Güncelleme Tarihi:
Türkiye'ye iki kez gelen, Irak'a da sürpriz bir ziyaret yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin verdiği mesajlar etkili oldu. Ankara, uzun zamandır basın üzerinden yapılan sert açıklamalarla gerginlik yaşadığı Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ilk üst düzey teması kurdu.
Maliki yönetimiyle uzun zamandır kurulan ilk düzey temas, 8 Nisan'da Londra'da gerçekleşti.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Irak'ın Şii Başbakanı Maliki'nin en yakın danışmanlarından, Ulusal Güvenlik Danışmanı Feyyaz ile bir araya geldi.
Türk Dışişleri kaynakları, görüşmeyi doğrulayarak, "teknik düzeyde" olduğunu ifade ettiler.
IRAK GÜNEY-KUZEY PETROL BORU HATTI YENİDEN...
Sinirlioğlu-Feyyaz görüşmesinin ana gündem maddelerinden birini, Ankara ile Bağdat yönetiminin son dönemde en büyük gerilimi yaşadığı konu, enerji konusu oluşturdu.
Ankara'nın petrol çıkarma ve satma konusunda Bağdat yönetiminden bağımsız hareket etme eğilimindeki Kuzey Irak Kürt yönetimi ile yakınlaşması, Nuri El Maliki yönetimi tarafından çok sert eleştiriliyordu.
Ancak John Kerry'nin Ankara ve Bağdat'ta yaptığı görüşmelerin ardından, yumuşamaya ilişkin ilk mesaj 6 Nisan'da bizzat Maliki'den geldi.
Irak Başbakanı, Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi, Ankara ise basın aracılığıyla gelen bu mesajı, diplomatların ifadesiyle, "memnuniyetle not etti".
Nitekim Maliki, açıklamasından hemen iki gün sonra da, Sinirlioğlu ile görüşmesi için en yakın danışmanını Londra'ya gönderdi.
Görüşmede, Ankara ile Bağdat'ın ilişkilerinin çok yakın olduğu, ortak hükümet toplantıları yapıldığı dönemde gündeme gelen, Irak'ın güneyindeki petrol ve doğalgazı, ülkenin kuzeyine, oradan da Türkiye'ye ulaştıracak "Güney-kuzey boru hatları" projesinin de ele alındığı ifade edildi.
"GÖRÜŞMEKTEN HİÇ KAÇINMADIK"
Türk diplomatik kaynakları, Londra görüşmesini şu sözlerle yorumladılar:
"Türkiye olarak biz diyalogdan hiç kaçmadık. Hiçbir zaman da Irak Başbakanı Maliki'ye yönelik kişisel bir garez söz konusu olmadı. Türk yetkililerin yaptıkları kişisel değil, objektif değerlendirmelerdi".
Diplomatik kaynaklar ayrıca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 26 Mart'ta Doha'da düzenlenen Arap Birliği zirvesinde Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Kader Musa Cafar ile görüştüğünü ve Iraklı yetkilinin Davutoğlu'na, "Yanlış algılardan kaynaklanan sorunların çözümünün iki tarafın da çıkarına olduğuna inanıyorum. Benim dedelerim Osmanlı saflarında savaştı. İki halkın bir an önce tekrar yakınlaşmasının öneminin farkındayım" dediğini belirtti.
Dışişleri yetkilileri, Maliki yönetimi ile yumuşama sürecinde ABD'nin rolü konusunda ise Kerry'nin hem Ankara'ya, hem de Bağdat'a yumuşama yönünde mesajlar verdiğini doğrulayarak, "Bizim Bağdat ile iletişim açısından herhangi bir sorunumuz yoktu. Ancak Kerry'nin mesajlarının Bağdat üzerinde etkili olduğu görülüyor" yorumunu yaptılar.
IRAK MÜSTEŞARI'NA DAVET
Yetkililer, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu'nun Iraklı mevkidaşını görüşme için davet etmiş olduğunu, ancak bu davete henüz Bağdat'tan yanıt verilmediğini de ifade ettiler. Şimdi Ankara'nın beklentisi, Iraklı Müsteşar'ın bu davete icabet ederek, Türkiye'ye gelmesi ve iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırılması.