Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler toplantıları için New York’ta bulunan Steinitz, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Gerginlik şu ana kadar iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine bir etki yapmış değil. Ama ben ilişkilerin genel olarak düzeltilmesini umuyorum çünkü bu her iki taraf için de çok önemli” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da yakın bir müttefiki olan Steinitz, ülkesinin Türkiye’ye yaptığı ihracatın 2011’in ilk yarısında artış gösterdiğini belirterek, “Ancak yeni savunma sanayii anlaşmaları yapılmadı, İsrailli turistler ise Türkiye’ye gitmekten kaçınmaya başladılar” dedi.
İsrail’in, Türkiye ve Filistin Yönetimi’yle arasındaki tansiyonun yükselmesine ve Suriye’deki ayaklanmaların bölgede yarattığı istikrarsızlığa karşın, savunma bütçesinde kısıntıya gitmeye kararlı olduğunu söyleyen Steinitz, “Çok dikkatli olmalıyız, dolayısıyla bu kesinti çok mütevazı bir şekilde gerçekleştirilecek” dedi.
Steinitz, savunma bütçesinden kesilen kısmın sosyal harcamalara aktarılacağını söyledi.
İsrailli bakan yaptığı açıklamalarda, Filistin Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler’de devlet olarak tanınma girişimlerinde ilerleme kaydetmesi durumunda ağır mali yaptırımlar uygulayacakları tehdidini de yineledi.
Steinitz, hükümetin Filistin Yönetimi’nin bütçesinin yüzde 40’ını oluşturan katma değer, tüketim ve gümrük vergilerinin aktarımını durdurabileceğini söyledi.
“Filistinliler barış anlaşmasının temel maddelerini ihlal ederlerse, onlara verdiğimiz vergi paylarını kesebiliriz” diyen Steinitz, bunun hükümetin kararı değil kendi görüşü olduğunu vurguladı.
Filistin Maliye Bakanı Cihad el Vezir Pazartesi günü yaptığı açıklamada, mali baskının artmasının yanı sıra ABD’nin ve diğer bağışçıların desteğini kaybetmesi durumunda Filistin Yönetimi’nin yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.