Güncelleme Tarihi:
Yok olan zanaatlara dikkat çekmek için düzenlenecek ‘Kapıların Dili’ sergisinde İskilip ve İstanbul’dan çocuklar, Fransa’dan gelecek ressamlarla birlikte kapanmış 27 atölyenin kapısını yazmalar ve resimlerle süsleyecek.
FRANSA’nın Lille kentinde 11 yıl önce başlatılan sokakları sanatla buluşturma projesi Çorum’un İskilip ilçesine örnek oldu. ‘Konuşan Pencereler’ etkinliklerinden esinlenen ilçenin yeni sanatevi, yok olan geleneksel zanaatlara dikkat çekmek için geçen yıl ‘Kapıların Dili’ sergisini başlatmıştı. İlk sergide İskilipli çocuk ve kadınların eserleri yer alırken, bu yıl etkinliğe ‘Konuşan Pencereler’in kurucularından Béatrice Auxent ile birlikte Fransa’dan gelecek ressamlar katılacak.
Sanat şehri olabilir
Etkinliği düzenleyen Çatalkara Sanatevi’nin kurucusu Hughette Eyüboğlu “Geçmişte İskilip arastalarında 23 farklı zanaat icra ediliyordu, 6’sı günümüze ulaşabildi. Bu konuda duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. Eyüboğlu, geçmişin ünlü tekstil kenti Lille’deki etkinliğin kapanan atölyeleri gündeme getirmek, boş pencereleri sergi mekânına dönüştürmek amacıyla başlatıldığını hatırlattı. Fransa’da başarılı olan projenin İskilip’i de sanat şehrine dönüştürmesini umut ettiğini söyledi.
26-27 Mart’ta düzenlenecek iki günlük etkinlikte ilçenin ünlü Demirciler Arastası ile Semerciler Arastası’ndan 27 atölyenin kapısı geleneksel yazmalar ve resimlerle süslenecek. İskilip’teki okullardan ve İstanbul’daki Saint-Joseph Lisesi’nden öğrenciler arasta sokaklarında düzenlenecek atölye çalışmalarında resim yapacak.
BEDRİ RAHMİ’NİN GELİNİ İLÇEYE YERLEŞTİ, İKİ SANATEVİ KURDU
Ressam şair Bedri Rahmi Eyüboğlu, İskilip’e 1942’deki yurt gezisi sırasında uğramış, coğrafyasına ve tarihi dokusuna hayran kalmıştı. Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu (72) ise İskilip’i Bedri Rahmi’nin yazılarıyla tanıdı, merak etti, ilk kez 2009’da ziyaret etti. Kaymakam Mehmet Yılmaz’ın girişimiyle ilçe kütüphanesinde sürekli Bedri Rahmi Sergisi açılmasını sağladı. Ardından ilçe belediyesinin restore edip 12 yıllığına tahsis ettiği tarihi konakta geçen yıl Çatalkara Sanatevi’ni kurdu. Bu yıl nisan ayında Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun retrospektif sergisiyle faaliyete geçen sanatevinde gençlere yönelik sanat etkinlikleri düzenleniyor. Eyüboğlu ayrıca tarihi bir yapıyı restore ettirip Yazmalı Konak’ı kurdu.
OKYANUS AŞTI
Tekstil kenti Lille’de bu endüstrinin bitişine dikkat çekmek, boş atölyeleri ve sokaklarını sanat mekanına dönüştürmek için başlatılan “Açık Pencereler” etkinliği Fransa’da beklenin üstünde ilgi çekti. Günümüzde Lille’in 35 mahallesinden 17’sinde üç hafta sürüyor. Çağdaş sanat festivaline tüm dünyadan sanatçılar katılıyor. Zamanla Fransa’nın diğer kentlerine yayılan etkinlik altı yıldır aynı adla Kanada’nın Montreal kentinde de düzenleniyor.