Güncelleme Tarihi:
İSRAİL’de ne Türkiye ile yaşanan “özür” geriliminin, ne de iflas noktasındaki ekonominin çökertebildiği koalisyon askerlik krizi yüzünden ciddi bir çatlak yaşıyor. 60 yıl önce çıkarılan Tal Yasası, “yeşiva” denen dini okullarda eğitim gören ve sayıları o zamanlar 400 kadar olan öğrencileri zorunlu askerlikten muaf tutuyordu. Ancak son yıllarda onbinlerce gencin kendisini dini okul öğrencisi gibi göstermesi üzerine orduda asker açığı oluştu. Toplumda tepkiler artarken, kendilerine “Frayerim (Kerizler) Kampı” adını veren ve herkesin askere alınması için mücadele veren bir grup, 300 bin imza toplayarak dün Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.
Netanyahu, “Bu zamana kadar olan artık olmayacak. Tal Yasası değişecek. Daha doğru ve eşit şekilde. Ben de onu meclise getiren kişi olacağım. Gerekirse erken seçime giderim” dedi. Netanyahu’nun bu sözleri önceki gün Tal Yasası’nın değişmesi halinde koalisyondan çekilme tehdidinde bulunan aşırı sağcı Evimiz İsrail Partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a da cevap oldu.
Kadima: Ekimde seçim olabilir
Lieberman’ın, Netanyahu’nun dün yaptığı açıklamada “Nüfusun yüzde 20’sini oluşturan İsrailli Araplar da artık askere alınacak” sözleriyle tatmin olup olmayacağı belirsiz. Muhalefetteki Kadima’nın lideri Şaul Mofaz’a göre ekimde erken seçimlere gidilecek.
Yeşiva okullarının temel hedef kitlesi, Yahudiliğin en katı yorumuna göre yaşayan “harediler.” İsrail’de halkın yüzde 72’si haredilerin de askere alınmasını istiyor. İsrailli erkekler, 18 yaşından itibaren 3 yıl zorunlu askerlik yapıyor.