Süleyman DEMİRKAN - Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00
Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın’ın beraat ettiği davanın gerekçeli kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi, müsteşar yardımcısı Sedat Aban ile danışman Sadrettin Dinçer’e ifadeleri alınırken işkence yapıldığı sonucuna vardı. Mahkeme "İşkenceyle alınan ifade kabul edilemez" dedi.
ANAYASA Mahkemesi, Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın’ın beraatiyle ilgili gerekçeli kararında, Aydın döneminin Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban ile danışmanı Sadrettin Dinçer’e "işkence" yapıldığı sonucuna vardı. Böylece Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nin "yok" dediği işkenceyi, Yüce Divan kayda geçirmiş oldu. Kararda, "işkence" ve "yorma" gibi yasak sorgu yöntemleriyle alınan ifadelerin hükme esas alınamayacağı, delil kabul edilemeyeceği vurgulandı. Mahkemeler için bağlayıcı bir "örnek" karar niteliği de taşıyan kararın ardından, davanın sanığı Aydın ile işkence mağduru eski bürokratları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.
İFADELER GEÇERSİZ "Vurgun Operasyonu" sırasında, Aban ve Dinçer’in emniyet ifadelerinde, Aydın’ın talimatıyla bazı firmalara usulsüz ihale verildiği iddiası yer alıyordu. Ancak Aban ve Dinçer mahkemede, ifadelerinin işkence ve baskı altında alındığını öne sürerek kabul etmemişlerdi. Aban ve Dinçer’in, emniyet görevlileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı reddetti. Yüce Divan ise Koray Aydın’la ilgili gerekçeli kararında özetle şu ifadelere yer verdi: "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2001/76587 Hz.-2001/29523 karar sayılı ’takipsizlik’ dosyasının incelenmesinde, müşteki Sadrettin Dinçer’in işkence iddiası ile ilgili olarak Adli Tıp Kurumu Ankara Şube Müdürlüğü’nden alınma beş raporun bulunduğu görülmüştür. Sedat Aban’ın, poliste 1.9.2001 tarihinde saat 08.30’da başlayan ifade alma işleminin ise hiç ara vermeksizin saat 14.45’e kadar toplam altı saat onbeş dakika sürdüğü anlaşılmıştır. M. Sedat Aban ve Sadrettin Dinçer’in hazırlık soruşturması aşamasında sanık olarak verdikleri, ancak sonradan baskıya dayalı olarak ve yasak yöntemlerle alındığını ileri sürerek kabul etmedikleri ve aksi de kanıtlanamayan ifadelerinin hükme esas alınamayacağı açıktır."
SAVCILARA ÇAĞRI Sadrettin Dinçer inanılmaz işkenceler gördüğünü söyleyerek, "İnsanın tutunacak bir dalı olmuyor ki. Ne yapacaksın, ne tarafa gitsen her yer duvar oluyor. Hakkımda devam eden davalar var, onlar sonuçlanınca AİHM’ye başvuracağım" dedi. Aydın’ın avukatı Bülent Acar da Hürriyet’e, "Hukuka aykırı bir adli işlem olduğunu Yüce Divan kararında tespit etti. Suçu takip, savcılara düşer" dedi ve savcıları göreve çağırdı.
Peşini bırakmayacağız
KORAY Aydın, Hürriyet’e yaptığı açıklamada aleyhinde ifade vermeleri ve mahkûm edilmesi için Aban ve Dinçer’e akıl almaz işkence yapıldığını, siyasi komplo kurulduğunu savundu ve şunları söyledi: "Danışmanım Sadrettin’in işkence gördüğüne dair 6 ayrı yerden alınmış raporu, tanık ifadeleri var. Ama ne yazık ki, Kırıkkale Mahkemesi, ’işkenceyi yapanlar bulunamadı’ diye karar verdi. Tam bir hukuk skandalı. İşkenceyi şuurlu şekilde koruyan bir sistem ve güçler var. Danışmanım Sadrettin 6 günde 17 kilo verdi. İşkence altında, Aban ve Dinçer’e, ’Bakan’ın adını geçir’ diye zorluyorlar ve geçirtiyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesine de geçen işkenceyi yapanların peşini bırakmayacağız. Hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacağız."