Güncelleme Tarihi:
Taliban'ın yönetimden uzaklaştırılmasının ardından Afganistan'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olan İsmail Cem, talimat vermek için değil işbirliği yapmaya geldiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, üç günlük Pakistan ve Afganistan gezisinin son durağı Afganistan'da temaslarına başladı. Cem, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin açılışını da yaptı.
İsmail Cem, Bonn Konferansı'nda varılan anlaşma ile hükümet başkanlığını 22 Aralık'ta Hamid Karzai'ye devredecek eski Devlet Başkanı Rabbani ile görüştü. Rabbani'nin Cem'e "dış desteğin ölçüsü bizim istediğimiz kadar olmalı" dediği öğrenildi.
Kabil'de bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığı görüşmeleri değerlendiren Cem, Türkiye'nin islam dünyasına oluşturduğu örneğin önemli olduğunu ve bunun Afganistan'a da örnek olacağını söyledi.
Cem, yapılan anlaşmaya göre Afgan yetkililerin isteği ve talebi dışında Türkiye'nin bu ülkeye silahlı güç yollamayacağını söyledi. İşbirliği anlaşmasının dışına çıkılmayacağını belirten Cem, Afganistan'ın içişlerine karışılmayacağını belirtti.
Türkiye'nin Afganistan'a olan yardımına bu ülkeye gönderilecek uluslararası barış gücüne katılarak devam edeceğini belirten Cem, Afgan yetkililerle barış gücü konusunu tartışmadıklarını söyledi. Barış gücü konusunun 19 Aralık'ta yapılacak uluslararası toplantıda belirleneceğini belirten Cem, Türkiye'nin bu güce akç askerle katılacağının belli olmadığını söyledi.
Afganistan'a talimat vermek için değil işbirliği için geldiklerini söyleyen Cem, "onları dinleyip neler yapabiliriz bunu araştırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin "Afganistan'a özellikle hangi alanlarda yardım edeceği" sorusuna öncelikle sağlık alanında yardımlar yapılacak yanıtını veren Cem, Kabil'deki Atatürk Çocuk Hastanesi'nin bugün açıldığını Şibirgan'da da bir hastane bulunduğunu ve üçüncü bir hastane için çalışmalara başlanıldığını belirtti. Ayrıca bir tıp fakültesi ile işbirliği yapmak için çalışma yapıldığını ve bu çalışmanın Bilkent Üniversitesi tarafından üstenildiğini belirtti.
Türkiye'nin Afganistan'ın silahlı kuvvetlerini yeniden inşa etmek için de yardımda bulunabileceğini belirten Cem, Cemal Paşa zamınından beri iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında böyle bir işbirliği geleneğinin bulunduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, üç gün sürecek Pakistan ve Afganistan ziyaretine dün başlamıştı. Kabil ziyaretinde Cem'e Kabil Büyükelçisi Müfit Özdeş ile Genelkurmay Harekat ve Planlama Dairesi Başkanı Tümgeneral Bekir Kalyoncu ve Dışişleri Bakanlığı Afganistan Koordinatörü Aydemir Erman eşlik ediyor.
CEM Ä°SLAMABAD`A DÖNDÃœÂ
DışiÅŸleri Bakanı Ä°smail Cem, Afganistan`daki temaslarını tamamlamasının ardından Pakistan`ın baÅŸkenti Ä°slamabad`a döndü. Â
Cem ve beraberindeki heyet, Kabil`de düzenlenen basın toplantısından sonra C-130 tipi askeri nakliye uçağıyla Özbek lider General RaÅŸit Dostum`la görüşmek üzere Mezar-ı Åžerif`e geçti. Â
Taliban`a karşı mücadelede adı ön plana çıkan Dostum`la Mezar-ı Åžerif Havaalanı`nda 15 dakikalık kısa bir görüşme yapan Cem, Özbek liderin Bonn anlaÅŸmasında bakanlıkların dağılımına iliÅŸkin duyduÄŸu rahatsızlığı dinledi. Â
Dostum, geçici hükümette kendilerine 2 bakanlık verildiÄŸini hatırlatarak, bu konudan duyduÄŸu rahatsızlığa raÄŸmen, sorunları kendi aralarında anlaÅŸarak çözebilecekleri mesajı verdi. Cem de Dostum`a verilen tarım bakanlığının önemli bir görev olduÄŸuna iÅŸaret ederek, bubakanlık sayesinde Türkiye ile yakın iÅŸbirliÄŸi içinde olabileceklerinedikkati çekti. Dostum, görüşmede ayrıca Afganistan`ın kuzeyindeki Kunduz kentindebazı çatışmaların varlığına iÅŸaret ederek, durumun çok da iyi olmadığını belirtti. Â
DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı ve Afganistan KoordinatörüBüyükelçi Aydemir Erman`ın da bulunduÄŸu görüşmede Cem, Türkiye`nin yeni Kabil Büyükelçisi Müfit ÖzdeÅŸ`i de Dostum`a tanıttı. Â
Cem ve beraberindeki heyet, Dostum`la görüşmelerinin ardından sabah erken saatlerde ayrıldıkları Ä°slamabad`a döndü. DışiÅŸleri Bakanı Ä°smail Cem, bu akÅŸam Pakistan DışiÅŸleri Bakanı Abdül Settar ile bir çalışma yemeÄŸi yiyecek.Â