İşçi işveren el ele, çalışan çocuklar eve

Güncelleme Tarihi:

İşçi işveren el ele, çalışan çocuklar eve
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 12:26

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) birlikte yürüttüğü ‘Çocuk İşçiliğine Karşı Toplumsal İşbirliği Projesi’ kapsamında Adana’da sokakta, tarımda ve sanayinin mobilya sektöründe çalışan çocukların, çalışmaktan kurtarılması hedefleniyor.

31 Mart’ta projenin uygulamaya konulmasının ardından 23 Mayıs’ta açılan Çalışan Çocuklar İçin Toplumsal İş Birliği Merkezi’nde, 350 çocuğa ulaşılması hedeflenirken, ulaşılanların sayısı 360'ı buldu. Merkez yöneticileri, 360 çocuğun yanı sıra 78 ebeveyni de, çalışan çocukların maruz kalacağı, karşılaşacağı sorunlar konusunda bilinçlendirmek amacıyla eğitime aldı.

Proje İl Koordinatörü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, Uluslararası Çalışma Örgütü’yle Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara göre, iş hayatında ve sokakta 15 yaş altında çalışan çocuk bulunmaması gerektiğini söyledi. Kötü şartlarda çalışan çocuk kalmaması amacıyla işveren ve işçi kuruluşlarının iş birliği yaptığını belirten Doç. Dr. Tanır “TİSK ve TÜRK-İŞ, 1993’ten beri Uluslararası Çalışma Örgütü Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı ( IPEC) çerçevesinde edindikleri tecrübelerden hareketle Adana’da açtıkları Çalışan Çocuklar İçin Toplumsal İş Birliği Merkezi aracılığıyla Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Konusunda Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesine Destek Projesi’ni uygulamaya karar vermişlerdir. Yoksulluk bahanesiyle çalıştırılan çocukların gelişmesinde gerileme ve ömür boyu sürecek rahatsızlıklar meydana geliyor. Ucuz emek, sigortasız işçilik ve 3 kuruş uğruna çalıştırılan çocuklar, ailelerine ve topluma çok pahalıya mal oluyor. Uzun süreçte oluşan psikolojik ve fiziksel problemler, ilk etapta kazanılan parayla kıyaslanamaz düzeyde büyüyor” dedi.

SÜT, MEYVE SUYU, OKUL GEREÇLERİ DAĞITILIYOR

Adana’da sokakta çalışan 100’ü erkek 50’si kız 150, tarımda çalışan 40’ı erkek 60’ı kız 100 ve sanayide mobilya sektöründe çalışan 110 erkek olmak üzere toplam 360 çocuğu eğitime aldıklarını kaydeden Doç Dr. Tanır, şöyle konuştu:

“Çocukların fiziki muayeneleri yapıldı. Rahatsızlıkları bulunanlara ilaçları verildi. Daha ileri tedaviye ihtiyacı olanlar ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edilip, ücretsiz tedavileri yapıldı. Eğitim için okula kaydolmaları sağlandı. Okul araç gereçleri, kıyafetleri verildi. Ulaşımda Adana Büyükşehir Belediyesi yardımcı oldu. Çocuklara beslenmeleri için meyve suyu, süt, öğle yemeği dağıtılıyor. Projenin bütçesi 80 bin Dolar. Ancak başta TİSK, TÜRK-İŞ, Adana Valiliği olmak üzere kentteki çok sayıda kuruluşun desteği var. Amacımız başarılı olarak daha fazla AB desteği ve gönüllü çalışan sayısını artırmak, çocukların işten alınıp, özel eğitimden geçirilerek, geleceğe hazırlanmalarını sağlamak.”

İŞÇİ ÇOCUKLAR SAĞLIKSIZ

Adana’da sokakta 2-14 saat arası çalışan 8-11 yaş grubundan çocukların genelde ayakkabı boyacılığı ve çöp toplama işi yaptığını anlatan Doç. Dr. Tanır, “Ayakkabı boyacılığı gibi tehlikesiz görünen bir iş toksik ve bağımlılık yaratan maddeler yüzünden tehlike oluşturabilmekte. Çöplüklerden atık madde toplayan çocuklarsa kurşun ve civa gibi ağır maddelere maruz kalıyor, aşırı yük taşımaktan çeşitli sağlık sorunları oluşturuyor. Adana’da 6 bin 500’e yakın tarımda çalışan çocuk var. Genellikle pamuk toplamada mevsimlik çalışan bu çocukların fiziksel, psikososyal ve eğitsel gelişmeleri tehlike altında. Üretimi sınırlı bir sermaye yatırımıyla eskimiş ve emek yoğun teknolojiyle yapılmakta olan mobilyacılık sektöründe çalışan çocuklar da ağır çalışma koşullarında ezilmektedir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!