İsrail’den Mısır’a jet ‘üzgünüz’

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den Mısır’a jet ‘üzgünüz’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2011 00:00

Mısır’dan sızan Gazzeli militanların İsrail’in Eilat şehrinde 8 kişiyi öldürmesine Tel Aviv’in tepkisi sert oldu. İsrail’in hava saldırılarında biri 5 yaşında olan 9 Gazzeli ile Mısırlı 5 sınır polisi de öldü.Mısır 11 yıldır ilk kez İsrail’deki büyükelçisini çekti. İsrail birkaç saat sonra “üzüntü” bildirerek diplomatik krizi önlemeye çalıştı. Ateşkesi sona erdiren Hamas ise İsrail’e 30 roket fırlattı, 11 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İsrail insansız uçağı, Gazze’nin Talatini Caddesi’ni de vurdu. Caddede motosikletiyle yol alan Mutaz Krika, kendisi gibi doktor olan ağabeyi ve beş yaşındaki oğlu İslam ile birlikte can verdi. Üç ceset de, Krika kardeşlerin yoğun bakım ünitesinde görev yaptığı Şifa hastanesine getirildi. Krikaların hayatta kalan erkek kardeşleri ise A.A’nın haberine göre dünkü cenazede, “Bizi Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan kurtarabilir. İsrail’i durdurabilen bir tek o. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Arap Birliği her zamanki işlevini yerine getirmiştir: Seyirci olmak” dedi.

TÜRKİYE ile ilişkileri normalleştirmek için Ankara’dan özür dilemeyi aylardır tartışan İsrail, Mısır’ın özür talebine aynı gün içinde karşılık verdi. İsrail özür lafını kullanmadı ama, ‘Üzgünüz’ diyerek krizi yatıştırmaya çalıştı.İsrail’in Mısır sınırı yakınında, Kızıldeniz kıyısındaki tatil şehri Eilat yakınlarında geçen perşembe eşgüdümlü olarak düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda 2’si asker 8 İsrailli öldürülmüştü. Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki sınır bölgesini kontrol edemediğini savunan İsrail, saldırganların bu bölgeden sızan Gazze merkezli “Halk Direniş Komiteleri” adlı örgüt olduğunu öne sürmüştü. Örgüt bu iddiayı yalanlamıştı.

Demir Kubbe devrede

Haberin Devamı

Sıcak takip yapan İsrail güvenlik güçleri, sınırda saldırganlarla çatışmaya girdi. İddiaya göre bir İsrail uçağının açtığı ateş, biri subay olmak üzere 5 Mısırlı polisi de öldürdü. Kaçan militanların bir kısmının Gazze’ye girdiğini savunan Tel Aviv hükümeti, Hamas kontrolündeki bölgeyi üç gündür bombalıyor. Ölen 9 Gazzeli arasında 5 yaşında İslam isimli bir çocuk da bulunuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bize saldırana bunun bedelini ödetiriz. Vatandaşlarımızı öldürme emri verenler artık yaşamıyor” dedi. İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatabileceği de belirtiliyor.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kasım Tugayları, İsrail ile 2009’dan beri süren ateşkesin bittiğini duyurdu. Son üç günde Gazze’den İsrail’e 30’u aşkın roket atıldı. “Demir Kubbe” adı verilen füze savunma sistemini ilk kez kullanan İsrail, Grad tipi bu roketlerin bazılarını havada vurdu.


İsrail, ‘Üzgünüz’ dedi

Haberin Devamı

Mısır kabinesinden dün yapılan açıklamada, İsrail’de görev yapan Mısır büyükelçisinin tepki olarak geri çekildiği, ilişkilerin normalleşmesi için İsrail’den resmi özür beklendiği bildirildi. TSİ 07.40’ta uluslararası ajanslara düşen bu haberden 1.5 saat sonra İsrail kabinesi olağanüstü toplandı. TSİ 16.25’te İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Militanlarla çatışma sırasında Mısır polisinin ölümünden dolayı İsrail üzgündür” açıklamasını yaptı. İsrail ile ticaret kapısını da kapayan Mısır, 2000 yılından beri ilk kez elçisini çekmiş oldu.

Ordadoğu Dörtlüsü endişeli

AB, Rusya, BM ve ABD’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, Mısır sınırında yaşanan gerilimden duyduğu kaygıyı dile getirdi. Yapılan açıklamada, “Ortadoğu Dörtlüsü, Gazze’deki sürdürülemez durumdan olduğu kadar, gerilim yükselmesinden de endişelidir ve taraflara itidal çağrısı yapmaktadır.” denildi. Öte yandan, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, önümüzdeki haftasonu bölgede resmi ziyaretlerde bulunarak, 13 Eylül’deki BM Genel Kurulu öncesinde gerilimin azaltılmasına çalışacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!