Ä°srail, Türkiye'nin iliÅŸkileri keseceÄŸine inanmıyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Türkiyenin ilişkileri keseceğine inanmıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2010 09:25

İsrail, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun hafta başında yaptığı ve Tel Aviv’in özür dilememesi halinde ilişkilerin düzelmeyeceği açıklamalarına cevap verdi. Dışişleri yetkilileri, Davutoğlu’nun sözlerini boş bir ‘tehdit’ olarak yorumladı. Diğer yandan, Reuters’a röportaj veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa’ya en büyük katkısının enerji olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte dünyada günün öne çıkan manÅŸetleri:Â

 

JERUSALEM POST: İsrail Ankara'nın ilişkileri keseceğine inanmıyor

Ahmet Davutoğlu'nun hafta başında Hürriyet'te yayımlanan İsrail'le ilgili açıklamalarının ardından JPOST'a konuşan İsrail Dışişleri kaynakları, bu sözleri resmi kanallar vasıtasıyla iletilmeyen sadece boş bir "tehdit" olarak gördükleri için ciddiye almadıklarını söyledi.

 

Davutoğlu'nun yorumları yayımlandıktan sonra Associated Press'e konuşan üst düzey Türk yetkililer bu açıklamalardan geri adım attı. Bir üst düzey yetkili Davutoğlu'nun sadece "İsrail özür dilemez ya da uluslararası soruşturmayı kabul etmezse ilişkilerin düzelmeyeceğini söylediğini" belirtti. Dahası AP'ye göre ne gazeteciler ne de Dışişleri yetkilileri röportajı kaydetmedi.

Haberin Devamı

 

Üst düzey İsrailli yetkililer de Ankara'nın bir sonraki adımı atıp ilişkileri koparmasının olası görünmediğini çünkü böyle bir hamlenin kritik AB ve ABD ilişkilerine zarar vereceğini söyledi. Bir yetkili, "Bu ABD'nin Ortadoğu'da istikrar adına görmek isteyeceği bir hamle değil. Eğer Ankara dediğini yaparsa bu ABD'yi öfkelendirir" dedi.

 

Bu arada, İsrail devlet televizyonu Kanal 2'nin muhabiri Amnon Abramoviç, Davutoğlu-Binyamin Ben-Eliezer görüşmesini basına kimin sızdırdığı tartışmalarına açıklık getirdi.

 

Abramoviç, İsrail İşçi Partisi'nde yaşanan "şişe geçirme" tartışmalarının ardından kaynağının Barak olmadığını açıkladı.

 

REUTERS: Gül: Türkiye'nin AB'ye en büyük katkısı enerji alanında olacaktır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'a yaptığı resmi ziyaretten dönüşte Reuters'a verdiği röportajın ikinci bölümünde Türkiye'nin AB üyelik sürecine değindi.

 

Haberin Devamı

Gül, "Herkes Türkiye'nin en büyük katkısının enerji alanında olacağını biliyor" dedi. Avrasya'da oynanmakta olan yeni "Büyük Oyun"da, Türkiye'nin Orta Asya ve Ortadoğu'dan gelen petrol ve doğalgazın aktarımı için oynadığı köprü rolü Avrupa'nın enerji güvenliği için çok önemli olacak.

 

Ancak Avrupa'da bazı çevrelerde hala Türkiye'nin AB'ye bir yük olacağı inancı geçerli. Gül, AB'nin üyelerinden bazılarının hızla büyüyen ekonomisiyle laik, Müslüman bir üyenin yapacağı katkıyı görmesine engel olan uzun vadeli bir vizyon eksikliğiyle Türkiye'nin önüne "yapay engeller" çıkardığını söyledi.

 

Gül, "Eğer stratejik hedeflerinizi taktik kaygılarınıza kurban ederseniz asla büyük oyuncu olamazsınız" dedi.

Haberin Devamı

 

Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Bazı ülkeler bu meseleden doğrudan etkilenmeseler bile yapay engeller yaratmak için Kıbrıs'ın arkasına sığınıyor" dedi.

 

Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı yorumlarını bir kez daha reddeden Gül, Türkiye için AB'ye üyeliğin devlet politikasındaki ilk öncelik olduğunun altını çizdi.

 

Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, serbest piyasa, toplumsal cinsiyet eşitliği, şeffaflık ve hesap verebilirlik ideallerine bağlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, birçok Müslüman ülkede gençlerin, entelektüellerin ve politikacıların Türkiye'den ilham aldığını ifade etti.

 

Doğudaki komşularla ilişkiler kurmanın Ankara'yı AB hedefinden uzaklaştırmadığını da sözlerine ekleyen Gül, "Türkiye'nin yönüyle bağlantıları ve ilişkileri birbirine karıştırılıyor, bunlar iki ayrı şeydir" dedi.

Haberin Devamı

 

Gül Türkiye'nin bölgesinde bir "istikrar jeneratörü" olduğunu söyledi.

 

HAARETZ: ABD'nin itirazlarına rağmen BM filo soruşturması başlıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi adına Mavi Marmara baskınını soruşturacak BM komitesinin başkanlığını Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nin (ICC) eski başkanlarından Kanadalı Philippe Kirsch'in yapacağı açıklandı.

