KUDÜS (A.A)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 02:19
İsrail'in, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin anısına her yıl düzenlediği "Soykırımı Anma Günü"nde konuşan Cumhurbaşkanı Vekili Dalia İtzik, Nazi Almanyası'nın Yahudilere karşı uyguladığı soykırımın, insanlık için bir kara leke olduğunu söyledi.
Akşam saatlerinde başlayan Soykırımı Anma Günü nedeniyle, Kudüs'teki Soykırım müzesi Yad Vaşem'de, İsrail ve İsrail'deki yabancı misyon temsilcileri ile soykırım kurbanlarının da katıldığı devlet töreni yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Vekili Dalia İtzik, "Soykırım, kötülüğün örgütlü biçime sokulabileceğini kanıtlamıştır" dedi. İtzik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya gözlerini açmalı ve Naziler'in de insan olduklarını hatırdan çıkarmamalıdır. İnsanlık dışı uygulamaları yapanlar, insanlardan başkası değildir. Soykırım, insanlık için kara bir lekedir."
İsrail Cumhurbaşkanı vekili, soykırımın dehşetini sözlerle anlatmanın mümkün olmadığını kaydetti ve "Bu dehşet ancak insanların naklettikleri ya da anlatamadıkları deneyimlerle anlaşılabilir" dedi.
Bu yılki Soykırım Şehitleri ve Kahramanlarını Anma Günü'nün ana teması, "tanıklık etmek" olarak belirlendi. Sözlerini bu temaya odaklayan Itzik, "Bugün, geçmişin ve geleceğin
haber taşıyıcıları rolümüzü hatırlamak ve hatırlatmak sorumluluğumuzu daha da güçlendiriyoruz. Bizim unutma ve affetme değil, tanık olma ve tanıklık etme yetkimiz var" diye konuştu.
Soykırımdan kurtulanlara hitap eden Itzik, "Size saygı duyuyor ve önünüzde eğiliyoruz. İsrail Devleti içinde hep saygın ve onurlu bir yeriniz olacak. Size ömrünüzün sonuna kadar saygın bir yaşam sürdürme için gerekenleri sağlamak bizim görevimizdir" şeklinde konuştu.
Törende konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de tarihin tanık olduğu en korkunç savaşın sona ermesinden bu yana 62 yıl geçtiğini kaydederek, "Savaş bittiğinde bütün dünya sokaklarda dansediyordu. Yahudiler hariç. Çünkü onların
sevinecek birşeyleri yoktu. Dindaşlarının üçte biri yok edilmişti" dedi.
Olmert, Yahudilerin ancak İsrail Devleti kurulduğu gün sevinecek bir şeye kavuştuklarını ifade ederek, bir hafta sonra İsrail'in Bağımsızlık Gününün yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlattı ve Anma Günüyle Bağımsızlık Yıldönümü arasında kopmaz bir ilişki olduğunu kaydetti. Olmert, sözlerini ""Soykırımı Anma Günü'nü bizimle birlikte hatırlayanların, dünyada çoğunlukta olduğunu sanacak kadar saf olmamalıyız. İsrail'den nefret edenler, soykırımın anılarıyla birlikte
İsrail'i de silmek isteyenlar hayatta ve uluslararası toplum içinde çoğunlukta"
diyerek noktaladı.
Yad Vaşem Konseyi Başkanı, eski Adalet Bakanı Yosef Tommmy Lapid de soykırımdan kurtulanlar adına konuştu. Törende, soykırımdan kurtulan 6 kişi de 6 soykırım meşalesini yaktı.
Devlet töreni, İsrail televizyonlarından, İsrail radyosu ile ordu radyosu ve Yad Vaşem'in internet sitesinden naklen yayımlandı.
-VATİKAN TEMSİLCİSİ DE PROTESTODAN VAZGEÇİP
TÖRENE KATILDI-
Bu arada, Vatikan'ın İsrail'deki temsilcisi Başpiskopos Antonio Franco'nun, boykot kararından vazgeçerek, Yad Vashem Soykırım Müzesi'ndeki anma törenine katılacağı açıklamasıyla, taraflar arasındaki buzlar da çözüldü.
Vatikan Temsilcisi, müzede, o dönemdeki Papa Pius XII'nin resminin yanındaki yer alan ve papanın Yahudilere karşı tutumunu eleştiren yazıyı protesto etmek amacıyla, bir hafta önce törenlere katılmayacağını duyurmuştu.
Yazıda, Yahudilere uygulanan soykırım haberlerinin Vatikan'a ulaşmasından sonra dahi Papa'nın bu soykırımı protesto etmediği belirtiliyor.
Yad Vaşem, Arşibop Franco'nun katılma kararını memnunlukla karşıladığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, konuyu açığa kavuşturacak herhangi yeni bir belgenin ortaya çıkmasından memnuniyet duyulacağı belirtilirken, Yad Vaşem, Papa Pius ile ilgili yeni ve farklı bilgiler için, Vatikan'a arşivlerini açma çağrısında da bulundu.
Yarın da devam edecek soykırım günü çerçevesinde, soykırımda hayatlarını kaybedenler için tüm İsrail'de sabah saat 10.00'da iki dakika süreyle sirenler çalacak ve saygı duruşunda bulunulacak.
Bu arada, Soykırım Anma Günü öncesinde yapılan bir kamuoyu yoklaması, İsrailli gençlerin yüzde 37'sinin, yeniden bir soykırımın mümkün olduğunu düşündüklerini gösterdi.