Güncelleme Tarihi:
IBRAF'ın 2- 3 Ekim'de Cidde'de gerçekleştirilen 2'nci Yıllık Toplantısı'nda kabul edilen tüzüğe göre, IBRAF'ın Daimi Sekretaryası Ankara'da kurulacak ve IBRAF Genel Sekreteri RTÜK tarafından atanacak.
RTÜK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Cidde'deki IBRAF toplantısından sonra İİT Enformasyon Departmanı Direktörü Dr. İsam Shanti ve İİT Medya Danışmanı M. Fatih Öke 16 Ekim'de Türkiye'ye gelerek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ve Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy'la görüştü.
IBRAF'ın kurulmasında RTÜK'ün aldığı inisiyatif ve gösterdiği özverili çabalar dolayısıyla Prof. Dr. Dursun'a teşekkür eden Dr. Shanti, İİT üyesi ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi için örnek ülke olarak gösterilen Türkiye'nin aktif bir rol almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Görüşmede RTÜK öncülüğünde IBRAF üyesi düzenleyici otoritelerin birçok konuda işbirliği yapabileceği ve Türkiye'nin bilgi ve deneyiminden istifade edebileceği belirtildi.
IBRAF bu projeyle İİT'ye üye ülkelerinin yayıncılık düzenleyici otoriteleri arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesini, bilgi, görüş ve tecrübe alışverişinin sağlanmasını amaçlıyor.
IBRAF'ın kuruluş süreci, 8– 11 Nisan 2010 tarihlerinde Başkan Dursun ve Üst Kurul Üyesi Ersoy'un, Suudi Arabistan'ın Cidde'de İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ziyaret edip, proje teklifini sunmalarıyla başladı.
RTÜK, uluslararası alanda Türkiye'yi temsil ediyor
Geçen yıl 17–18 Kasım'da İstanbul'da İİT Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumunun (IBRAF - OIC Broadcasting Regulatory Authorities Forum) kuruluş toplantısı gerçekleştirildi ve IBRAF'ın kuruluşunu ilan eden Ortak Deklarasyon açıklandı.
17– 20 Nisan 2012'de Gabon'un Libreville şehrinde gerçekleştirilen İİT Enformasyon Bakanları Konferansı'nda (Islamic Conference of Information Ministers (ICIM) 57 üye ülke bakanları tarafından kuruluşu onaylanan IBRAF böylece hukuki hüviyet kazandı.
Değişen koşullar ülkeleri işbirliğine yöneltti
Dursun, daha önceki toplantılarda forumun kuruluşuna ilişkin şunları söylemişti:
"Küreselleşme olgusu, her alanda olduğu gibi medya alanında da etkisini giderek artırıyor. Karşılaşılan sorunlar ve değişen koşullar karşısında ülkeleri işbirliği yapmaya yöneltti. Bu durum her düzeyde işbirliğinin önemini artırmakla birlikte birbirine kültürel olarak yakın olan ülkeler arasında işbirliği, kültürel kimliğin korunması ve zenginleştirilmesi bağlamında büyük önem arz etmektedir. Ülkeler arasında kültürel alışverişin en önemli aracı, bugün radyo ve televizyonlardır. Bu nedenle sınır aşan özellik kazanmış olan radyo ve televizyon yayıncılığında işbirliğinin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır."
İİT üye devletleri arasında birçok verimli işbirliği yapıldığını anlatan Dursun, sözlerini şöyle sürdürmüştü:
"Yayıncılık alanındaki düzenleyici otoriteler çerçevesinde de işbirliği ve diyalogun geliştirilmesi noktasında bugün önemli bir adım atıldı. İnanıyoruz ki, böyle bir forumun kurulması bütün üye devletlerin düzenleyici otoriteleri veya aynı işlevi gören kurumlar için büyük bir kazanç olacaktır. IBRAF'ın faaliyete geçmesi öncelikli olarak mevcut düzenleyici otoriteler arasında diyalogu ve işbirliğini tesis edecek ve belki de yayıncılık alanında düzenleyici otoritesi olmayan ülkelerde böyle yapıların oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Yayıncılık alanında İİT'nin belirli kuruluş amaçları doğrultusunda ilgili konuların tartışılmasına hizmet edecek bir platformun oluşmasına imkân sağlayacaktır."