Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçen yıl kurulan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (İŞKUR) internetteki web sitesinde, işsizlere, iş arama teknikleri konusunda aydınlatıcı bilgiler veriyor. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün, www.iskur.gov.tr adresli sitesinde kurumu tanıtıcı bilgilerin yanı sıra, işsizlere 'iş aramaya başlarken', 'etkileyici bir özgeçmiş nasıl yazılır' ve 'etkileyici bir iş görüşmesi nasıl yapılır' ana başlıkları altında, iş arama teknikleri hakkında ilginç bilgiler veriliyor.
İş aramaya başlarken
'İş aramaya başlarken' başlığı altında verilen bilgilerde, iş aramanın zor olduğu belirtilerek, işsizin kendisine uygun bir iş bulabilmesi için iş olanakları hakkında bilgi edinmek amacıyla İşkur şubelerine başvurup kayıt yaptırmaları ve böylece uygun bir iş hakkında bilgi edinilebileceği ifade ediliyor.
Ayrıca gazete ilanlarının incelenmesi gerektiği belirtilerek, gazete alamayanların, komşu veya arkadaşlarından birkaç gün önceki gazeteleri isteyerek incelemeleri öneriliyor.
İş verebilecek kişilerin listesinin yapılması gerektiği kaydedilen sitede, bu listenin her gün güncelleştirilmesi önerilirken, işsize, esnek olması gerektiği anlatılarak, "Size teklif edilen iş, asıl mesleğinizden farklı olabilir. Bu yeni işte alışık olduğunuzdan farklı iş saatleri veya seyahat etme zorunluluğunu kabul etmeniz gerekebilir. Bu iş teklifini uzun vadeli olarak iyice düşünmeden sakın reddetmeyin" diye uyarıda bulunuluyor.
İşsize, son işinden daha az para kazanacağı işleri gözardı etmemesi, her gün en az bir saatini başvuru mektubu yazmaya ayırması istenirken, bir günde yapılması planlanan iş görüşmelerinin birbirine yakın olmasının yol parası ve zaman tasarrufu sağlayacağına dikkat çekiliyor.
Etkileyici bir özgeçmiş
İş arama süreci bir takım görevlerin adım adım yerine getirilmesiyle mümkün olabileceği hatırlatılan sitede, bunların başında da iyi bir özgeçmiş yazmanın geldiği, işsizin özgeçmiş yazarken, ne tür iş aradığını belirtmesi gerektiği kaydediliyor.
Özgeçmişte, işsizin iş hayatıyla ilgili bilgileri vermesi gerektiği, özgeçmişin tek sayfa yazılmasının tercih edildiğini ve bilgilerin düzenlenerek yazılmasının faydaları vurgulanıyor.
İşsizin, özgeçmişini beyaz, düz bir kağıda, daktilo veya bilgisayarla yazılması önerilerek, yazılanların sonra tekrar gözden geçirilmesi de isteniyor.
İş görüşmesi nasıl yapılmalı?
İş bulmada en önemli aşamanın işverenle yapılacak görüşme olduğuna dikkat çekilerek, işe alınmanın bu görüşme sırasında işveren üzerinde iyi bir izlenim bırakılmasına bağlı olduğu ifade ediliyor.
Görüşme öncesi, iş için başvurulacak kurum veya şirketi ile girmeyi düşünülen iş hakkında işsizin elinden geldiği kadar bilgi toplaması, işe ödenilen ücretin araştırılması ve görüşmeye gitmeden önce ne giyileceğine karar verilmesi gerektiğinin altı çizilerek, temiz, rahat ve ağırbaşlı kıyafetlerin seçilmesi, çarpıcı şeylerin giyinmekten kaçınılması anlatılıyor. Görüşme yapılacak odaya girmeden önce ceketin iliklenmesi, sigara içiliyorsa söndürülmesi, sakız çiğneniyorsa atılması gerektiği kaydedilen sitede, işsize ayrıca şu öğütler veriliyor.
"Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, elini sıkarken gülümseyin, neşeli olun ve gözlerinin içine bakın.
Mülakatı yapan kişi konuşurken onu dikkatli dinleyin. Sorulara cevap verin, konuya bağlı kalın ve konuyu dağıtmayın. Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarabilecek fırsatları yakalayabilmek için dikkatlice dinleyin. Dürüst olun, olumsuz noktaların üzerinde fazla durmayın. Gerektiğinde sorular sorun, ancak tüm görüşmeyi yönlendirmeye çalışmayın."