İsrail 4 binden fazla Filistinli'yi tutukladı

Güncelleme Tarihi:

İsrail 4 binden fazla Filistinliyi tutukladı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 11, 2002 09:29

İsrail ordusunun Filistin'i işgali 14'üncü gününe girerken, İsrail ordusunun bu süre içinde 4 binden fazla Filistinliyi tutukladığı bildirildi. Bu arada 24 köyden çekildiğini açıklayan İsrail ordusunun 2 Filistin köyüne girdiği açıklandı.

Haberin Devamı

İsrail ordusu, Batı Şeria'da 29 Mart'ta başlattığı operasyonlarda bugüne kadar 4 bin 185 Filistinliyi tutukladığını açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, tutuklananlar arasında 121 kişinin muhtemelen eylemci oldukları belirtildi. Açıklamaya göre, sadece dün 2 bin 107 Filistinli tutuklandı.

CENİN'DEKİ FİLİSTİNLİLER, 'GÖZETİM ALTINDA TESLİM OLURUZ'
   Â
Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampında kuşatma altında bulunan silahlı Filistinliler, İsrail'deki insan hakları örgütü B'Tselem'e çağrıda bulundular ve örgütün, İsrail ordusuna teslim olurken kendilerine nezaret etmesini istediler.

NATÄ°VÄ°SAS KÄ°LÄ°SESÄ°NDE
ŞİDDETLİ İKİ PATLAMA

Beytüllahim kentinde İsrail askerlerinin kuşatması altındaki Nativitas Kilisesi yakınlarında iki şiddetli patlamanın duyulduğu bildirildi. AFP muhabiri, patlamanın ardından kilisenin yakınlarındaki bir caddede bulunan binadan alevlerin yükseldiğini ve dumanların tüm bölgeye yayıldığını belirtti. Bölgede daha önce de makineli tüfek sesleri duyulmuştu.

Haberin Devamı

Filistinliler ve orduyla görüşmeler yapan B'Tselem örgütünden bir yetkili, AFP muhabirine, ''Silahlı 29 Filistinli teslim olmak istiyor,ama bu bizim gözetimimizde yapılsın istiyorlar'' dedi.

Lior Yavne adlı örgüt yetkilisi, ''Sığınaklarından çıkmaktan korkuyorlar, çünkü öldürülmekten korkuyorlar. Dört gündür ne içecek suları, ne yiyecek ekmekleri var. Teslim olurken öldürülmek istemiyorlar'' diye konuştu.

Yavne, İsrail ordusuyla da konuyu görüştüklerini, ancak askerlerinFilistinlilerin isteğini kabul etmediklerini söyledi. Cenin çok şiddetli çatışmalara sahne oldu. Çatışmalarda 23 İsrail askeri öldü. Filistinlilerin verdiği kayıp sayısı bilinmiyor.

İSRAİL 24 KÖYDEN ÇEKİLDİ 2 KÖYE GİRDİ

İsrail güçleri, Batı Şeria'daki 24 küçük köyden çekilirken, yeni 2 tanesini işgal etti. İsrail askerleri dün geç saatlerde ve bu sabahın ilk saatlerinde  küçük bazı köylerden çekilirken, Batı Şeria'nın büyük kentlerini işgalini sürdürdü.

İsrail askerleri şafaktan önce, bölgenin orta kesimlerindeki Bir Zeyt, güneyindeki Dahariye köylerine girdi.

Haberin Devamı

İsrail ordusu tarafından bu sabah yapılan açıklamaya göre,  İsrail askerleri son 24 saatte, Kabatiya, Salafit, Beyr Rima, Arura, Kalkilya, Ahvin, Dir Ebu Suda, Mizra A Nubani, Amoriya, Kirvat Bney Zeyd, Ayn, Dir Asna, Yatta, Samua, Tamun, Tubes, Taysir, Ahtaba, Roman, Ramim, Anvata, Bazriya, Bilah ve Atil köylerinden çekildi.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın, Ramallah, Beytüllahim, Cenin ve Nablus gibi önemli yerleşim birimlerini ise halen işgal altında bulunduruyor.

İSRAİL, AMERİKAN GÖZLEMCİSİNE HAYIR DEMİYOR
   Â
İsrail, Filistin topraklarına uluslararası gözlemci konuşlandırılmasına karşı olduğunu yinelerken, küçük bir grup Amerikan gözlemcisini reddetmeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İsrailli Bakan Gideon Saar, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in uluslararası gözlemci gücüne karşı olan tavrında kararlı olduğunu söyledi.

Saar, ancak Başbakan Ariel Şaron'un konunun, nispeten daha küçük bir grup Amerikan gözlemcisinin Gazze Şeridi'ndeki Refah'a konuşlandırılmasıyla ilgili olması durumunda olumlu yaklaştığını kaydetti. Bakan Saar, diğer ülkelerden gözlemcilerin dahil olacağı uluslararası bir güce kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.

İsrail'e bu akşam varması beklenen ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Ortadoğu gezisinin başında, olası bir ateşkesin Amerikan gözlemcileri tarafından izlenebileceğini, bunun da taraflar arasında güven inşasının sağlanmasına yardım edebileceğini söylemişti.

1 FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ° Ä°LE 2 KARISI, CENÄ°N YAKINLARINDA ÖLDÃœRÃœLDÃœÂ
   Â
Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin kenti yakınlarındaki çiftliğe İsrail helikopterlerinin açtığı ateş sonucu, 1Filistinli ile 2 karısının öldüğü bildirildi. Filistinli resmi kaynaklar, İsrail'in helikopterden füze attığını ve 1 Filistinli ile 2 karısının ölümüne yol açtığını söylediler.

ŞÜPHELÄ° Ä°NTÄ°HAR SALDIRGANI HAVAYA UÇTUÂ

Batı Åžeria'nın El Halil kentinde intihar komandosu olduÄŸundan şüphelenilen bir Filistinlinin, üzerindeki patlayıcıların tahminen yanlışlıkla infilak etmesi sonucu havaya uçtuÄŸu bildirildi.Â

Ãœzerindeki patlayıcılar infilak eden Filistinlinin cesedinin paramparça olarak çevreye dağıldığını anlatan görgü tanıkları, patlamasırasında çevrede bulunan bazı kiÅŸilerin de yaralandığını kaydetti.Â

Patlamanın, bir taksi durağı yakınında meydana geldiÄŸi ve buradakitaksilerin, Kudüs ve Ä°srail'in Hayfa, BirÅŸeba gibi kentlerine gittiÄŸi belirtildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!