İsrail’de sihirli sözcük NATO

Güncelleme Tarihi:

İsrail’de sihirli sözcük NATO
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2011 11:56

Jerusalem Post gazetesinin diplomasi muhabiri Yaakov Katz, İsrailli diplomatların, NATO üyeliğinin, Türkiye’nin yaşanan gerginliği askeri çatışma düzeyine yükseltmesine engel olacağı görüşünde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

     

“İsrail’de dün sihirli sözcük NATO’ydu” yorumunu yapan Katz, “NATO, Türkiye’nin tehditlerini hayata geçirip, Doğu Akdeniz’de İsrail Donanması’nın karşısına savaş gemilerini çıkarmasının önündeki en büyük engel olarak görülüyor” dedi.

 

Peki neden NATO? Katz’a konuşan diplomatlara göre Türkiye şu an İsrail’le tansiyonu açıkça yükseltiyor. Ancak Ankara’nın NATO üyeliğinin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı bir başka Batılı ülkeyle askeri olarak karşı karşıya gelmekten caydıracağı belirtildi.

 

Katz, “Bu, Türk donanmasının Harpoon füzeleri, torpidolar ve füzelerle donatılmış gelişmiş Barbaros firkateynlerinden birini Doğu Akdeniz’de İsrail sularına gönderme olasılığının İsrail'i endişelendirmediği anlamına gelmiyor. Bu senaryo çok korkunç, çünkü İsrail’in Türkiye ile, savunma yetkililerinin varsayımını bile yapmak istemediği bir savaşa girmesi anlamına geliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

SIRADAN BİR DURUM DEĞİL

İsrail’in durumu göz ardı etmediğini de ifade eden Katz, üst düzey bir savunma yetkilisinin, “Bu İsrail’in bağımsızlığına yönelik doğrudan bir meydan okuma ve tehdittir. Olasılığı düşük olsa bile sıradan bir durum gibi karşılanamaz” sözlerini aktardı.

 

Katz, Ankara’nın NATO üyeliğinin yanı sıra, geçtiğimiz hafta Türkiye’de konuşlandırılacağı açıklanan füze kalkanının da caydırıcı bir etkisi olacağını, çünkü İran’ın askeri kapasitesini geliştirme girişimlerinin ve nükleer programının Türk yetkililerde kaygı yarattığını söyledi.

 

TÜRKİYE GİBİ ORTAK BULAMADIK

Katz, Erdoğan’ın Türkiye’nin İsrail’le askeri ilişkilerini kestiğini açıklamasının uluslararası kamuoyunda büyük bir yankı yaratmasına karşın, 2009’dan bu yana iki ülke arasında ciddi bir askeri donanım satışı ya da ortak askeri tatbikat olmadığına da işaret etti.

 

Haberin Devamı

 “Ancak ordunun ve Savunma Bakanlığı’nın Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Palmer Raporu’nun açıklanmasından önce Türkiye ile bir uzlaşma sağlayıp krizi bitirmesi için sürekli baskı yapması da rastgele değil. Romanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerle yapılan ortak tatbikatların sayısı son dönemde artsa da, İsrail Türkiye gibi yakın bir ortak bulamadı” diyen Katz, İsrailli savunma şirketlerine Türk piyasasının kapanmasının da etkisinin büyük olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!