İşçi memur sokakta

Güncelleme Tarihi:

İşçi memur sokakta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 16:20

Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi amacıyla bugün yurdun dört bir yanında alanlara çıkan ve öğlenden sonra iş bırakan işçi ve memurlar sokaklara döküldü.

Haberin Devamı

İŞTE EYLEMDEN FOTOĞRAFLAR

POLİS-İŞÇİ BİRBİRİNE GİRDİ

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi amacıyla bugün alanlara çıkan ve öğlenden sonra iş bırakan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanlar, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden AKP İstanbul İl Başkanlığı’na yürüdü. Polis, çalışanların AKP binasına kadar yürümesine izin vermedi.

Anadolu yakasında bir araya gelen çalışanlar da, Haydarpaşa Numune Hastanesinden Kadıköy İskele Meydanı’na kadar, yolu trafiğe kapatarak yürüdü. 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyesi çalışanlar, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına hayır” yazılı pankart açan çalışanlar, hastane içinde ellerindeki döviz ve sloganlarla yürüdü. Hastaneden çıkan grup daha sonra Piyale Paşa Bulvarı'nı trafiğe kapattı ve AKP İl binasına yürüdü. Çevrede güvenlik önlemi alan polis, çalışanları AKP binasına 500 metre kala durdurdu. Emniyet yetkilileri ile sendika yöneticileri arasında geçen görüşme sonrasında AKP binasına yürümeyen çalışanlar adına açıklama yapan Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı ve KESK Platformu Dönem Sözcüsü Nebat Bükrek, yasa tasarısının TBMM’den geçirmenin 70 milyon insanı ve gelecek kuşakları mağdur etmek anlamına geldiğini belirterek, “İşçi ve emekçi düşmanı bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Biz işçiler, emekçiler, memurlar, kadınlar, gençler ve öğrenciler olarak bu yasa tasarısının geri çekilmesi için alanlardayız. Biz karşı çıkarsak onlar yapamazlar" dedi. Bükrek, çalışanların onlarca yıl grev ve direnişlerle kazandığı hak ve özgürlüklerini bir çırpıda masa başında gasp edilmesine asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Bükrek, 14 Mart’ta Türkiye'nin dört bir yanında ortaya konulan iradeyi 6 Nisan pazar günü Kadıköy'de yapılacak mitingle sürdüreceklerini ifade etti.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Ali Çerkezoğlu da, yasa tasarısının geri çekilmesini istediklerini belirterek, “Bu yasayı onaylayanlar bunun bedelini ödeyecekler” dedi.

Haberin Devamı

SSGSS’nin geri çekilmesi amacıyla İstanbul’da yapılan protesto gösterilerinden bir diğeri de Anadolu yakasında gerçekleştirildi. Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan çalışanlar, Kadıköy İskele Meydanı’nda kadar yürüdü. Yolu trafiğe kapatarak yürüyen çalışanlar, yol boyunca yasanın geri çekilmesini isteyen ve hükümeti protesto eden sloganlar attı. Çalışanlar, Kadıköy İskele Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı.

ANKARA'DA ARBEDE

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin, Numune Hastanesi'nden TBMM'ye yürümek istemeleri üzerine eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı.

SES'e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın “geri çekilmesi” istemiyle iş bıraktı.

Haberin Devamı

Buradan TBMM'ye yürümek isteyen gruba, “farklı güzergahtan gitmek istedikleri gerekçesiyle” polis tarafından izin verilmedi.

Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.

Güvenlik Şube Müdürü Vedat Koyuncu, göstericilerin TBMM'ye yürümekte ısrar etmeleri üzerine, “Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Devam ederseniz güç kullanarak sizi gözaltına almak zorunda kalacağız. Lütfen güç kullanmak zorunda bırakmayın” şeklinde uyarıda bulundu.

Göstericiler, burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi. Daha sonra göstericilerin güzergah konusunda ikna edilmesi üzerine yürüyüşlerine izin verileceği belirtildi. Bu sırada, yürüyüşe izin verilmediği gerekçesiyle dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hastanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı. Bekleyiş sürerken eylemciler hastanenin arka çıkışına yöneldiler. Göstericiler, Hacettepe Hastanesi'nin önünde polis tarafından durduruldu. Burada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Bu gruba destek veren SES'e üye başka bir grup da polis tarafından İbni Sina Hastanesi önünde durduruldu. Hacettepe Hastanesi önündeki cadde tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

Eylemciler, polis tarafından bekletiliyor.

KIZILAY MEYDANI TRAFİĞE KAPATILDI

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını protesto eden gruplar, TBMM Dikmen kapısına yürümelerine izin verilmemesi üzerine Kızılay Meydanını trafiğe kapattı.

TBMM Dikmen Kapısına yürümek üzere Güvenpark'ta toplanan Ankara Şubeler Platformu ve onları destekleyen sivil toplum örgütlerinin üyelerine, polis tarafından izin verilmedi. Gruptakiler, bunun üzerine oturma eylemi başlattı.

DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Özdal Uçer ile görevden alınan Diyarbakır'ın Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da eylemcilere destek vermek için Güvenpark'a geldi.

Haberin Devamı

Grup adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısının “yaratacağı tahribata karşı bütün güçleriyle seferber olduklarını” söyledi. 14 Mart'ta yapılan iş bırakma eylemini hatırlatan Başdemir, “Emek Platformunda yaşanan çatlağa rağmen bir karşı duruş var. Emek Platformu üyesi 9 örgütün aldığı ortaklaşa karar doğrultusunda, bugün Meclis'in önüne giderek basın açıklaması yapacağız” dedi.

Başdemir, “Meclis'in önüne gitmeye çalışan DİSK, TMMOB, TBB ile buluşma konusunda inatçı olduklarını” da ifade etti.

Gruptakiler, açıklamanın ardından, “Barikat kalksın yürüyüş başlasın” sloganlarıyla çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Polis barikatını aşan eylemciler, sendika yöneticileriyle birlikte Kızılay Meydanını trafiğe kapattılar. Bu sırada, eylemciler ile polis arasında taş ve sopaların da kullanıldığı arbede yaşandı.

Kızılay Meydanına çıkan tüm yolları tutarak barikat kuran polis, eylemcilere Kızılay'ı trafiğe açarak dağılmaları çağrısında bulundu. Şarkılar eşliğinde halay çeken eylemcilerin bekleyişi ise sürüyor. 

ADANA'DA 2 BİN KİŞİLİK EYLEM  

Adana’da, Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu tarafından gerçekleştirilen eylemde, sendika üyesi çalışanlar bir günlüğüne iş bırakıp, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için yürüdü. Eyleme katılanlar, 1 Nisan’a denk gelen eylemin şaka olarak değerlendirilmemesi uyarısında bulundu.

Adana’daki 17 sendika ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan platformun destekçileri, eylemin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı’na Atatürk Caddesi’ndeki Eğitim-Sen Adana Şubesi önü ve Başkent Üniversitesi Seyhan Hastanesi önü olmak üzere kentin iki ayrı noktasından yürüyerek geldi. Yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde platform adına konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, emeklilik yaşının yükseltilerek emekliliğin tamamen hayal haline geleceğini savundu. Antmen şunları söyledi:

“Katılım ve katkı paylarıyla sağlığı paralı hale getirecek, emekli aylıklarını düşürecek, yıpranma paylarımızı elimizden alacak SSGSS yasası, kamuoyunun tüm tepkisine, emek ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen Meclis Genel Kurulu’ndan geçirilmek isteniyor. 5 yılı aşkın zamandır emekçilerin taleplerini duymazdan gelen AKP hükümeti, alanlardan yükselen bu sese kulak tıkamayı bıraksın ve yasayı geri çeksin. 5 yılı aşkın zamandır IMF’nin taleplerini, halkın ihtiyaçlarından daha üstün gören AKP hükümeti, 70 milyon yurttaşımızın ortak sesine kulak versin ve bu yasayı derhal geri çeksin.”

‘1 NİSAN ŞAKASI SANILMASIN’

Eylemi 1 Nisan’da yaptıklarına dikkati çeken Mehmet Antmen, gün nedeniyle yaptıkları eylemin şaka sanılmamasını isteyerek, “Bugün 1 Nisan. Bu eylemi 1 Nisan şakası olarak görenlerin hepsi ileride bizi alanlarda görmeye devam edecekler ve bu eylem onlara yeterli bir ders olacak diye düşünüyoruz. SGSS yasasının içerisine milletvekilleri için ‘temsil tazminatı’ yerleştirmeye çalışanlar, gelin birazcık vicdanınız, birazcık insafınız varsa bu yıkım yasasına ‘hayır’ oyu kullanın” diye konuştu.

Konuşmanın ardından katılanlar müzik eşliğinde halaylar çekip, hükümet aleyhine sloganlar attı. Geniş güvenlik önlemi altında yapılan eylem olaysız son buldu.

TUNCELİ'DE DE ÇALIŞANLAR EYLEM YAPTI

Tunceli’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyeleri Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı protesto edip iki saat iş bırakma eylemi yaptılar.

Tunceli’de yasa tasarısını protesto eden yaklaşık 2 bin kişi Devlet Hastanesi önünde toplanıp 1 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Meydanı’na ‘Savaş değil eğitime bütçe’, ‘AKP sağlığa zararlıdır’, ‘İşçi memur el ele genel greve’ sloganları atarak yürüdü. Sağlık Emekçileri Sendikası Tunceli Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, basın açıklamasını okudu. Solmaz, yasanın Meclis’te derhal geri çekilmesini ve alanlara dökülen emekçilerin sesine hükümetin ve milletvekillerinin kulak vermesini istedi.

Göstericiler daha sonra hükümeti protesto etmek için 5 dakikalık sessiz eylem yaptıktan sonra dağıldı. Tunceli’deki eyleme Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası da destek verdi.

        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!