 

Uluslararası hukuk alanında tanınmış bir isim olan Kirsch daha önce de savaş suçları ve deniz terörü davalarında bulunmuştu.

 

Komitenin üyelerinin tamamının açıklanmasının ardından bugün göreve başlaması bekleniyor. BM İnsan Hakları Konseyi olaydan sonraki 48 saat içinde komitenin kurulmasına karar vermişti.

Haberin Devamı

 

New York'taki diplomatik kaynaklar komitenin çalışmaya başlamasının zamanlamasıyla ilgili eleştirilerini ve çekincelerini dile getirdi. Diplomatlar New York'taki BM merkeziyle, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi arasındaki ilişkide "güven yokluğu" olduğunu belirtti.

 

BM basın kaynakları Kirsch'in atanmasını ve komitenin göreve başlayacağını duyurmadı.

 

NATIONAL REVIEW ONLINE: "Afganistan'da beş Türk isyancı öldürüldü"
Afganistan'daki NATO operasyonlarında radikal İslamcı bir gruba mensup beş Türk'ün öldürüldüğü iddia edildi.

 

National Review Online haber sitesinin blog yazarlarından Michael Rubin'in aktardığına göre, ABD ve NATO güçlerinin Paktika bölgesine düzenlediği hava saldırısında beş Türk öldürüldü.

 

Rubin'in İslamcı internet sitelerini tarayan SITE İstihbarat grubuna dayandırdığı haberde, radikal bir Türk grubun, beş üyesinin saldırıda öldürüldüğünü açıkladığı belirtildi.

 

CNN: ABD'li yıldıza 90 günlük hapis cezası

ABD'li sinema yıldızı Lindsay Lohan, Salı günü, alkol danışma toplantılarına gitmeyerek şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 90 gün hapis cezasına çarptırıldı.

 

Mahkeme ayrıca Lohan'ın cezası tamamlandıktan sonra 90 gün boyunca bir içki ve uyuşturucu rehabilitasyon kliniğine yatırılmasına karar verdi.

 

Yargıç Marsha Revel, aktrisin cezasının 20 Temmuz'da başlayacağını söyledi.

 

Lohan 2007'de alkollü araç kullandığı için cezalandırılmış daha sonra alkol danışma toplantılarına katılması kaydıyla şartlı tahliye edilmişti. Tahliye koşullarını ihlal ettiği söylenen Lohan, ağlamaya başladı ve "Yapmam gereken her şeyi elimden geldiği kadar yaptım" dedi.

 

Daha önce danışma toplantıları programının yöneticisi Lohan'ın Aralık'tan bu yana dokuz toplantıyı kaçırdığı yönünde ifade vermişti. 24 Mayıs'ta ABD'li yıldızın bileğine alkol kullanıp kullanmadığını ölçecek bir elektronik bilezik takılmıştı.

 

DAILY TELEGRAPH: BP CEO'su Ortadoğu'da ikna turlarına başladı

Kaynaklar İngiliz petrol devi BP'nin hala Körfez yatırımcısının ilgisini çekmeye çalıştığını belirtirken şirketin CEO'su Tony Hayward, dün düzenlediği Ortadoğu turunda ortakları ikna etmeye çalıştı.

 

BP yetkilileri, Azerbaycan'daki birimleri ziyaretinin ardından Hayward'ın Abu Dabi'ye gideceğini doğruladı. BP sözcüsü Hayward'ın asıl amacının şirketin istikrarıyla ilgili garantiler vermek olduğunu ancak "ilgi olması durumunda" yatırımlardan da bahsedileceğini söyledi.

 

BP yeni bir bedelli sermaye artırımı ihtimalini bir kenara bıraktı ancak yeni bir şövalye yatırımcısının gelip düşen hisse fiyatlarına bir fren koyması gündeme gelebilir.

 

BP'nin üst düzey bağımsız direktörünün bir dizi hissedarla görüşmeler yaptığı öğrenildi. Kaynaklar BP'nin lider kadrolarının sızıntının önüne geçilir geçilmez görevi bırakacağını belirtti.

 

BU arada Daily Telegraph, BP patronlarının en tepedeki kurumsal yatırımcıların kaygılarını dindirmek için sızıntı diner dinmez "güçlü bir savunma" yapmaya hazır olduklarını belirttiğini öğrendi.

 

BBC: İngiliz askerleri Afganistan'da kanlı Sangin cephesinden çekiliyor

BBC'nin edindiği bilgiye göre Afganistan'daki İngiltere askerleri Helmand eyaletinin Sangin bölgesinde sorumluluğu ABD ordusuna teslim edip bölgeden çekilecek.

 

Savunma Bakanı Liam Fox'un bugün milletvekillerine bir açıklama yaparak çekilmenin tarihini bu yılsonları olarak belirlemesi bekleniyor.

 

İngiltere'nin Afganistan'da yaşadığı 312 can kaybının neredeyse üçte biri Sangin'de yaşandı. Sangin ülkenin kuzeyinde afyon üretiminin kalbi olan bölgede bulunuyor.

 

Geçtiğimiz ay İngiltere Helmand'da komutayı ABD'li bir generale devretmişti.

 

ABD Deniz Piyade Generali Richard Mills, 1 Haziran'dan itibaren Helmand'daki bütün NATO güçlerinin (ISAF) komutasını üstlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!