Güncelleme Tarihi:
En son yaşanan olayın sürmekte olan krizin bir parçası olduğunu belirten Liel, son bir yılda İsrail’de Türkiye’ye karşı öfkenin büyüdüğünü, Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a yapılanların biriken bu öfkenin patladığını nokta olduğunu ifade etti.
Yaşanan krizin iki hafta öncesinde Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman İsrail için “ulusal gurura” dayalı yeni bir diplomasi anlayışı belirlemişti. Liel, Lieberman’ın “artık altta kalmayacağız” açıklamalarının hemen ardından yaşanan koltuk krizinin, yeni diplomasinin ilk ürünü olduğunu söyledi.
Yaşanan olayın İsrail diplomasisi için bir utanç kaynağı olduğunu belirten Liel, olayın ardından İsrail’in özür dilediği göz önünde bulundurulduğunda bu hamlenin bir işe yaramadığı sonucuna varılabileceğini savundu. “Eğer Dışişleri Bakanlığı bu politikayı sürdürmeye devam edecekse İsrail daha çok darbe alır” diyen Liel, Tel Aviv’in bölgedeki ülkelerle başa çıkacak gücü olmadığını belirtti.
TÜRKİYE’NİN GİTMESİ ÖLÜM DARBESİ OLUR
Liel, bölgedeki çıkarları adına İsrail’in Türkiye ile ilişkilerinin kopmasına izin veremeyeceğini, böyle bir durumun Ortadoğu’daki konumu zaten sallantıda olan Tel Aviv için ölüm darbesi anlamına geleceğini ifade etti.
Eski büyükelçi, İsrail’in akılcı bir diplomasi izlemesi ve gücünün sınırlarının farkına varması gerektiğini belirtti. Liel, yaşanan son olayın İsrail’in istediği gibi davranabileceğini gösterme çabasının işareti olduğunu, ancak bu tür tavırların İsrail için mümkün olmadığını dile getirdi.
Ayalon’un özür dilemeden önce yaptığı hareketi parlamentoda savunmuş ve İsrail’in nihai olarak bu olaydan fayda sağlayacağını ve yanında Türkiye ile ilişkilerin güçleneceğini belirtmişti. Liel, Ayalon’un sözlerinin aksine, yaşanan olayın Türklerin hafızasında yıllarca yer edineceğini ve İsrail diplomasisi üzerinde kalıcı zararları olacağını söyledi.
LIEBERMAN EYLEMLERİNDEN SORUMLU TUTULMALI
Gazetenin muhabirinin Başbakan Benjamin Netanyahu’nun, İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden başlatma çabasındayken, Lieberman’ın gelecek on veya yirmi yıllık süreç için barışı görmezlikten geldiğini hatırlatması üzerine Liel, “Lieberman’ı yaptıklarıyla değerlendirmek gerekir. Dışişleri Bakanı görevini ciddiye alıp ve İsrail’in bir numaralı devlet adamı olmak yerine partisinin lideri olarak hareket etmeyi tercih etti” dedi.
Lieberman’ın, İsrail’in yaşadığı sorunların saldırı geldiği anda tepki verilmemesinden kaynaklandığına inandığını belirten Liel, “Lieberman uluslararası arenada bir boks maçı başlattı; Türkiye'yle yaşanan gerginlik maçın ilk raundunu oluşturuyordu ve bizler yere serildik bile” dedi.
Liel, bir konuda nasıl, ne zaman ve ne derecede tepki gösterileceğinin profesyonellik gerektirdiğini belirtirken, bir ülkenin her duruma uyan standart bir diplomasi benimseyemeyeceğini belirtti.
ULUSAL GURUR BİR TEK İSRAİL’E ÖZGÜ DEĞİL
Yaşanan kriz ardından ulusal gurura sahip olan tek ülkenin İsrail olmadığının ortaya çıktığını vurgulayan Liel muhabirin, ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun arasındaki son görüşmenin İsrail’de diplomatik bir aşağılanma olarak görüldüğünü hatırlatması üzerine şöyle dedi:
“Politikacılar arasındaki güç oyunuyla diplomatik ilişkiler farklı şeyler. Dışişleri Bakanı’na ve diplomatların aksine Başkan Obama politikacılarla olan görüşmelerinde diplomatik protokolleri takip etmeye mecbur değil. Dışişleri Bakanlığı tarafından ihlal edilen diplomatik protokollerin oyunun kuralları dışına çıktı.”