Güncelleme Tarihi:
BÜNYESİNDE barındırdığı ve dünyaca ünlü sanatçıların eserlerin bulunması nedeniyle “resim ve heykelin milli hafızası” olarak nitelendirilen Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde, 2009’da Hoca Ali Rıza’ya ait 13 karakalem eskizinin sahteleriyle değiştirildiğinin belirlenmesinin ardından sayım komisyonunca çalışma başlatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bilirkişi ekiplerince yapılan tespit çalışmasında müzede bulunan Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat’ın da aralarında bulunduğu sanatçıların yüzlerce eserinin “kayıp”, “sahte” ya da “ağır kuşkulu” olduğu belirlenmişti. Müzede 202 eser kayıp, 46 eser sahte, 27 eserin orijinalliği ağır kuşkulu olduğu rapor edilmişti.
OPERASYONDA 25 TABLO BULUNDU
Bilirkişi raporlarının ardından 2009 yılında soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla Ankara Emniyet Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, Ankara ve İstanbul’un da aralarında bulunduğu önceki gün ve dün 5 ilde 12 adrese eş zamanlı operasyon yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bilirkişi ekiplerinin de katıldığı operasyonda, Resim ve Heykel’den çalındığı belirlenen 25 tabloya el konuldu. Tabloların bazı işadamlarının koleksiyonlarında bulunduğu belirlendi. İşadamlarının ifadelerine başvuruldu. Bu eserleri çalan ve işadamlarına satan kişilerle ilgili soruşturma sürüyor.
46 eser sahte çıktı
RAPORDA müze envanterine kayıtlı 46 adet eserin sahte olduğu tespit edildi. Bu eserler arasında daha önce sahte olduğu anlaşılan Hoca Ali Rıza’nın 13 ve Şevket Dağ’ın bir çalışmasının yanı sıra, aynı sanatçılara ait başka eserler ve birçok önemli sanatçının tabloları bulunuyor. Orijinalleri çalınarak yerlerine sahtelerinin konulan eserlerden bazıları şöyle: “İbrahim Çallı/Moda Deniz Hamamı, İbrahim Çallı/Kayıklar, İvan Konstantinoviç Aivazovsky/Peyzaj, Hikmet Onat/Manzara, Hoca Ali Rıza/Mezarlık Yolu, Hoca Ali Rıza/Çamlıca Kız Lisesi, Hoca Ali Rıza/İshak Paşa Çeşmesi, Bedri Rahmi Eyüboğlu/Manzara ve Bahçe.” Rapora göre, müze envanterine kayıtlı olmasına karşın paha biçilemeyen 202 eserin “kayıp” olduğu tespit edildi. Kayıp eserlerden bazıları şöyle: “Şevket Dağ/Surlardan, Cami Kapısı, Devrim Erbil/Soyutlama, Hikmet Onat/İstanbul Boğaz’dan Peyzaj, İbrahim Çallı: Manzara, Bahçede Kadın, Peyzaj, Hoca Ali Rıza: Bulgurlu’da Timurcu Çeşmesi.”