Ä°srail'in "örtülü saldırı" politikası

Güncelleme Tarihi:

İsrailin örtülü saldırı politikası
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 14:00

İranlı bir nükleer fizikçinin dün uğradığı suikast sonucu öldürülmesi, gözleri yeniden birinci şüpheliye, İsrail'e çevirdi. Uzmanlar, suikast, bombalama ve siber saldırıların bilhassa İsrail tarafından kullanılan bir hareket tarzı olduğunu ifade ediyor. İsrail'in hedefi, İran'ın nükleer çalışmalarını engellemek ve İran rejimini zayıflatmak.

Haberin Devamı

En son saldırı, 32 yaşındaki İranlı bilimadamı Mustafa Ahmedi Roşan'a dün yapılan bombalı suikast oldu. Roşan, 2007'den bu yana İran'da öldürülen, beşinci nükleer fizikçi.

Arabasında patlayan bombayla ölen Roşan, Natanz uranyum zenginleştirme sitesinde yöneticiydi. Batı dünyası Natanz'da, İran'ın nükleer silah üretmek için çalışmalar yaptığını düşünüyor.

Washington merkezli Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'ndeki İran Güvenlik İnisiyatifi'nin direktörü Patrick Clawson, New York Times'a verdiği röportajda, "İsrail'in ve ABD'nin İran'a üstü örtülü olarak saldırmayı, açıktan yapılan hava saldırılarına yeğlediğini" belirtti.

Clawson'a göre bu strateji Ä°ran'da milli bir tepkinin ortaya çıkmasını ve rejimin daha da güçlenmesini engelliyor. Ve nükleer silah üretmenin bedelinin çok ağır olacağını gösteriyor.Â

Haberin Devamı

"KANITLAYAMAZSANIZ SUÇLAYAMAZSINIZ"

İsminin gizli kalmasını isteyen eski bir İsrailli güvenlik yetkilisiyse, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Saldırıyı kimin yaptığını kimse tahmin edemez. Kanıtlayamazsanız suçlayamazsanız" dedi. Aynı yetkili, İran'ın, rejim muhaliflerini kendi sınırlarında ve diğer ülkelerde öldürttüğünü sözlerine ekledi.

Uzmanlara göre, örtülü saldırı İsrail'in kurulduğundan beri başvurduğu bir yöntem. İsrail, onlarca Filistinliyi, bir kısım yabancı bilim insanını, askeri görevlileri ve Holokost suçu işlediğinden şüphelendiği insanları öldürdü. Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin de, 2004'teki İsrail hava saldırısında ölmüştü.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda çalışan İranlı uzman Kerim Sadjadpour da, ölen İranlı bilimadamlarından bir bölümünün İran hükümetince ortadan kaldırılmış olabileceğini düşünüyor. Bu iddiasını da, bu kişilerin bazılarının muhalefete yakın durmasına ve üst düzey yetkili olmamalarına dayandırıyor.
 
Ancak son öldürülen RoÅŸan buna örnek olamaz. Çünkü Ä°ran rejimine hizmet ediyordu ve en önemli nükleer tesislerinden birinde çalışıyordu. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!