İsrail yine kendisini haklı çıkardı

Güncelleme Tarihi:

İsrail yine kendisini haklı çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 00:00

Gazze’de dokuz yıl önce İsrail ordusuna ait buldozerin altında kalarak ölen Amerikalı eylemci Rachel Corrie’nin ailesine, İsrail ordusu aleyhine dava açma izni verilmedi. Olayın “kaza” olduğuna hükmeden mahkeme, kararında neredeyse Corrie’nin intihar ettiğini savundu.

Haberin Devamı

Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi olan Washington doğumlu Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze’ye gitmişti. İsrail işgali altındaki bölgede bulunan Filistinlilere ait evlerin uluslararası hukuka aykırı olarak yıkılmaması için vücudunu siper etti. Görgü tanıklarına göre orduya ait bir buldozerin kasten ezdiği Corrie kaldırıldığı hastanede öldü.

Ama o artık bir sembol olmuştu. Gazze’den annesine yazdığı mektuplar Batılı gazetelerde yayınlanmış, hatta tiyatroya uyarlanmıştı. Bu mektuplardan birinde “Filistin halkının büyük bölümünün Gandhi usûlü şiddet içermeyen direnişe angaje olduğunu” savunuyordu. Askeri savcılık “Kayan toprak öldürdü” dedi. Ailesi İsrail’de dava açtı. Ama kızlarının ölümünden sonra onları bir kez daha yıkan haber dün geldi.

Haberin Devamı

Hayfa Bölge Mahkemesi, İsrail ordusu aleyhine açılan davayı reddetti. Hakim Oded Gerşon, kararında, “Corrie, operatörün kendisini göremeyeceği bir noktada, dev buldozerin önünde durdu. Makul birinin yapacağı gibi, kendisiyle buldozer arasında yeterince mesafe bulundurmadı. Ölümü, kendi kendini içine sürüklediği bir kazadan kaynaklandı” dedi. Aynı karara göre İsrail hukuku tüm Filistin’i “askeri bölge” sayıyor.

‘Askerleri iyi koruyan sistem’

Corrie’nin avukatı Hüseyin Ebu Hüseyin, “Sivillerin hayatını tehlikeye atan yasadışı uygulamalara resmen  onay verilmiş oldu. Karar, kurbanı çarpık gerçeklere dayanarak suçlamaktadır. Temyize gideceğiz” ifadesini kullandı. Annesi Cindy Corrie ise “dehşete kapıldığını” belirterek “Bu sadece ailemiz için değil, tüm İsrail için kara bir gün. İsrail’de askerleri bayağı iyi koruyan bir sistem var” diye konuştu.

Mavi Marmara kararı hatırlandı

2010 yılının mayıs ayında, abluka altındaki Gazze’ye insanî yardım taşımak amacıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisi Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında durdurulmuş, İsrail ordusunun gemiye düzenlediği operasyonda biri ABD vatandaşı dokuz Türk ölmüştü. İsrail’de kurulan “bağımsız” Tirkel Komisyonu olayı araştırmış; ancak raporunda İsrail tarafını kısmen eleştirse de, operasyonu yürüten komutan ve askerlere İsrail mahkemelerinde dava açılmasını engelleyecek bir karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!