İsrail yönetimi ABD'den bunker buster satışına izin verilmesini istiyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail yönetimi ABDden bunker buster satışına izin verilmesini istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 15:41

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, son ABD ziyaretinde Başkan Barack Obama'dan, yeraltı sığınaklarını imha edebilen "bunker buster" füzelerinden istediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu ile ABD Savunma Bakanı Leon Panetta arasında Salı günü yapılan görüşmenin ana gündem maddesi, "bunker buster" ve yakıt ikmal uçaklarının satışına izin verilmesiydi.

Habere göre, Obama, Panetta'ya silah satışı ile ilgili ayrıntıları görüşmek için İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşme emri de verdi.

BUNKER BUSTER NEDİR?
İsrail'in olası bir saldırı durumunda, İran'ın yeraltına gizlenmiş nükleer tesislerini vurmak için bunker buster'lara ihtiyacı var. Öte yandan, saldırıya katılacak uçakların yakıt ikmali yapması da İsrail için kritik bir öneme sahip.

2,300 kilogram ağırlığındaki "bunker buster" (GBU-28) füzeleri, hedeflerini lazer güdümüyle buluyor. Füzelerin menzili 9-10 kilometre civarında. Metrelerce kalınlıktaki, beton, kaya veya toprak gibi koruyucu örtüyü geçtikten sonra, yeraltı sığınağı içinde patlayan füzeler, B-2, F-15E ve F-111 gibi savaş uçaklarından atılabiliyor. İsrail, ABD'den 125 adet F-15I ve F-16I gelişmiş savaş uçağı satın almıştı.

Haberin Devamı

Askeri uzmanlara göre, füzelerin kısa menzilli olmaları, hedefi tutturmaya çalışan uçakları alçaktan uçmaya zorluyor. Bu da uçakları hava savunma füzeleri için kolay hedef haline getiriyor. İran'ın elinde, Rusya tarafından geliştirilmiş güçlü bir hava savunma sistemi bulunuyor.

Ayrıca, İran'ın güçlendirilmiş sığınakları bu füzenin ne kadar etkili olabileceği sorusunu da beraberinde getiriyor. Ülkenin dört bir yanına dağılmış olan nükleer tesislere yönelik bir saldırının askeri maaliyetinin de yüksek olabileceği tahminleri yapılıyor.

/images/100/0x0/55eb03baf018fbb8f8a56953


Wall Street Journal, 27 Şubat'ta, ABD'nin elindeki bunker buster'ların İran tesislerini tahrip edemeyeceğini, ancak ordunun füzeleri geliştirmekte olduğunu yazmıştı. Washington Post ise 29 Ocak'ta askeri uzmanların görüşüne yer vererek, füzelerin İran'ın yeraltındaki nükleer tesislerini tahrip edebileceğini savunmuştu.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN BUNKER BUSTER ARZUSU
İsrail yönetimi, 2005 yılında bunker buster alımı için, Obama'nın selefi, George W. Bush'a başvurmuştu ancak "İsrail bu silahlara sahip olursa, bizden onay almadan İran'a saldırır" gerekçesiyle satış reddedilmişti.

İsrail yönetimi, 2005 ile 2009 yılları arasında, kendi bunker buster'larını geliştirmeye yöneldi. Ancak maaliyetlerin yüksek olması ve ABD'nin ürettikleri kadar etkili olmaması nedeniyle, Tel Aviv, alım için lobi çalışmalarını sürdürdü.

ABD'nin İsrail'deki diplomatik temsilcileri tarafından kaleme alınan ve Wikileaks tarafından yayımlanan 2009 tarihli bir belgede, iki ülkenin üst düzey yöneticilerinin bunker buster satışı için görüştüğü bilgisine yer verilmişti. Belgede silah satışının ve teslimatının İran'ın tepkisini çekmemek için el altından yapılması gerektiğine yer veriliyordu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta, Blooomberg'e konuşan üst düzey Pentagon yetkilileri de ABD'nin İsrail'in İran'a saldırması durumunda yürürlüğe girecek bir plan üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Plana göre ABD yönetimi, İran'daki bazı askeri tesisleri bombalarken bir yandan da operasyona katılan İsrail uçaklarına yakıt ikmali sağlanacaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!