İsrail, ’toprağımı gözetletmem’ dedi, Göktürk’te ihale dışı

Güncelleme Tarihi:

İsrail, ’toprağımı gözetletmem’ dedi, Göktürk’te ihale dışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 00:00

SAVUNMA Sanayi İcra Komitesi’nin toplantısında, "Göktürk" olarak adlandırılan askeri casus uydu projesinde en güçlü aday gösterilen İsrail IAI firmasının neden ihale dışında bırakıldığı aydınlandı. İsrail’in ihaleyi alması durumunda, coğrafi açıdan hiçbir kısıtlamayla karşılaşmadan dünya üzerinde herhangi bir yerden askeri amaçlı istihbarat toplayacak uyduya, kendi topraklarını gözetleme izni vermek istemedi. İsrail IAI’nin "Ofeg" serisi casus uydusuna kısıtlama şartı getirmesi, Türkiye tarafından kabul edilmedi. İsrail, teklif veren diğer firmalara göre daha yüksek fiyat çıkarınca da ihale dışında bırakıldı.

GÖZLER İNGİLİZ UYDUSUNDA: Türkiye, diğer katılımcılar İngiliz Eads Astrium, Almanya OHB-System ve İtalyan Telespazio firmaları ile görüşmelerini sürdürüyor. İsrail’in elenmesi sonrası İngiliz Eads Astrium en şanslı görülen firmalar arasında yer alıyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın da konuyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştüğü öğrenildi.

NEREDE OLURSA OLSUN: Türkiye casus uydu alırsa Türk Silahlı Kuvvetleri coğrafi kısıtlamayla karşılaşmadan başta Güneydoğu ve Irak’ın kuzeyi olmak üzere, dünya üzerindeki herhangi bir yerden askeri amaçlı istihbaratı, "Yüksek çözünürlü görüntüyle" elde edebilecek. Terör örgütü PKK’nın hareketliliği net şekilde görülecek ve nokta operasyon yapma şansı artacak. Casus uydu, ormanlık alanların kontrolü, kaçak inşaat takibi, doğal afetlerde en fazla hasara uğrayan bölgelerin belirlenmesi ve tarımda rekolte tespitinde kullanılabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!