İsrail Suriye sınırında 'Naksa' gerilimi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Suriye sınırında Naksa gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 13:47

İsrail'in 1967'de Gazze Şeridi, Golan Tepeleri ve Kudüs'ü işgalinin yıldönümünde, İsrail-Suriye sınırında çıkan olaylarda 6 kişi öldü.

Haberin Devamı

NAKSA GÜNÜ'NDE KAN AKTI / FOTO GALERİ

Sınıra kadar yaklaşan bir grup Filistinli mültecinin üzerine askerlerce açılan ateşte altı kişinin öldüğü, 100'ü aşkın kişinin de yaralandığı bildirildi.

Naksa olayları için dünden beri yoğun güvenlik önlemleri alan İsrail ordusu ve polisleri, Suriye sınırındaki Dürzi kasabası Mecdel Şems'te konuşlandı. Kasabanın dört bir tarafını saran askerler ve polisler, bölgeye dışardan girişlere izin vermedi.

Sabah saatlerinde sakin olan bölgede, öğle saatlerine doğru sınırdaki "Seslenme Tepesi" civarında sınır çitlerine yanaşan yüzlerce Filistinlinin üzerine İsrail askerleri tarafından ateş açıldı. Ölenlerden birinin çocuk olduğu belirtildi.

Bölgedeki Dürziler saldırıyı alkışlarla protesto ederken, "İşgalciler Golan'ı terk edin" şeklinde slogan attılar.

Haberin Devamı

İsrail'in 1948'de Filistin topraklarını işgalinin yıldönümünde, o günü Nakba (Büyük Felaket) olarak nitelendiren Filistinlilerin Suriye, Lübnan ve Gazze Şeridi sınırına düzenledikleri  yürüyüş de İsrail askerleri tarafından engellenmiş, çıkan çatışmalarda 14 kişi ölmüştü.

GAZZE ŞERİDİ'NDE ANMA

İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgalinin yıl dönümü, Gazze Şeridi'nde de anıldı.

Gazzeli bir grup gösterici, İsrail sınırındaki dikenli tel alanına doğru yürüyüşe geçerek, İsrail işgalini bir kez daha kınadı.

Yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerde konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarının sürdüğü belirtildi.

Filistinli yaşlı bir kişi, "Ben 83 yaşındayım, hala toprağıma döneceğim umudunu taşıyorum. Çocuklarım da aynı umudu taşıyor, bir gün döneceklerdir" dedi.

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşında Batı Şeria, Doğu Kudüs, Golan Tepeleri ve Gazze Şeridi'ni işgal etmişti. İsrail, Gazze Şeridi'nden 2005'te çekildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!