Güncelleme Tarihi:
İşler, A Haber kanalında yayınlanan programda cumhurbaşkanı seçimi sonrası değerlendirmelerde bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı seçiminden tartışmasız bir sonuç çıkmasının çok önemli olduğunu belirten İşler, "Sayın Cumhurbaşkanımız yeni bir uzlaşı, yeni bir sükunet ortamı oluşması ve yeni Türkiye'nin oluşması konusunda hızlı adımlar atılması yönünde mesajlar verdi" şeklinde konuştu.
Seçimin yaz dönemine denk gelmesinin ve sakin bir ortamda geçmesinin katılım oranında önemli bir faktör olduğunu ifade eden İşler, yine de katılım oranının yüzde 73 ile aslında iyi bir oran olduğunu söyledi.
"Seçim kaybedenler çatıyı kuranlar"
Seçimin kaybedenlerinin "çatıyı kuranlar" olduğunu vurgulayan İşler, bu çatıya destek veren "Pensilvanya ve paralel yapının da seçimi kaybedenlerin başında geldiğini" söyledi. "Pensilvanya'nın adayın ismine uygun bir takım göndermeler yaptığını, bunların yanlış ve sakıncalı kullanımlar olduğunu" kaydeden İşler, "Ben bu kullanımlara da gönderme yaparak dün iflas-ı ekmel demiştim, belki hüsran-ı ekmel de diyebilirsiniz" diye konuştu.
İşler, "hizmet hareketi" içindeki insanlara "Artık akıllarını kiraya vermesinler, kendi saf duygularını temiz duygularını kullandırmasınlar ve bu yanlışları artık görsünler" çağrısında bulunmak istediğini söyledi.
''Tıpış tıpış evine gitti''
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün herhangi bir açıklama yapmadan "tıpış tıpış evine gittiğini" belirten İşler, "Daha önce seçmenlere bu ifadeyi kullanmıştı ama ortaya çıkan sonuç kendisinin tıpış tıpış evine gitmesini gerektirdi" dedi.
CHP ve MHP'nin daha önce aldıkları oy oranına ulaşamadıklarını vurgulayan İşler, Recep Tayyip Erdoğan'a ise AK Parti'nin daha önce aldığı oydan daha fazla oy gittiğini belirtti.
“MKYK'da, MYK'da görüşülecek, yol haritası çizilecek”
Bundan sonraki sürecin nasıl olacağı, olağanüstü kongrenin ne zaman olacağının sorulması üzerine İşler, bugün MKYK'nın toplanacağını hatırlattı.
Partinin bütün kararlarını istişare ile aldığını vurgulayan İşler, “Şimdi parti MKYK'sında, MYK'sında görüşecek ve kararını verecek. Buna göre bir yol haritası çizilecek. Doğrusu ben de bunun ne zaman olacağını bilmiyorum, ama bekleyip göreceğiz. Önce mi olacak sonra mı olacak, zaten çok kısa bir zamanda, bir iki hafta içerisinde her şeyin gayet net bir şekilde ortaya çıkacağını düşünüyorum” dedi.
Kamuoyunda bazı isimlerin gündeme geldiğinin hatırlatılarak, yeni Başbakan ve Genel Başkanın kim olacağının sorulması üzerine İşler, şunları kaydetti:
“Bu konuda biliyorsunuz Sayın Başbakanınızın da bir takım açıklamaları oldu, nasıl olabileceği şeklinde bazı tanımlamalar oldu. Oralardan hareket ettiğimiz zaman kimin olacağını, yakın zamanda göreceğimizi ben düşünüyorum. Bu tip olaylarda biliyorsunuz kabine oluşturulurken, başbakan vs oluşturulurken bazı isimler tabii ki yazılır çizilir, ama bazı isimlerin yazılıp çizilmesi illa onların olacağı anlamına gelmez kesinlikle. Dolayısıyla bir istişare süreci devam ediyor, bu istişare sürecinde ortak akılla hareket edilecek ve en doğru isimde uzlaşılacağı kanaatindeyim.”
“Ortak akılla hareket edilecek, istişareler yapılacak”
AK Parti'nin kurumsal bir kimlik kazandığını, 12 yıllık iktidar tecrübesi olduğunu, güçlü bir lider tarafından bugüne kadar yönetildiğini ve o güçlü liderini Çankaya'ya güçlü bir cumhurbaşkanı olarak gönderdiğini anlatan İşler, bundan sonra AK Parti'de bir dağılma, ayrışmanın söz konusu olmayacağını vurguladı.
Bundan sonraki süreçte AK Parti'de bir sıkıntı olmayacağını düşündüğünü ifade eden İşler, “Ortak akılla hareket edilecek istişareler yapılacak ve karar verilecek. Karar verdikten sonra da ben bütün AK Partililerin, bütün milletvekillerinin, teşkilatın, herkesin delegelerin bu belirlenen isim etrafında kenetleneceğini düşünüyorum ve ondan sonra da AK Parti güçlü bir şekilde yoluna devam edecek” şeklinde konuştu.
