Güncelleme Tarihi:
Festivalin, Bir Ülke Bir Sinema bölümünde terör, şiddet ve korku dolu yılların ardından patlama yapan İspanyol sineması var.
Avrupa'nın siyasi ve sosyal anlamda en hareketli ülkelerinden biri İspanya... Bir diktatörün buyruğu altında geçirilen 40 yıl... 70'lerin ortalarında başlayan demokratikleşme süreci...
Bütün bu gelişmelere paralel olarak İspanyol sineması da yoğun bir dönüşüm ve gelişim süreci yaşadı. Aslında hiç de yabana atılmayacak köklü bir geçmişi var İspanyol sinemasının. Luis Bunuel, Barder ve Berlanga gibi yönetmenlerin ışığında gelişmeye başlayan İspanyol sineması, Carlos Saura gibi bir büyük ustayı da armağan etti tüm dünyaya. Demokrasiye geçişin ardından yeni isimler ortaya çıktı. Vicente Aranda, Jose Luis Borau, Jaime Caminho, Pilar Milo gibi yönetmenler ülkenin acılı geçmişini sorgulayan politik ve cesur filmleriyle İspanyol halkının tarihini ve estetiğini yeniden biçimlendirdiler.
80'lerden sonra yönetmenlerin kamerası, bireyin ruhsal ve cinsel dünyasına çevrildi. Bunun en çarpıcı örneklerini ise Pedro Almodovar, Bigas Luna, Imanol Uribe gibi yönetmenler verdi.
Bir Ülke Bir Sinema bölümünün bu yılki konuğu İspanyol filmleri. Genellikle ilk ya da ikinci filmini çeken yönetmenlerin yapıtlarının yeraldığı bu bölümün öne çıkan teması terör, şiddet ve korkunun birey ve toplum üzerinde açtığı yaralar.
Bu temayı en çarpıcı biçimde yansıtan filmlerden biri Daniel Calparsoro'nun imzasını taşıyan Körebe (A Ciegas). Genç yönetmen bu üçüncü uzun metrajlı filminde, silahını bırakıp barış içinde yaşamak isteyen kadın terörist Marrubi'nin öyküsünü epey hızlı ve saldırgan bir tonda anlatıyor. Film, teröre bulaşmış modern Avrupa gençliğine tutulan acımasız bir ayna niteliğinde aynı zamanda.
Ray Loriga ise kendi yazdığı romandan uyarladığı Kardeşimin Silahı'yla (La Pistola de mi Hermano) sınırlarını şiddet ve korkunun çizdiği bir toplumun haritasını çiziyor. Loriga bu ilk yönetmenlik denemesinde, bir yeniyetmenin içine düştüğü suç bataklığından kaçış mücadelesini çarpıcı bir biçimde anlatıyor.
Cennet Köşeleri (Rincones del Paraiso) çağdaş İspanyol sinemasının genç yönetmenlerinden Carlos Perez Merinero'nun ilk filmi. Tıpkı bu bölümde yeralan diğer filmler gibi tutku ve şiddeti ön plana çıkaran Cennet Köşeleri, bir video kameranın merceğinde yeni bir dünyayı keşfeden görevine bağlı bir polisin öyküsü. Yönetmen Merinero, herkesin birbirini gözetlediği bir toplumda bunu sapkınlığa vardıran bir adamın öyküsünü anlatırken de kuralı bozmuyor[ başrolde yine tutku ve şiddet var.
Javier Maqua'nın Şevrole'sinin (Chevrolet) kahramanı ise bir araba. Genç bir uyuşturucu satıcısı, yaşlı bir serseri ve hayal dünyasında yaşayan bir kadından oluşan ilginç bir üçlünün ortasında kalan araba, ırkçı anlaşmazlıkların ve sosyal bozuklukların yaraladığı bir toplumu simgeliyor.
70'lerin başında oluşturduğu kariyerini son filmi Arka Yollar ile (Carretarias Secundarias) farklı bir noktaya taşıyor Emilio Martinez- Lazaro. Onun filmi de tıpkı Chevrolet gibi bir araba üzerine kurulu. Bu kez araba bir Citroen ve onun içinde İspanya'yı bir baştan bir başa kateden bir baba oğul.
Tutku, şiddet, mutluluk arayışı, soylu duygular ve bunlarla savaşan güç ve paranın mücadelesi... Mario Camus, Bulutların Rengi'nde (El Color de las Nubes) Cantabria'nın ıssız ve acımasız doğasında biraraya gelen bir avuç insanı anlatıyor.
Bu bölümün en çarpıcı yapıtı kuşkusuz İspanyol sinemasının yaşayan en büyük ustası Carlos Saura'nın Küçük Kuş'u (Pajarico). Saura, anne- babasının boşanma savaşı ortasında ergenliğe adım atan 10 yaşındaki Manu'nun ekseninde gelişen filminde ilk aşk, ilk acı, ilk ölüm, cinselliğin keşfi, varoluş tutkusunu inanılmayacak derinlikle ve duygusalıkla anlatıyor.
Bir Ülke Bir Sinema bölümünde, her uzun metrajlı filmin gösteriminden önce genç yönetmenlerin kısa film çalışmaları seyirciyle buluşacak.
Gösterime girecek İspanyol filmleri
Körebe (Daniel Calparsoro)
Bulutların Rengi (Mario Camus)
Kardeşimin Silahı (Ray Loriga)
Şevrole (Javier Maqua)
Arka Yollar (E. Martinez-Lazaro)
Cennetin Köşeleri (C. Perez Merinero)
Minik Kuş (Carlos Saura)
Not: Uzun metrajlı yapıtlardan önce gösterilecek kısa filmler bu listeye alınmamıştır. Gösterimdeki tüm filmler 1997 yapımıdır.