İSOFİX nedir? Çocuk koltuğu nasıl takılır?

Güncelleme Tarihi:

İSOFİX nedir Çocuk koltuğu nasıl takılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 17:41

İSOFİX, çocuk koltuğunun uluslararası standartlarda otomobillere dahil edilmesini ifade etmektedir. Standartlara uygun üretilmiş hemen her araçta bulunan ve direk şasiye bağlı olan bir parçadan desteğini alan İSOFİX, bebek koltuğunun tıpkı araçta yer alan diğer koltuklar gibi monte edilmesine olanak sağlamaktadır. Peki, İSOFİX tam olarak nedir? İşte, çocuk sahiplerinin bebek koltuğu alırken sıkça karşılaştığı bu terim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

İSOFİX, çocuk koltuğu beraberinde gelen iki adet klipsin otomobil koltuğunun arasında yer alan bağlantıya takılmasıyla güvenlik seviyesinin arttırılmasına olanak tanımaktadır. 

İSOFİX bağlantısı için sahip olunan aracın kendi kullanma kılavuzundan ya da internet üzerinden montaj bilgi edinilebilmektedir.

İSOFİX İLE ÇOCUK KOLTUĞU ARACA NASIL MONTE EDİLMELİDİR?

Bebekler için;
Ana kucaklarını daima arkaya yönelik monte ediniz. 
Ön hava yastığı aktif olduğu zaman ana kucağını kesinlikle ön koltuğa monte etmeyiniz. Ana kucağı bunun yerine arka koltuğa monte edilmelidir.

Bebeğinizin boyu ana kucağını bir baş kadar geçmeden bir üst boy çocuk oto koltuğu almayınız. Yeni ECE-R129 standardına uygun çocuk koltuklarında 15
aydan küçük çocukların arkaya doğru çevrilerek güvenliklerinin sağlanması gerekir.

Haberin Devamı

Küçük Çocuklar;

Koltuğun arabaya sıkıca monte edildiğini garanti altına alınız. (fazlasıyla gevşek montajdan kaçınınız.).
Standart Isofix bağlantıları olan çocuk oto koltuklarında, koltuğa ait araç modelleri listesinden koltuğun aracınıza uygun olup olmadığını kontrol ediniz.
Çocuğunuzun boyu çocuk koltuğunu bir baş kadar geçmeden bir üst boy çocuk oto koltuğu almayınız.

Büyük Çocuklar;

12 yaşından veya 150 cm’den küçük çocukların konfor ve güvenlik açısından tercihen sırt dayanaklı bir koltuk minderine ihtiyaçları vardır. Basit koltuk minderlerinin kullanımına izin verilmişse de, bunlar yandan çarpmalarda koruma sağlamaz.

Emniyet kemerlerinin düzgün ve gergin takıldığına dikkat ediniz.

Büyük çocuklar için de arabada en güvenilir yerler arka koltuklardır.

ÇOCUK KOLTUĞU ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ

Üç noktalı emniyet kemerinin bulunduğu koltuklarda boyları 150 cm’den kısa 12 yaşından küçük  çocuklar için uygun bir sabitleme düzeneğinin (örn. dayanaklı veya dayanaksız bir koltuk minderinin) kullanılması zorunludur.

Çocuk koltuğunun ECE-R44/03 veya 04 veya R129 standardına göre onaylı olması gerekir (genelde turuncu etiket)

Çocuk oto koltuğu ile arabanıza ait kullanma kılavuzunu dikkate alınız.

Emniyet kemerinin çocuğun bedenini sıkı bir şekilde sarmasına dikkat ediniz (Kışlık kabanını çıkartınız veya açınız. Aksi takdirde koruyucu etki daha az
olur).

Çocuk oto koltukları sadece doğru şekilde kullanıldıkları zaman hayat kurtarır!

BAKMADAN GEÇME!