Güncelleme Tarihi:
Referans'ta Metin Can imzasıyla yer alan habere göre Türkiye'nin ikinci yassı demir üreticisi İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nın (İsdemir) 2 milyar dolarlık yatırıma başlaması fabrikanın bulunduğu bölgede arazi kavgası başlattı. Fabrikanın hemen yanında bulunan ve eskiden İsdemir'e ait olan 800 bin metrekarelik arazi Hatay Valiliği ile Oyak'ı karşı karşıya getirdi. Maliyetleri düşürmek için İsdemir'e yakın olmak isteyen sanayicilerden gelen talep üzerine organize sanayi bölgesi (OSB) yapmak üzere araziyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan alan Hatay Valiliği'nin 100'den fazla kuruluşla yaptığı anlaşma, İsdemir'in açtığı mülkiyet davasında yürütmeyi durdurma kararı çıkınca ortada kaldı.
YATIRIM İÇİN BAŞVURAN FİRMALARDAN BAZILARI |
Sanko (liman yatırımı yapacak) |
Tarım ve tekstilde umudunu yitiren İskenderun'da özelleştirilerek Oyak Grubu'na geçen İsdemir'in yassı demir üretimine geçmek amacıyla başlattığı 2 milyar dolarlık yatırım 2008 yılında tamamlanacak. Bu yatırımla Türkiye bugüne kadar ithalata bağımlı olduğu yassı çelikte önemli bir adım atmış olacak.
ARAZİNİN GEÇMİŞİ İŞLERİ KARIŞTIRDI
Yassı çelik üretimi beyaz eşya, otomotiv gibi sektörler için büyük önem taşıyor. Bu nedenle Hatay Valiliği'ne sanayicilerden yer talebi artınca İskenderun'u karıştıran arazi tartışması da gündeme geldi. Valilik sanayicinin talebini karşılamak için OSB kurmaya karar verdi ve arazi arayışına girdi. İsdemir'in yanında limana da yakın olan 800 bin metrekarelik araziyi satın alan valilik, çalışmalara başladı.
Ancak arazinin geçmişi bölgede işleri karıştırdı. Çünkü arazi 2001 yılına kadar İsdemir'e aitti. Fabrikanın vergi borçları nedeniyle Maliye Bakanlığı'na devredilen arazi 2002 yılında ormanlık arazi niteliği taşıması nedeniyle Orman Bakanlığı'na geçmişti.
2006 yılının haziran ayında Oyak'ın Erdemir'i 2.7 milyar dolara satın alması ve ardından 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamasıyla ise bölge hemen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na devredilerek ormanlık arazi statüsünden çıkarıldı ve Hatay Valiliği'ne 800 milyon YTL'ye OSB yapması için satıldı. Valilik de bölgedeki ağaçları keserek işe başladı.
Bu gelişmeler üzerine harekete geçen İsdemir ise arazinin kendilerine ait olduğunu belirterek İskenderun 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Dava dilekçesinde araziye 2001 yılında vergi borçları nedeniyle el konulduğunu, 2006 yılında ise vergi borçlarının tamamının ödendiğini belirten İsdemir, bu nedenle arazinin geri verilmesi gerektiğini öne sürdü. Mahkeme de 21 Şubat 2007'de yürütmeyi durdurma kararı verdi. İlk dava ise 24 Nisan'da görülecek.
'YÜZLERCE BÜYÜK GRUP YER İSTİYOR'
İskenderun 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nin Müteşebbis Heyet Başkanı Hatay Valisi Ahmet Kayhan, Türkiye'nin yüzlerce büyük grubunun kendilerinden yer istediğini belirterek imar çalışmaları tamamlanma noktasına gelen bölgede tahsislerin kısa sürede başlamasını beklerken yürütmeyi durdurma kararıyla karşılaştıklarını söylüyor. İsdemir'in OSB'yi kendisi kurmak için dava açtığını öne süren Kayhan, şunları belirtiyor: "İsdemir gerekçeyi ormanlık araziyi kurtarmak olarak açıklıyor. Oysa gerekçeleri bu değil. Şu an o bölgede kestiğimiz ağaçlar okaliptüs ağacıdır. Çam ağacı kesmedik. Onları OSB kurulsa da koruyacağız. Burada asıl olan bölgenin ihtiyacı olan yatırımın yapılması, arsadan rant sağlamak isteyen kişilere değil gerçek yatırımcıya tahsis yapılmasıdır. Biz OSB yönetimi olarak konunun üzerinde hassasiyetle duracağız."
Kayhan, İsdemir'e ve denize komşu olduğu için bu arazinin belirlendiğini de belirterek "Dava lehimize sonuçlanırsa buraya liman kuracağız. Yatırım yapanlar böylece en ucuz maliyet ile üretim yapabilecek. Şu an arazinin tapusu bizde. 800 bin YTL ödeyerek satın aldık. Ancak mahkeme ne derse o olacak" diyor.
İsdemir yetkilileri ise arazinin kendilerine ait olduğunu belirterek borçları ödedikleri için iadesini beklediklerini dile getirdi. Satışa çıkılsa bile önce kendilerine sorulması gerektiğini öne süren yetkililer, "Bu bölgenin ormanlık arazi olarak kalmasını istiyoruz. Ancak bir talep geliyorsa bunu da biz yatırımımızla karşılayabiliriz" diyor.
ÇELİK-İŞ SENDİKASI KESİLEN AĞAÇLARIN YERİNE FİDAN DİKTİ
Bölgede arazi kavgasında sivil toplum örgütleri ve sendikalar da konuyu hassasiyetle takip ediyor. Çelik-İş Sendikası bir günde kesilen 3 bin ağacın yerine 3 bin fidan dikilmesi için kampanya başlattı ve kısa sürede aynı alana bine yakın çam fidanı dikildi. Çelik-İş Sendikası Başkanı Ali Cengiz Gül'e göre bu bölge İskenderun'un nefes aldığı tek alan. Cengiz, "Orman arazisinin içinde ördeklerin, balıkların yüzdüğü doğal göl bulunuyor. Yüzlerce çeşit canlı var. Ayrıca burası 5 bin kişinin yaşadığı İsdemir lojmanlarına komşu. Burada insanlar sabahları spor yapıyor. Hafta sonları ailesi ile birlikte piknik yapıyor. Biz buranın İsdemir'e de geçmesini istemiyoruz. Burası Orman Bakanlığı'na geri verilmeli. Bizim tek talebimiz bu. Çünkü bu şekilde kontrolsüz büyümeye devam edersek burası yeni bir Dilovası olacak" diyor.