Isparta direndi, TMSF Göltaş’ın merkezini İstanbul’a taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Isparta direndi, TMSF Göltaş’ın merkezini İstanbul’a taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

Egebank’tan dolayı Demirel Ailesi’nin şirketlerine el koyan TMSF, 2.5 yılda Isparta’daki direnci kıramayınca, formülü grubun en büyük şirketleri Göltaş ve Orma’nın genel merkezlerini İstanbul’a taşımakta buldu. Bu şirketlerin İcra Kurulu Başkanı Hidayet Nalçacı, taşınmanın gerekçesini "Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, tescil işlemlerimizi yapmayınca çareyi genel merkezleri İstanbul’a taşımakta bulduk" diye açıkladı.

TASARRUF Mevdutı Sigorta Fonu, Egebank’tan kaynaklanan 1.22 milyar dolarlık borca karşılık yönetimine el koyduğu Demirel Ailesi şirketlerinden Göltaş Çimento ve Orma Orman Mahsulleri Sanayi’nin genel merkezlerini Isparta’dan İstanbul’a taşıdı. TMSF yönetimindeki 9 şirketin İcra Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Hidayet Nalçacı, fabrikalar Isparta’da iken şirket merkezlerinin İstanbul’a taşınmasının orada çıkarılan zorluklardan kaynaklandığını açıkladı.

BU AYDAN İTİBAREN İSTANBULLU: Haziran 2005’te el konulduğu tarihten bu yana Demirel Ailesi ile hukuki platformda karşı karşıya kalan, bu yıl temmuz ayında danıştay 13’üncü Daire’nin kararıyla yürütmeyi durdurma kararına karşılık, ağustos ayında şirketlere ikinci kez el koyan TMSF, bu şirketleri İstanbul’dan yönetmeye karar verdi. Grubun en büyük şirketleri olan Göltaş ve Orma’nın genel merkezlerinin ekim ayı itibariyle Esentepe-İstanbul adresine taşımalarının, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın izlediği tutumdan kaynaklandığını söyledi.

ISPARTA’DAKİ ODA YÜZÜNDEN: Nalçacı, taşınma gerekçelerini şöyle anlattı: "Ne yazık kı Isparta’da şirketlerin tescil işlemleri yapılmıyordu. Genel kurul yapılıyor, ticaret memurluğu tescil etmiyor. Etmeyince Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanamıyor. Örneğin, ’yönetim kurulu üyeleri Orma’dan temettü almasın’ diye bir karar aldık, ancak tescil edilmediği için bir türlü yürürlüğe girmiyor. Biz şirketleri profesyonel bir biçimde yönetiyoruz ama sanırım Isparta’daki oda etki altında kalıyor. Belki de ileride açılacak mali mesuliyet davaları düşünülüyor. Bu gibi işlemleri yapmamızın yolu Isparta’da tıkanınca, oda bize karşı hep defans kaldığı için böyle bir yom izlemek zorunda kaldık."

ARTIK İTO VE İSO:
Grubun en büyük şirketleri olan Göltaş ve Orma’nın, artık İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret
/images/100/0x0/55ea728cf018fbb8f8808fb5
Odası’na (İTO) kayıtlı şirketler olarak faaliyetlerini sürdüreceğini belirten Hidayet Nalçacı, "Fabrika genel müdürümüz Isparta’da ama artık yönetim kurulu İstanbul’da toplanıyor. Bundan sonra işler daha kolay yürüyecek" dedi. Bu işlem için Sermaye Piyası Kurulu (SPK) ve Sanayi Bakanlığı’ndan izin alındığına dikkat çeken Hidayet Nalçacı, önümüzdeki dönemde diğer şirketlerin genel merkezlerinin de İstanbul’a taşınmasının düşünüldüğünü belirtti.

500 BÜYÜK’TE ISPARTA’NIN TEMSİLİ: Göltaş ve Orma’daki bu değişim bu şirketlerin bundan sonra vergilerini Isparta yerine İstanbul’dan ödemesine yol açacak. Bugüne kadar Isparta’nın en büyük şirketleri arasında yer alan bu şirketler artık İstanbullu sayılacak. İSO tarafından yayınlanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde de, bugüne kadar Isparta’yı temsil eden Göltaş ve Orma artık İstanbul’u temsil eden şirketler arasında yer alacak.

Stres altındayız ama sonuçlarımız çok iyi

MAHKEME
süreci, Isparta’daki tutum gibi zorluklara karşın Göltaş Çimento’da çok iyi sonuçlar elde edildiğine dikkat çeken Hidayet Nalçacı, "Stres altındayız ama en iyisi yapmaya çalışıyoruz. Elde ettiğimiz rakamlar da doğru iş yaptığımızı gösteriyor" dedi. TMSF’nin atadığı yönetimin şirketlerdeki 28 aylık faaliyet döneminde ciro ve kárlılığı her yıl artırdığına dikkat çeken Nalçacı, şu bilgileri verdi: "Şirketler Demirel Ailesi’nin yönetimde olduğu yıllara göre çok daha iyi performans gösteriyor. Geçen yılı 288.5 milyon YTL ciro ile kapatan şirketlerimiz, bu yılın 8 ayında, 201.7 milyon YTL’nin üzerine çıktı. Yıl sonunda cironun 300 milyon YTL’ye aşmasını öngörüyoruz. 2004 yılında 54 milyon YTL civarında kár eden şirketler, 2005’te 70.4 milyon YTL, geçen yıl da 81.1 milyon YTL kár etti. bu yılın ilk 8 ayında ise elde edilen kár 63 milyon YTL’ye yaklaştı.

Borlu klinker ürettik Türkiye’de ilk kez beton yol deneniyor

GÖLTAŞ
Çimento’nun üretimini artırırken, sektörde öncülük rolü de üstlendiğini anlatan İcra Kurulu Başkanı Hidayet Nalçacı, halen Türkiye’de deneme sürecinde olan beton yollar için klinker ürettiklerine dikkat çekti. Nalçacı, bu konuda şunları söyledi: "Bu şirketler hep yaşanan hukuki süreçle gündeme geliyor ama burada çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Bor Enstitüsü ve Çimento Müstahsilleri Birliği ile birlikte yürütülen ortak bir çalışmayla Türkiye’de ilk kez beton yol deneniyor. Ortalama 3 yılda yıpranan asfalt yollara karşılık, dayanıklılık süresi 80 yılı bulan bu beton yolların deneme çalışmalarında bor katkılı çimento için klinker üretimini biz üstlendik. Daha önce Denizli Çimento borlu klinker üretimini denemiş ama çimentoya dönüştürülmeden proje yarım kalmış. Biz bunun için ekstra bir yatırım yapmadık, üretimimiz aksar diye düşünmeden mevcut tesislerimizde bunun üretimini yaptık. Borlu klinkerden elde edilen çimentonun barajlar, termik santrallar ve otoyollar için dayanıklık sürenin uzunluğu ile önemli bir avantaj sağlayacak. Bor karışımlı çimento sıcaktan, soğuktan, kardan, buzdan etkilenmiyor. Şu ana kadar beton yollardan alınan sonuçlar çok iyi. Türkiye için çok önemli olan böyle bir projede, Göltaş’ın yer alması bizim için gurur kaynağı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!