Üç dönem yasağı hatırlatılarak, “Yeni başbakanın genç kadrolara bir genç başbakan mı yoksa genç kadrolara nispeten tecrübeli bir bakan mı siyaseten tercih edilmeli?” şeklindeki soru üzerine İşler, Başbakanın yapmış olduğu açıklamaların genel başkan ve başbakanlığın aynı kişide toplanacağını gösterdiğini söyledi.
Üç dönem yasağının da devam edeceğinin deklare edildiği için daha yeni bir isim ihtimalinin güçlü olduğunu ifade eden İşler, bundan sonra bir iki hafta içinde ismi, süreci de, yol haritası da dahil olmak üzere hepsini bütün kamuoyunun göreceğini, ama bunların istişareler sonucunda karar verileceğini kaydetti.
Kabine değişikliği ve yeni anayasa
Kabinede geniş çaplı bir değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine de İşler, “Yani tabii yeni bir kabine olunca elbetteki bazı değişikler olacak ama ne kadar olur, kaç kişi değişir, yeni isimler kaç kişi olur, bunların hepsini işte eylül başında herhalde hepimiz öğrenmiş oluruz” dedi.
“Dün itibariyle çıkan sonuç Türkiye'yi başkanlık sistemine ve bir yeni anayasaya götürecek mi?” şeklindeki soru üzerine İşler, Türkiye'nin bir anayasaya ihtiyacının gayet açık olduğunu, artık modern, gelişen, kalkınan, büyüyen Türkiye'nin yeni, sivil ve demokratik anayasaya ihtiyacı olduğunu herkesin kabul ettiğini söyledi.
Dünkü sonuçların da çok önemli olduğunu dile getiren İşler, şöyle devam etti:
“Bundan sonraki seçimlerde yine anayasa vurgusuyla seçimlere gidileceğini ben düşünüyorum, Anayasayı değiştirme bizim, AK Parti'nin de öncelikli hedefi haline gelecek. Şunun altını çizmekte yarar var, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı elbetteki daha fazla yetki kullanacak, daha fazla aktif olacak, daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Bunun için de mevcut yapı, mevcut anayasa buna çok fazla da müsait değil. İleride herhangi bir çatışma olmaması için, bizim de zaten anayasa değişikliği konusunda da o zaman da gündeme geldi, yarı başkanlık sistemi veya başkanlık sistemi, ki bu bizden önce de tartışıldı zamanında, Özal zamanında olsun, başka liderler tarafından da gündeme getirildi. Artık Türkiye'nin ben önümüzdeki dönemde elbetteki sistem tartışmasını da yapacağını düşünüyorum ama bu konuda 2015 seçimlerinin çok belirleyici olacağı kanaatindeyim.”
Irak'taki Türkmenlerin durumu
Başbakan Yardımcısı İşler, Irak'taki Türkmenlere yapılan yardımlar hakkında da bilgi verdi. Güvenlik nedeniyle yardım dağıtma çalışmalarının aksadığını kaydeden İşler, "Biz orada çadır kentler kurmak için gayret ediyoruz ama güvenlik meselesi sıkıntılı, bu mesele çözüldüğü zaman çadır kent kurulması konusunda da inşallah ortamın daha müsait olacağını düşünüyorum" dedi.
Başta Türkmenler olmak üzere saldırılardan zarar gören bütün insanlara yardım eli uzatıldığının altını çizen İşler, birkaç gün önce Azerbaycan'da yaralanan üç askerin de Türkiye'ye getirildiğini ve tedavilerinin sürdüğünü hatırlattı.
Irak'tan Türkiye'ye yönelik bir göç riski görüp görmediği sorusu üzerine İşler, hava saldırılarının bunları önleyeceğini düşündüğünü söyledi. İşler, "Bundan sonra bir anlamda IŞİD'in daha fazla ilerlemesine, o coğrafyada topraklarda müsaade etmeyeceğini gösterdi. Dolayısıyla göç hareketini de bir yerde engelleyecektir diye düşünüyorum" dedi.
Emniyetteki operasyonlar
Emniyet ve adalet sisteminde "çift başlılık" olup olmadığı yönündeki soru üzerine İşler, "Hükümet olarak da bunu yaparken, soruşturmalar, tutuklamalar, yargılamalar olsun, kılın kırk yarılmasında yarar görüyoruz çünkü suçluyla suçsuzun ayırt edilmesi gerekiyor" dedi.
Gerçek suçluların tespiti için çaba harcandığını vurgulayan İşler, "Kurunun yanında yaşın yanmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.
İşler, HSYK seçimleriyle ilgili olarak "Yargıçlar hür iradeleriyle kararlarını verecekler, ona göre HSYK'ya üye seçecekler. Bekleyip göreceğiz, ben bu üye seçiminin demokratik bir seçim olacağını düşünüyorum, inşallah sonuç, vatanını milletini seven oradaki hakimler savcılar oraya üye olarak seçilirler" ifadelerini kullandı.