İşkenceye yine beraat

Güncelleme Tarihi:

İşkenceye yine beraat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çoğu liseli 16 gence işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan 10 polis için Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'nci kez beraat kararı verildi. Polislerin bu suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği vurgulandı.

Manisa Ağır Ceza Mahkemesi, çoğu liseli 16 gence işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan 10 polis hakkında, 2'nci kez beraat kararı verdi. Yargıtay'ın bozma kararından sonra, yeniden hakim önüne çıkan polislerle ilgili ilk kararda direnen Ağır Ceza Mahkemesi'nde dünkü duruşmayı, ABD'den gelen 2 hukukçu da izledi.

Örgüt üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan çoğu liseli 16 gence işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan polislerden Turgut Demirel, Fevzi Aydoğ, Musa Geçer, Ramazan Kolak ve Halil Emir duruşmada hazır bulundu. Başka yere tayin edilen Levent Özbez, Engin Erdoğan, Atilla Gürbüz, Turgut Özcan ve Mehmet Emin Dal ise yazılı ifadelerini gönderdi. Mahkeme heyeti gazetecilerin duruşmayı izlemesine izin verdi, ancak kamera ve fotoğraf makineleri duruşma salonuna sokulmadı. Mağdur avukatlarından CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül'ün, kamera ve fotoğraf makinelerinin salona sokulmaması kararına yaptığı itiraz reddedildi. Polislerin savunmaları alındıktan sonra mahkeme heyeti beraat kararını açıkladı. Kararda, ‘‘Polislerin isnat edilen suçları işlediği hususunda mahkumiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilememiştir’’ denildi.

Duruşmayı izleyen, ABD İnsan Hakları Hukukçular Komitesi'nden Tracy E. Higgins ve Sam Scott Miller, Türkiye'de DGM ve polis davalarında mağdurlara baskı yapılabildiğini belirterek, ‘‘Duruşmayı izlemeye geldik. Avukatları desteklemek ve baskı yapılıp, yapılmadığını kendi gözlerimizle görmek istedik’’ dedi.

Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'ın bozma kararına uymayıp, beraat kararında ısrar etmesinin hukuki olmadığını ileri sürdü. Ergül, ‘‘Yargıtay bozma ilamında, 10 polisin işkence yaptığı için cezalandırılması gerektiği yönünde görüş bildirmiş. Ancak, yerel mahkeme, bu gerekçeyi dikkate almadı. Türkiye'nin dünyadaki saygınlığını kazanabilmesi bakımından işkencenin cezalandırılması gerekir. Biz sadece bunu istiyoruz’’ dedi. Adalet eski Bakanı Hasan Denizkurdu'nun yurtdışı gezilerinde Yargıtay'ın bu dava ile ilgili bozma kararını örnek gösterdiğini hatırlatan Sabri Ergül, ‘‘Yüksek Yargıtay, bu kararı da bozacak’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!