Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2011 00:00
Birleşmiş Milletler için hazırlanan Palmer Raporu ve Türkiye’nin İsrail’e uyguladığı yeni Mavi Marmara yaptırımları, Batı medyasında çok geniş yankı buldu.
Hemen her gazete, haberi birinci sayfasından yayımlarken, yorumlarda, iki ülke ilişkilerinin daha da bozulması nedeniyle “endişe” tonu öne çıktı. Palmer Raporu’nu ilk kez tam metin olarak yayımlayan New York Times gazetesi, başyazısından İsrail’e, Mavi Marmara baskınından ötürü özür dileme çağrısında bulundu. İşte gazetelerde İsrail-Türkiye gerginliğinin yankıları:
- New York Times: Türkiye bu çatışmaya Arap dünyasındaki durumunu parlatmak için devam ediyorsa, İsrail’i kuşkuları için suçlamıyoruz. Türkiye, İsrail’le milyar dolarlık ticareti ve sorumlu bir uluslararası aktör şöhreti dahil çok şeyi riske ediyor. İsrail’in şu an olduğundan daha fazla tecrit olmaya ihtiyacı yok. İsrail ölümler için özür dilemeli. Türkiye ise üste çıkmaya son vermeli, uluslararası aktör olarak saygınlığını zedeleyecek karar almaktan vazgeçmeli.
- Washington Post: Türkiye, İsrail Büyükelçisi’ni geri yolluyor, askeri anlaşmaları askıya alıyor, böylece Gazze’ye giden filoya yapılan baskın sonrasında eski stratejik müttefiğiyle uçurumu derinleştiriyor.
- Wall Street Journal: Türkiye’nin hamlesi, İsrail’i bölgede daha da tecrit etti. Washington Türkiye’nin, bu ay yapılacak BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Filistin’in uluslararası tanınma arayışlarında liderlik rolü üstlenmesinden endişeleniyor.
- The Guardian (Andrew Finkel): Türkiye İsrail’e sert mi konuşuyor yoksa öfke nöbeti mi geçiriyor? Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’da ayaklanma yaşanan bir dönemde İsrail’in daha da tecrit edilmesinin, Binyamin Neyanyahu’nun koalisyon hükümetini çökerteceği hesabını yapıyor. Ankara’nın Suriye’yle buzları eritmeye çalışması ya da Tahran’la daha yakın temas kurması, NATO’daki müttefiklerince pek alkış almadıysa bile, Türkiye bunların, belli bir siyasi ajanda çerçevesinde olduğu savunusunu yapabiliyordu. Ama (bu son hamlesiyle), sadece olup bitenlere tepki verdiği izlenimi yaratıyor.
- The Times: Gemiye baskınla ilgili gerginlik nedeniyle Ankara’nın İsrail Büyükelçisi’ni yollama kararı almasıyla, ilişkiler kopma noktasına geldi. Bazı yorumcular, ilişkilerin soğumasını “neo-Osmanlılık”a bağlıyor. Yıllarca AB’de hiçe sayılan, Batı’dan uzaklaşan Türkiye, Yakın Doğu’da etkisini artırmaya çalışıyor.
- Der Spiegel:
Ankara ile Kudüs arasında buzul çağı... Büyükelçi sınırdışı ediliyor, askeri anlaşmalar askıya alınıyor. Türkiye, ağır kararlarla, İsrail ile Gazze filosuna yönelik müdahaleyle ilgili gerginliği tırmandırıyor. Kudüs, önemli bir müttefiğini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya.
- Die Welt: BM’nin İsrail dostu raporuna sert tepki. Büyükelçi gönderiliyor, askeri sözleşmeler duruyor. Dışişleri bakanı, donanmayı devreye sokmakla tehdit etti.