İsrail'in Gazze saldırısı sonrası dünyadan tepkiler

Güncelleme Tarihi:

İsrailin Gazze saldırısı sonrası dünyadan tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2012 02:52

İsrail Gazze saldırısının ardından çeşitli ülkelerden açıklamalar peşisıra geldi.

Haberin Devamı

İşte ülkelerin yaptığı açıklamalar:

ABD: İsrail'in kendisini savunma hakkını destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili olarak, “Hamas ve diğer terörist organizasyonların İsrail halkına karşı giriştiği şiddetin hiçbir mazeret ve gerekçesi yok. İsrail'in kendisini savunma hakkını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Toner, yazılı açıklamasında, Gazze'den İsrail'in güneyine yönelik roket atışını güçlü bir şekilde kınadıklarını belirterek, ardından patlak veren şiddette İsrailli ve Filistinli sivillerin ölmesi ve yaralanmasından üzüntü duyduklarını kaydetti. Toner, şunları bildirdi:

“Hamas ve diğer terörist organizasyonların İsrail halkına karşı giriştiği şiddetin hiçbir mazeret ve gerekçesi yok. Bu alçakça eylemi bir an önce durdurması için sorumlularına çağı yapıyoruz. İsrail'in kendisini savunma hakkını destekliyoruz ve İsrail'i, sivil kayıpları önlemek için tüm çabalarına devam etmesi yönünde teşvik ediyoruz.

Haberin Devamı

Hamas, aslında Filistin halkının en iyi çıkarlarını temsil ettiğini iddia ediyor ama Filistinlerin davasına ters etki yaratan şiddete girişmeye devam ediyor. Neredeyse günlük bazda İsrail'e saldırmak, Gazze'deki Filistinlilere yardım etmek ve Filistin halkını kendi kaderini tayin hedefine daha da yaklaştırmak adına hiçbir katkı sağlamıyor.”

İran: Bu devlet terörüdür

İran, İsrail'in Gazze Şeridi'ne  saldırısını kınayarak, uluslararası kuruluşları ve dünya kamuoyunu harekete  geçmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Gazze Şeridi'nde sivil  kayıplara neden olan İsrail saldırısını, “devlet terörizmi” olarak niteledi ve  saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.

Mihmanperest, “uluslararası kuruluşların İsrail saldırıları karşısındaki  sessizliğinin siyonist rejimi küstahlaştırdığını ve işlediği cinayetleri  sıradanlaştırdığını” ifade etti.

İlgili tüm insan hakları kuruluşları ile dünya kamuoyunu İsrail'in  Filistin halkına karşı işlediği cinayetleri kınamaya çağıran Mihmanperest,  İran'ın dönem başkanlığı yaptığı Bağlantısızlar Hareketi ülkelerinden de İsrail  ile ilişkileri kesmelerini istedi.

Haberin Devamı

Bu arada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da İsrail saldırısını kınayarak “Filistin direniş hareketlerinin, siyonist rejime ağır bir  cevap vereceğini” söyledi.

Abdullahiyan, “bölgedeki yeni oyuncular ve mevcut durumun, artık  İsrail'e her türlü küstahlığı yapma imkanı vermeyeceğini” bildirdi.

İsrail'in saldırılarını “korkakça” diye tanımlayan Abdullahiyan, “Bu  rejim, saldırılarla stratejik bir hata yapıyor” dedi.

İngiltere taraflara itidale çağırdı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kimsenin yararına olmayacak bu tehlikeli gerginliğin önlenmesi için tüm taraflara itidal çağrısında bulunmaya devam ediyoruz” denildi.
Bu arada, İngiltere'de yaşayan Filistinliler bugün İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yapmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Kanada: İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz

Kanada, İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili olarak, İsrail'i desteklediğini açıkladı.Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in kendini ve halkını terör tehditlerine karşı savunma hakkı olduğunu belirtti.

“Yahudi halkın genellikle terörle mücadelede ön saflarda yer aldığını” belirten Baird, Kanada'nın Hamas'ı kınadığını, “İsrail'in bölgenin barış ve güvenliğini tehdit edenlere karşı koyma çabalarına destek verdiğini” ifade etti.

Mısır: İsrail'in Gazze saldırısı, Gazze'den önce Mısır'a yöneltilmiş bir darbedir”

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Siyasi Danışmanı Muhammed Seyfüddevle, “İsrail fiziki olarak Ahmed el-Caberi'ye, manevi olarak Mursi'ye suikast düzenlemiştir” dedi.

Haberin Devamı

Seyfüddevle, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıyı değerlendirdi. “İsrail'in Gazze saldırısı, Gazze'den önce Mısır'a yöneltilmiş bir darbedir” diyen Seyfüddevle, saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Muhammed Seyfüddevle, “İsrail'in saldırısı Mısır devrimini ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin popülaritesini zedelemek istiyor. İsrail, fiziki olarak Ahmed el-Caberi'ye, manevi olarak Mursi'ye suikast düzenlemiştir” diye konuştu.

Muhalif Suriye Kabileler Konseyi, saldırıyı kınadı

Muhalif Suriye Kabileler Konseyi Sözcüsü İsmail el-Halidi, İsrail'in Gazze saldırısını kınayarak, uluslararası toplumdan saldırıyı durdurmak için müdahalede etmesini istedi.Halidi,  yaptığı açıklamada “İsrail, Gazze'ye saldırı düzenleyerek, Suriye üzerinde toplanan dikkatleri Esed rejiminin halka karşı işlediği suçlardan başka yöne çekmeyi hedeflediğini” savundu.

Haberin Devamı

“İsrail ve Suriye rejimlerinin bir madalyonun iki yüzü olduğunu” ifade eden Halidi, iki rejimin de Arap-İslam birliğini bozmak ve Müslüman halkların kanını akıtmak istediğini ileri sürdü. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında, Hamas'ın askeri lideri Ahmet el-Caberi'ninde aralarında bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, 88 kişi yaralandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!