İsrail Türkiye’ye karşı tavrını değiştirmeli

Güncelleme Tarihi:

İsrail Türkiye’ye karşı tavrını değiştirmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 10:41

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'te yayınlanan Shlomo Avineri imzalı yazıda İsrail yönetimine Türkiye ile ilişkileri normalleştirme çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Avineri, Tel Aviv yönetiminin, Türkiye'nin Suriye konusundaki politikasını göz önünde bulundurarak ilişkilerin yeniden başlatılması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine en sert tepkiyi gösteren ülke olduğunu ifade eden Avineri, "Ankara'nın Şam'a karşı bu yaklaşımı, bizim de İsrail'de Türkiye'ye karşı tavrımızı yeniden değerlendirmemizi gerektiriyor" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında İsrail'de, "anti-Semitist, Filistin dostu, radikal İslamcı ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'dan sonra İsrail'in en büyük düşmanı" gibi yorumlar yapıldığını hatırlatan Avineri, "Ancak Türk dış politikasını yakından inceleyince İsrail’deki bu portreden çok farklı bir durum ortaya çıkıyor" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Yeni Osmanlıcılık" politikasını da değerlendiren Avineri, bu politikanın İslamcı bir yaklaşım olmaktan çok, Türkiye'nin bölgedeki jeopoliltik statüsü için bir kaldıraç işlevi gördüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere kuçak açtığını kaydeden İsrailli yazar, Suriye'nin Ankara'nın tavsiyelerini dinlemediği için sert bir politikayla karşılaştığını söyledi.

Avineri, yazısının sonunda "Belki de İsrail için acı verici Mavi Marmara olayını sonlandırmak ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesini sağlamak için çok geç değil" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!