Ispanak zehirler mi? Ispanak zehirlenmesinin nedeni ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ispanak zehirler mi Ispanak zehirlenmesinin nedeni ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2019 09:17

Esenyurt'ta marketten aldıkları ıspanağı yedikten sonra zehirlendiği iddia edilen birçok kişi hastaneye kaldırıldı. Vatandaşları tedirgin eden bu durum ardından İSTANBUL İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Peki, ıspanak zehirler mi? Ispanak zehirlenmesinin nedeni ne?

Haberin Devamı

Ispanak zehirlenmesi haberleri ardından yanlış yargılar meydana geldi. Ispanak zehirlenmesi olarak tanımlanan aslında bir gıda zehirlenmesidir. 

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: ISPANAK İÇERİSİNDE YABANCI OT TESPİT EDİLDİ

İSTANBUL İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

"YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPALAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Haberin Devamı

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir"

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!