İsrail Günter Grass'ın ülkeye girmesini yasakladı

Güncelleme Tarihi:

İsrail Günter Grassın ülkeye girmesini yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2012 14:33

Tel Aviv yönetimi, yazdığı şiirle İsrail'in dünya barışına tehdit oluşturduğunu söyleyen, Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass'ı "istenmeyen adam" ilan etti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Eli Yishai, Grass hakkındaki kararın, eski Nazilerin ülkeye girişini yasaklayan bir yasaya dayandırıldığını söyledi.

Yishai, "Günter, yalan ve çarpık eserlerini yaymaya devam etmek istiyorsa bunu izleyici desteği bulacağı İran'dan yapmasını tavsiye ediyorum" dedi.

Bakan, Grass'ın eleştirilerinin, İsrail devleti ve insanlarına karşı nefret ateşine rehberlik ettiğini ve yazarın Nazi üniforması taşıdığı dönemdeki fikirlerinin gelişmiş hali olduğunu savundu.

Grass, İkinci Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde, Nazi Almanyası'nın askeri kollarından biri olan Waffen-SS birliğinde görev yaptığını itiraf etmişti.

2006 yılındaki bu itiraf, bugünlerde İsrail'i eleştiren şiiri nedeniyle Grass'a karşı argüman olarak kullanılıyordu.

İsrail yönetimi tarafından sert bir dille suçlanan Grass, "söylenmesi gereken" başlıklı şiirinin İsrail halkını değil, devletini eleştirdiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Grass'a destek çıkan bazı Alman yazarlar da şiirin "anti-semitist" olmadığını belirtmişlerdi.

İsrail'in Filistin politikasını eleştiren ünlü yazar ve akademisyen Noam Chomsky de ülkeye alınmamıştı.

WESTERWELLE: SAÇMALIK

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ile İran'ın ahlaki açıdan aynı kefeye konulmasının "saçmalık" olduğunu savundu.

Bakan Westerwelle, yazdığı bir şiirde İsrail'in dünya barışını tehdit ettiğini belirten Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass'ı eleştirir nitelikte bir makale yazdı.

Westerwelle, "Bild am Sonntag" gazetesinde yayımlanan makalesinde, İran'ın nükleer enerjiyi sivil alanda kullanma hakkına sahip olduğunu, ancak bu enerjiyi silah üretiminde kullanamayacağını vurgulayarak, "Bundan kaynaklanabilecek tehlikeyi küçümseyen biri, gerçekleri görmemezlikten geliyor demektir" ifadesini kullandı.

İran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda, bunun tüm bölgedeki istikrarı sarsacağını, kontrol edilemeyecek bir silahlanma yarışını beraberinde getireceğini ve global güvenlik mimarisini de sarsacağını belirten Westerwelle, "İsrail ile İran'ı aynı ahlaki kefeye koymak yaratıcılık değil, saçmalık" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

ALMAN YEŞİLLER PARTİSİ DE ELEŞTİRDİ

Alman Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Volker Beck, İsrail'in, Nobel Edebiyat Ödüllü Alman yazar Günter Grass'a, ülkeye girme yasağı getirmesini eleştirdi.

Beck, "Handelsblatt Online" adlı internet sayfasına yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin Grass'a getirdiği ülkeye girme yasağını abartılı ve hatalı bulduğunu belirterek, "Bu, demokratik açıdan akıllıca değil. Bu konunun yeniden düşünülmesini ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

Diğer yandan İsrail'in tepkisini de anlayabildiğini söyleyen Beck, Grass'ın, İsrail'in, İran tarafından tehdit edildiği, Gazze Şeridi'nden sürekli füze saldırılarına maruz kaldığı, İran ve bu ülkenin müttefikleri tarafından mevcudiyet hakkının sorgulandığı gerçeğini gözardı ettiğini kaydetti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!