Güncelleme Tarihi:
İskoçya’nın Stirling şehrinde aromalı bitkilerle masaj yaparak geçimini sağlayan, madalyalı bisikletçi İshbal Taromsari, Fransa’nın Nice şehrindeki Alp Dağları’ndan 4 ay önce başladığı bisikletle dünya turu kapsamında İsviçre, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ve Yunanistan’ı geçerek Türkiye’ye geldi. Sponsorundan temin ettiği günlük sadece 3.5 sterlin (12.5 lira) harcama yapabildiği yolculuğu boyunca geceleri çadırda uyuyup, gündüzleri ise pedal basan İskoç bisiklet tutkunu Taromsari İstanbul’dan Çanakkale’ye gitmek için yol alırken, geçtiği Balıkesir’in çıkışında patilerinden biri olmayan sokak köpeği ile karşılaşınca bütün programını değiştirmek zorunda kaldı.
SAKAT KÖPEĞE SALDIRILINCA BIRAKAMADI
Biraz sevip, yiyecek vermeyi düşündüğü köpeğin yanından ayrılacağı sırada 4 sokak köpeğinin sakat köpeğe saldırması üzerine Taromsari, bisikletinden inerek onu koruduğunu belirtedek şöyle dedi:
"Neyse ki zavallı hayvan yaralanmamıştı. Ama onu orada o halde bırakmaya gönlüm razı olmadı. Adını ’Lucy’ koyduğum köpeği, bir ailenin yanına yerleştirmeye karar verdim. Bir polisten yardım istedim. Çok uğraştı ama o da Lucy’i bırakacağımız bir yer bulamadı. Böyle olunca yola birlikte devam etme kararı aldım. Bisikletimin önüne bir meyve kasası bağlayıp Lucy için yer yaptım. Dört günlük bir yolculukla İzmir’e geldik. Yolda polislerle sorun yaşamamak için ara ve dağ yollarını tercih ettim. İzmir’de sığındığımız bir akaryakıt istasyonunda Facebook aracılığıyla ülkemdeki bisiklet grubuma durumu anlatıp bir yardım ağı oluşturulmasını istedim. ’Bana değil köpeğe yardım edin. Sakat köpeği, sağlıklı bir kurum veya velayetini üstlenecek bir aileye teslim edene kadar bana yardım edin’ diye yazdım. 7 saat içinde 65 bin kişiye ulaşıldı. Türkiye’den üç kişi aradı" dedi.
VATANDAŞI YARDIM ELİNİ UZATTI
Türkiye’den arayan 3 kişiden birinin Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan ve ’kedilerin annesi’ olarak tanınan kendisi gibi İskoç vatandaşı olan Jeannie Thirkill olduğunu ifade eden Taromsari, "Bana mesaj, peşinden de telefonla ulaşıp, ’Orada bekle taksi tutup seni almaya geliyorum’ dedi. Hep birlikte Marmaris’e gittik. Thirkill, yol boyunca Lucy’i isteyen kişileri tek tek arayıp, nasıl bir ortamda kalacağını araştırdı. Ancak, sonunda Lucy’i kendisinin yüzlerce sokak kendisinin olduğu barınağa almaya karar verdi. Lucy’i güvenli bir yere teslim ettiğim için artık gözüm arkada kalmadan yolculuğuma devam edebileceğim" diye konuştu.
Lucy için kendisine yardım elini uzatmak için arayan ’Suzan’ ismindeki bir İngiliz’e teşekkür etmek için Köyceğiz’e gideceğini, ardından da otobüsle Çanakkale’ye gidip Avusturalyalı bir arkadaşından hikayesini dinlediği Anzakların Gelibolu’daki şehitliğini ziyarete ettikten sonra Türkiyeden ayrılacağını belirten Taromsori, "Türkler gerçekten çok misafirperver. Burada çok güzel anılarım oldu. Jeannie bir melek. Ona çok şey borçluyum. İran’a gidip 5 yıldır görmediğim benim gibi bisikletçi olan babamla özlem giderdikten sonra Afganistan ve Çin’e, oradan da Nepal’e pedal basmayı planlıyorum. Bütün bu gezileri ve anılarımı bir kitap haline getireceğim. Eğer para kazanırsam bu da Lucy gibi sokak hayvanları için olacak."
"LUCY’E PASAPORT ÇIKARTIP, SAHİPLENİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIM"
Barınağında 250 kedi ve 15 sokak köpeğine gönüllü olarak bakan Thirkill ise, "Hem Lucy ve hem de hayvan dostu İshbal’i mutlu olarak babasının yanına göndereceğim için mutluyum. Bir gün önce bir İngiliz ailenin bağışladığı 100 sterlin imdadıma yetişti. İshbal’in bir otelde kalıp dinlenmesini, karnını iyice doyurmasını sağladım. Şimdiye kadar onlarca sokak köpek ve kedisine yabancı ülkelerde yaşayan ailelerin yanına gönderip, sahiplenilmelerini sağladım. Lucy’e hemen pasaport çıkartıp tüm yasal bakım, tedavi ve işlemleri bitirerek bir ailenin yanına yerleştirmeye çalışacağım" dedi. Thirkill ve Taromsori, mutluluktan duygulanıp, birbirlerine sarılarak ağladı.