını, çalışanların yeni iş bulmalarına yardımcı olmak olduğunu belirtiyor. Von Schnurbein, “Örneğin sağladığımız yardımlar, yeni bir işe girmek için alınması gereken mesleki eğitimin masraflarını ya da çalışanların taşınma harcamalarını karşılamak için kullanılabiliyor. Bu fon doğrudan işyerini kaybeden çalışanlara ayrılmış durumda” şeklinde konuştu.
Brüksel’den yapılan yardımın iki ön koşulu var. Küreselleşme Fonu musluğu ancak, kapanma kararı almış Avrupalı işletmelerin işten çıkardığı personel sayısı binleri buluyorsa ve tasfiye kararının nedeni, küresel gelişmelerin bir sonucuysa açılıyor. Örneğin geçen yıl Siemens’in Almanya’daki işletmelerinde görevli binlerce çalışanı bu fondan yararlandı. Siemens yaklaşık 3 bin 300 kişinin istihdam edildiği cep telefonu üretim tesislerini Tavyanlı BenQ şirketine devretti. Bir süre sonra BenQ iflas edince binlerce çalışan da işsiz kaldı. AB Komisyonu Sözcüsü Katharina von Schnurbein, işsiz kalan 3 bin 300 kişiye, yeni meslek eğitimlerinin finansmanı için AB Küreselleşme Fonu'ndan yaklaşık 12 milyon 800 bin Euro ödendiğini kaydediyor.
AB Küreselleşme fonu şimdiye kadar sadece Avrupa dışına taşınan işletmelerin çalışanları için kullanıldı. Ancak ödemeler, işletmelerin tesislerini Avrupa sınırları içinde nakletmesi durumunda da yapılabiliyor. Nokia’nın Bochum’daki işletmelerinde çalışan binlerce kişi de teorik olarak bu fondan yararlanabilecek. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil. Federal Alman hükümetinin henüz bu konuda Brüksel’e herhangi bir talepte bulunmadığı kaydediliyor. Komisyon Sözcüsü Katharina von Schnurbein konuyla ilgili olarak, “Sanırım federal hükümet, Bochum’daki çalışanlar için gerekli desteğin sağlandığı görüşünde. Bu yüzden AB’den ilave bir desteğe ihtiyaç duyulmadı” yorumunu yapıyor.
AB Küreselleşme Fonu, bütçede kullanılmayan fonlardan sağlanıyor. Küreselleşme Fonu bütçesi 500 milyon Euro azami büyüklüğe sahip. Şimdiye kadar bu meblağın tamamı kullanılmadı. Geçen yıl Ocak ayında oluşturulan Küreselleşme Fonu’ndan şimdiye kadar sadece 22 milyon Euro tutarında ödeme yapıldı. Küreselleşme fonundan ilk desteği alanlar ise Fransız ve Finlandiyalı çalışanlar oldu.