İşkencede şaşırtan karar

Güncelleme Tarihi:

İşkencede şaşırtan karar
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Liseli gençlere işkence yaptıkları iddiasıyla Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 10 polis, beraat etti. Hakim Mehmet Yılmaz, polisler için kesin ve inandırıcı delil bulunamadığını söyledi. Duruşma sonrası CHP'li gençler, mahkemenin kararını protesto etti.

Manisa'da, gözaltına aldıkları çoğu liseli gençlere işkence yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 10 polis, dünkü duruşmada beraat etti. Gergin geçen duruşmanın ardından bir grup genç sloganlar atarak mahkemenin kararına tepki gösterdi. Sanık polisler duruşmadan çıkarken, ‘‘Vatan hainlerini yakaladık. Tabii ki suçsuzuz’’ diye bağırdılar.

DHKP/C üyesi oldukları, örgüte yardım ettikleri, bildiri dağıttıkları iddiasıyla 1995 yılının Aralık ayında Manisa'da gözaltına alınan 16 gençten 14'ü, sorguları süresince işkence gördüklerini öne sürünce, 10 polis hakkında Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Hazırlık soruşturmasında polislerin 'işkence' yaptıkları belirtildi, Türk Ceza Yasası'nın 243 ve 245'nci maddelerine göre 7 yıldan 70 yıla kadar hapisleri istenerek dava açıldı. Ancak geçen duruşmada Savcı Necmettin Karabacakoğlu, sanık polisler için 'işkence' suçu yerine, 'efrada kötü muamele' suçunu işledikleri gerekçesiyle, Türk Ceza Yasası'nın 245'inci maddesine göre 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmasını istedi.

İNANDIRICI DELİL YOK

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dünkü duruşmada 10 sanıktan, Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Engin Erdoğan, Atilla Gürbüz ve Turgut Özcan gelmezken, Halil Emir, Ramazan Kolak, Feyzi Aydoğ, Turgut Demirel, Levent Özvez, Musa Geçer ve Mehmet Emin Dal hazır bulundu. Duruşmayı Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Manfred Unger de izledi.

Mahkeme Başkanı Hâkim Mehmet Yılmaz, ‘İsnat edilen suçları işlediği hususunda mahkûmiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden; sanıkların müsnet suçlardan beraatlerine karar verildiğini’ açıkladı.

PROTESTO...

Mahkemenin kararını tepkisiz dinleyen sanık polisler duruşma salonundan çıkarken, içlerinden bazıları, ‘‘Vatan hainlerini yakaladık. Tabii ki suçsuzuz’’ diye bağırınca, adliye önünde hava gerginleşti. CHP'li gençler, ‘‘Çeteler dışarıda, öğrenciler içerde’’, ‘‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’’, ‘‘Adalete de güvenimiz kalmadı’’ sloganları attı.

Mağdurların avukatı olan CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, gençleri sükûnete çağırdı. Ergül, 2 yıl 2 aydır süren bu davanın artık Türkiye'yi aştığını, uluslararası boyut kazandığını belirtti.

Manisa Emniyet Müdürü Kemal İskender ise 10 polisin beraat etmesiyle adaletin yerini bulduğunu söyledi. İskender, ‘‘Bize eziyet ettiler, ancak adalet tecelli etti. Beraat kararı çıktığı için sevinç içindeyiz’’ dedi.

Polisler sevindi, gençler üzgün

MANİSA Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, dün 10 polisten 8'i hazır bulundu. Duruşma süresince sessiz ve sakin olarak sonucu bekleyen polisler, beraat kararını öğrenince çok sevindiler. Birbirlerine sarılıp, kucaklaşan polisler, duruşma salonu çıkışında da, ‘‘Vatan hainlerini yakaladık. Tabii ki suçsuzuz’’ diye bağırdılar. Bunun üzerine CHP'li gençler, polislere karşı slogan atmaya başladılar. Zaten başından beri gergin geçen duruşma, protesto gösterisiyle bitti. İşkence mağduru gençlerden Sema Taşar (Alt sağda), dışarıda sonucu öğrendikten sonra, yanındaki arkadaşıyla üzgün bir şekilde adliyeden uzaklaştı.

Yürütme, işkence yapanları sahiplendi

MAĞDURLARIN avukatı CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, duruşma sonrası yargıya inandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Sayın savcı elinde tesbihi, yüzünde nur ifadesiyle maddi delilleri geçen duruşmada sıraladı, sonunda kötü muameleden yargılama istedi. Mahkeme de tüm sanıkları beraat ettirdi. Bu savcı, bu yargıçlara rağmen yargıya inanıyoruz. Yargıtay'da düzeleceğine inanıyoruz. ’’

Ergül, ‘Radyo Foreks’in ana haber bülteninde de, mahkemeden Türkiye'nin yüzünü ağartacak bir karar çıkmadığı kaydederek, şunları söyledi:

‘‘Manisa'da yargı iyi bir sınav vermedi. Yürütme, yargıyı etkiliyor. Hükümet işkence yapan polisleri görevde bıraktı. Emniyet Müdürü görevinin başında. Yürütme, işkence yapanlara sahip çıkıyor. Yargıya mesaj veriyor. Yürütme, Türkiye'de 1980 sonrası bir polis devleti anlayışıyla sürekli yargıyı etkiledi ve güçsüz kıldı. Sorunumuz budur.’’

Gençlere 76 yıl hapis verilmişti

MANİSA'da 16 genç, DHKP/C örgütüne üye olmak, yardım etmek, bildiri dağıtmak suçlarından 25 Aralık 1995'te gözaltına alındı. Ali Göktaş, Faruk Deniz, Mahir Göktaş, Levent Kılıç, Emrah Sait Erda, Aşkın Yeğin, Ayşe Mine Balkanlı, Münire Apaydın, Sema Taşar, Hüseyin Korkut, Özgür Zeybek, Jale Kurt, Abdullah Yücel Karakaş ve Boran Şenol, gözaltında tutuldukları 10 günlük süre içinde işkence gördüklerini öne sürdü. Fulya Apaydın ve Erdoğan Kılıç ise şikayetçi olmadı.10 polis aleyhine Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bu arada DHKP/C sanığı gençler, İzmir DGM'de toplam 76 yıl 3 ay hapse mahkûm oldu. Aşkın Yeğin, Emrah Sait Erda, Levent Kılıç, Ali Göktaş Çanakkale, Faruk Deniz de Muğla Cezaevi'nde yatarken, karar Yargıtay tarafından bozuldu. Dava İzmir'de yeniden görülecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!