Güncelleme Tarihi:
ABD'nin girişimiyle İsrail-Filistin arasında başlayacak barış görüşmelerinin önkoşullarından biri olarak İsrail tarafından serbest bırakılacak Filistinli tutukluların ilk 26'sının isimleri açıklandı. Gerilimin yükselmesine neden olan son gelişme, serbest bırakılacak 26 tutuklunun isimlerinin açıklandığı saatlerde İsrail'in Haaretz gazetesinde yayımlanan bir mektup oldu.
İSRAİLLİ SİYASETÇİLERE 'TERÖRİST' SUÇLAMASI
Söz konusu mektup, dünyanın dört bir yanındaki Filistin büyükelçilikleri tarafından bulundukları ülkelerin dışişleri bakanlıklarına gönderilmek üzere hazırlanmış. Mektupta, "Terörist, birilerinin toprağını zorla ele geçirip onu yerinden eden ve gelip oraya yerleşene denir. Filistinli siyasi tutuklular, terörist değil özgürlük savaşçısıdır" denildi. Mektupta, daha önce Filistinli tutuklulara 'terörist' diye İsrailli bakanların sözlerine de atıfta bulunuldu ve "Terörizmin uluslararası tanımı, Filistinli özgürlük savaşçılarının imajını zedeleyen bazı İsrailli siyasetçilere tam uyuyor" ifadeleri yer aldı.
Mektubun yayımlanmasından hemen önce İsrail Bakanlar Kurulu, 26 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını onaylamıştı. Başbakanlık Medya Danışmanlığı tarafından gece yarısından sonra yapılan yazılı açıklamada, mahkumlardan 14'ünün Gazze'ye, 12'sinin de Batı Şeria'ya gönderileceği bildirilmişti. Açıklamada, mahkumların tahliyesinin en az 48 saat alacağı ifade edilirken, serbest kalacak Filistinlilerin "İsrail devletine karşı düşmanca faaliyet göstermeleri" halinde cezalarını çekmeye devam edeceği vurgulanmıştı.
YENİ YERLEŞİM YERLERİ İNŞAATI
İsrail-Filistin hattında tansiyonun yükselmesine neden olan bir diğer gelişme ise İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da 1.200 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini açıklaması. İsrail İmar ve İskan Bakanlığı, 1.200 yeni Yahudi yerleşim birimi inşaatı için ihale açılacağını, konutlardan 800'ünün Doğu Kudüs'te, 400'ünün de Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde inşa edileceğini açıklamıştı.
İsrail ve Filistin tarafı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yürüttüğü mekik diplomasisinin ardından 3 yıl aradan sonra geçen temmuz ayında Washington'da barış görüşmelerine yeniden başlamıştı. İsrail hükümeti, barış görüşmeleri öncesinde, 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması öncesinde tutuklanan 104 Filistinlinin kademeli olarak serbest bırakılacağını bildirmişti.